G4Media.ro

Agenţia Europeană a Medicamentului decide luni dacă aprobă rapelul vaccinului pentru Covid-19…

sursa foto: EP/ Genevieve Engel

Agenţia Europeană a Medicamentului decide luni dacă aprobă rapelul vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer / Mai multe state UE au început deja să administreze rapeluri fără sprijinul oficial al EMA

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va decide luni dacă aprobă rapelul vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer, dar este improbabil să ofere recomandări precise referitoare la cine ar trebui să îl primească, potrivit unui document intern şi unor doi oficiali, transmite News.ro, care citează Reuters.

Dacă EMA va aproba rapelul, atunci Uniunea Europeană se va alătura Statelor Unite, Marii Britanii şi Israelului care au primit aprobarea autorităţilor de reglementare pentru distribuirea rapelurilor, chiar dacă nu există un consens în rândul specialiştilor dacă sunt necesare.

Pe 4 octombrie, EMA va publica o opinie referitoare la necesitatea rapelului vaccinului dezvoltat de Pfizer pentru populaţia generală”, a declarat marţi şeful EMA, Emer Cooke, într-o şedinţă internă, potrivit minutei discuţiilor văzută de Reuters.

EMA nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

EMA a afirmat public că va lua o decizie referitoare la rapelul Pfizer la începutul lunii octombrie, dar nu a oferit o dată precisă.

Peste o duzină de ţări ale UE au început deja să administreze rapeluri fără sprijinul oficial al EMA.

Aprobarea oficială va oferi o protecţie legală ţărilor respective şi ar putea să le determine şi pe celelalte să lanseze programe de vaccinare cu rapeluri pentru a combate infecţiile cu varianta Delta a coronavirusului în timpul iernii.

Doi oficiali ai UE familiari cu procesul decizional al EMA au spus că decizia de săptămâna viitoare se va axa pe siguranţă şi eficacitate şi că evaluarea va fi generală, fără să indice precis vârsta şi grupele de risc pentru persoanele care ar trebui să primească rapeluri.

Această abordare va corespunde cu deciziile EMA pentru rapelurile vaccinurilor destinate altor boli, cum ar fi tetanus, şi va permite ţărilor să adapteze folosirea rapelurilor în funcţie de nevoile naţionale.

Evaluarea generală a EMA ar putea amplifica diferenţele între statele membre. În Austria, Ungaria şi Cehia, autorităţile vizează administrarea rapelurilor populaţiei generale, în timp ce în alte state doar persoanele vulnerabile le vor primi.

Abordarea EMA diferă şi faţă de alte ţări occidentale mari.

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din SUA a recomandat săptămâna trecută administrarea rapelurilor Pfizer persoanelor de cel puţin 65 de ani şi tuturor persoanelor cu risc ridicat pentru forme grave de boală şi altora care sunt expuse în mod regulat la virus.

În Marea Britanie, rapelurile sunt administrate tuturor adulţilor de cel puţin 50 de ani, lucrătorilor din sectorul sănătăţii şi tuturor celor cu risc ridicat faţă de Covid-19 sau în contact apropiat cu persoane cu imunitate scăzută.

Specialiştii sunt divizaţi în privinţa necesităţii rapelurilor, pentru că nu este clar cât de mult durează protecţia la persoanele complet vaccinare, a afirmat Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Cu toate acestea, statele UE au cumpărat doze suplimentare de vaccinuri pentru rapeluri.

 

În luna mai, ţările UE au convenit să cumpere cel puţin 900 de milioane de doze de vaccinuri Pfizer/BioNTech, asta după ce UE şi-a asigurat mai mult decât suficiente doze pentru întreaga populaţie, de la Pfizer şi alţi producători.

Potrivit contractului, guvernele UE trebuie să cumpere cele 900 de milioane de doze în mare parte de anul viitor şi ar putea comanda alte 900 de milioane până în 2023.

Având în vedere că aproape 75% din populaţia adultă a UE este deja vaccinată complet, majoritatea dozelor suplimentare vor fi utilziate probabil pentru administrarea rapelurilor.

O alternativă ar fi donarea sau vânzarea acestora ţărilor mai sărace care nu au doze suficiente. Unele vaccinuri ar putea fi adminstrate copiilor sau împotriva variantelor noi. Pfizer a convenit să vândă UE doze modificate, dacă va fi necesar.

sursa foto: EP/ Genevieve Engel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Evident că-l aproba, doar n-o sa ramana in urma SUA. Sunt insa curios cui ii va recomanda EMA a treaia doza.