G4Media.ro

Agenția Internațională a Energiei acuză Rusia că înrăutățește criza gazelor în Europa

Sursa foto: Facebook

Agenția Internațională a Energiei acuză Rusia că înrăutățește criza gazelor în Europa

Şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, acuză Rusia de strangularea livrărilor de gaze naturale către Europa, într-un moment „de tensiuni geopolitice accentuate privind Ucraina”, informează Bloomberg şi Financial Times.

Fatih Birol a declarat miercuri că IEA crede că Rusia nu a pus la dispoziţie cel puţin o treime din gazul pe care l-ar fi putut trimite către Europa, în timp ce a utilizat facilităţile de stocare pe care le controlează pe continent pentru a spori impresia de livrări reduse.

„Credem că există dovezi ale încordării de pe piaţa europeană a gazelor din cauza acţiunilor Rusiei. Aş atrage atenţia că fluxurile scăzute de gaze ruseşti din prezent către Europa coincid cu „tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina”, a declarat Birol. Acesta a adăugat: „Rusia ar putea majora livrările spre Europa cu cel puţin o treime – acesta este mesajul cheie”.

Birol a explicat că ţările europene, inclusiv Marea Britanie, trebuie să se pregătească de viitoare crize, asigurându-şi capacităţi suplimentare de stocare a gazelor pentru a reduce influenţa oricărei ţări pe piaţă în momentele tensionate. El a evidenţiat rolul Gazprom în reducerea volumelor de gaze din facilităţile de stocare pe care le controlează în UE.

„În ceea ce priveşte deficitul din facilităţile de stocare din UE, în mare parte este cauzat de Gazprom”, a explicat Birol, arătând că nivelul stocat total este la aproximativ 50% din capacitate, faţă de 70% în mod normal în ianuarie.

În trimestrul patru din 2021, livrările de gaze ruseşti spre Europa au scăzut cu 25%, faţă de perioada similară din 2020, şi sunt mai reduse cu 22% faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, arată datele Agenţiei Internaţionale a Energiei. Moscova a plafonat livrările spre continent în timp ce alţi furnizori, cum ar fi Norvegia, Algeria şi Azerbaidjan, le-au majorat, a declarat Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă, relatează Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Stati ca nu inteleg, adevarat ca Rusia nu-si respecta angajamentele contractuale?

  2. Păi europenii oricum nu vor gaz rusesc. Ei au energie regenerabilă de la Ursula.

  3. In loc sa se planga si sa acuze, ar fi mai eficient sa faca un minister al energiei, in care sa puna bani si alte resurse la dispozitia tuturor care cerceteaza alternative la incalzirea cu gaz, de orice natura, cu orice mijloace, oricat de aberante ar fi.
    In traducere: in loc sa ma uit cum arde casa, si sa postez poze, sau sa ma filmez cu ea, mai bine iau niste apa, sau macar ma prefac…ca fac ceva in sensul asta, daca ma intreaba cineva de ce sunt platit, nu?

  4. Pai hai sa vedem:
    – NordStream 2 nu le place la UE si sta inchis.
    – UE prefera sa treaca gazul pe la ucrainiei, ca sa-si scoata si ei cele 3 miliarde USD taxa pe conducta, ca asa vrea americanul.
    – Surse alternative de gaz, cum ar fi cele din Marea Neagra nu au exploatat.
    – Au amenintat Rusia de zeci de ori cu sanctiuni in acelasi ton cu americanii.
    – au insistat pe energia „verde” desi este scumpa si ineficienta.
    Si acum la ce se asteapta?

    • La acest preț uriaș al gazului, energia verde devine rentabilă.
      Să fie foarte atenți rușii la ceea ce-și doresc…

  5. Cand tata Trump a avertizat Europa ca e la mana Rusiei, l-ati trimis in ma-sa.

  6. Se pare că Rusia nu mai are gaze pentru Europa, sunt epuizați.
    Mai merită deschis Nord Stream 2, în aceste condiții?
    Nu.

  7. A trecut deja jumatate din iarna, cumva va trece si cealalta.Dar dupa iarna si o eventuala prabusire a pretului petrolului si gazelor in aprilie-mai pt ca europenii vor lua din GOLF sau din SUA iarna viitoare ce vor spune rusii.Ca asta s-a mai intamplat in 1983 si s-a prabusit Uniunea Sovietica.Vor spune ca e complot ca Europa vrea sa ii falimenteze, nu ca sunt niste ticalosi care pescuiesc in ape tulburi

  8. Rusia isi respecta in totalitate cantitatile stabilite in contracte.

    Liberalizarea pietei a facut ca preturile sa explodeze, iar „samsarii” sunt nemultumiti ca rusia nu livreaza in exces pentru a putea specula pe piata internationala.