G4Media.ro

„Agenți ai străinilor”: în Rusia, guvernul întocmește liste pentru a-i umili și…

Foto: Facebook Dojd/Meduza/Novaya Gazeta

„Agenți ai străinilor”: în Rusia, guvernul întocmește liste pentru a-i umili și ruina pe cei care se îndepărtează prea mult de linia pro-Kremlin/Reportaj Franceinfo

Includerea în aceste registre impune măsuri restrictive pentru sute de asociații, mass-media, jurnaliști și persoane fizice. Franceinfo i-a intervievat pe unii dintre acești paria ai regimului rus, care denunță o procedură opacă și incorectă.

„Un coleg mi-a spus că mă alătur unui club foarte închis: un rus la un milion. Dar m-aș fi putut lipsi de acest «prestigios» premiu de stat.” La 6 aprilie, jurnalista Ekaterina Mayakovskaya a fost adăugată în registrul guvernamental al „agenților străini”, în categoria „persoane care acționează în calitate de presă”. De atunci, la fel ca sute de concetățeni de-ai săi, a fost considerată neoficial de către Ministerul Justiției drept un dușman al poporului.

În Rusia, astfel de liste înregistrează entitățile și persoanele fizice acuzate că au primit fonduri străine în scopuri politice. „Ministerul a citat munca mea ca liber profesionist pentru Radio Liberty [un organ de presă finanțat de SUA] și postările mele pe rețelele de socializare.” După ce a primit notificarea prin e-mail o lună mai târziu, Ekaterina Mayakovskaya a făcut apel în zadar. „La audiere, autoritățile nu au vrut nici măcar să arate documentele autorităților fiscale, care ar trebui să conțină dovezile.”

Tânăra părăsise deja Rusia după invazia din Ucraina. În ciuda frontierelor, acest statut îi impune totuși să respecte o serie de măsuri restrictive. „Cea mai enervantă este obligația de a avea un mesaj obligatoriu de 24 de cuvinte cu majuscule pe toate publicațiile mele.”

Care arată așa, în traducere:

________________________________________

ACEST MESAJ (MATERIAL) A FOST CREAT ȘI/SAU DIFUZAT DE UN MIJLOC DE COMUNICARE ÎN MASĂ STRĂIN CARE ÎNDEPLINEȘTE FUNCȚIILE UNUI AGENT STRĂIN ȘI/SAU DE O PERSOANĂ JURIDICĂ RUSĂ CARE ÎNDEPLINEȘTE FUNCȚIILE UNUI AGENT STRĂIN.

________________________________________

Legislația rusă impune „agenților străini” să își dezvăluie statutul în orice publicație profesională sau personală. Și chiar și „pentru imagini de chat pe rețelele de socializare”. Cea mai mică neglijență duce la amenzi mari, iar în cazul unei duble infracțiuni este prevăzută deschiderea unei anchete penale. Pentru a reda corect această formulă indigestă, „cel mai simplu este să o copiezi și să o lipești de pe site-ul Meduza”, zâmbește jurnalista Elizaveta Osetinskaya, referindu-se la popularul site de limbă rusă, care a fost și el criticat.

„Trebuie să declar bona la ministerul de resort

 Pentru fostul redactor-șef al revistelor Forbes Russia și RBK, totul a început în toamnă cu un denunț depus de Aleksandr Ionov, un activist naționalist care promovează mișcările de secesiune în Occident. „El a cerut procurorului general să investigheze dacă am primit fonduri străine.”

Elizaveta Osetinskaya a participat la documentarul Agents of Chaos, produs de americanul Lowell Bergman. Ea însăși luase legătura cu Kremlinul, cu oligarhii și cu propagandiștii regimului. Sancțiunea a fost în cele din urmă aplicată la 1 aprilie. Din fericire, publicația ei, The Bell, a fost cruțată. Jurnalista rusă a decis să părăsească oricum Rusia. „Sunt momente în viață când trebuie să iei decizii radicale, pentru că compromisul a devenit imposibil”, spune ea. La Paris, unde s-a refugiat, ea continuă să găzduiască un canal YouTube numit „Russkie Norm! Videoclipurile ei încep cu mesajul obligatoriu, afișat timp de 15 secunde, foarte precis.

La fel ca alți „agenți”, Elizaveta Osetinskaya trebuie să completeze la fiecare trei luni un formular în care își detaliază veniturile și cheltuielile. „Nu am de gând să enumăr toate oalele pentru copii… Dar dacă angajez o bonă care să aibă grijă de fiica mea sau să îmi ajute familia, trebuie să anunț ministerul.” Jurnaliștii vizați trebuie, de asemenea, să prezinte un raport complet al activităților lor, de două ori pe an, și să înființeze o societate cu răspundere limitată, după un audit corespunzător.

Patru liste separate

 Elizaveta Osetinskaya continuă să respecte aceste reguli, oricât de restrictive ar fi ele. Părinții ei sunt încă în Rusia. „La vârsta lor, ar fi dificil să plece. Iar în caz de urgență, vreau să păstrez posibilitatea de a mă întoarce în orice moment, pentru a-i ajuta.” spune ea.

 Jurnalista insistă, de asemenea, asupra costului social al unei astfel de măsuri. „Oamenii devin suspicioși față de tine pentru că această etichetă este percepută foarte negativ. Așadar, trebuie „să vă gândiți de două ori atunci când vorbiți cu prietenii de la universitate sau cu foștii colegi de clasă”. Rușinea, pe de altă parte, este potențial contagioasă. „În principiu, nimic nu împiedică ministerul să îmi ceară să clarific identitatea persoanelor pe care le angajez”, de exemplu la domiciliu. Fără ca ea să știe, acest statut îi poate pune pe cei cu care interacționează într-o „poziție incomodă”.

În această etapă, Ministerul Justiției menține patru liste separate, care au evoluat de-a lungul anilor: asociații (creat[ în 2012), mass-media (2017, jurnaliști incluși în decembrie 2021), asociații nedeclarate (2020) și activiști (2020). Dar „definiția activității politice este atât de vagă, încât în orașul Saratov a fost înregistrată Societatea Pacienților cu Diabet, înainte de a fi interzisă ulterior”, explică Ekaterina Mayakovskaya.

„Am fost privat de drepturile mele”

 La 6 mai a fost adăugat numele lui Leonid Gozman, președintele mișcării liberale Uniunea Forțelor de Dreapta. În mod curios, în lista de „persoane care acționează în calitate de mijloc de informare”. „Ministerul Justiției încerca de luni de zile să găsească un motiv pentru acest lucru și chiar scrisese în acest sens la diferite instituții din țară”, explică bărbatul de 70 de ani. În cele din urmă, motivul a fost un „onorariu” academic de 300 de dolari pentru o misiune la o universitate americană.

Septuagenarul insistă asupra consecințelor informale și profesionale ale unei astfel de decizii. Legea interzice „agenților străini” să predea cursuri minorilor. „Dar cum la universitate, băieții și fetele au uneori 17 ani, asta însemna că nu mai puteam preda.” Același lucru este valabil și în cazul studenților de peste 18 ani. Leonid Gozman mai spune că a pierdut lecții la trei instituții din Rusia, după o pauză sau o nereînnoire.

„Am fost privat de drepturile mele fără să fiu vinovat de ceva, fără o decizie a instanței. Doar pentru că așa au decis ei”, a rezumat politicianul. Dar, de acum înainte, toate acestea par foarte departe. Pentru că Leonid Gozman a petrecut apoi 30 de zile în închisoare pentru o postare veche pe Facebook care compara URSS-ul lui Stalin cu Germania nazistă a lui Hitler. Acest lucru este interzis de o lege din vara anului 2021.

După ce a fost eliberat, Leonid Gozman a plecat în exil și și-a recăpătat forțele. El se supune în continuare obligațiilor sale. „Dacă nu le public mesajul lor obligatoriu, îmi pot confisca proprietatea.” Întrebat despre simbolistica unui „agent străin”, el subliniază că „cei mai buni jurnaliști și politologi ruși se află pe această listă”. Înainte de a adăuga, cu un pic de amărăciune: „Într-un fel, sunt onorat să mă aflu în compania lor”.

Mass-media sub amenințare financiară

 „Așa că nu, nu sunt mândru de asta”, a declarat Tikhon Dziadko, redactor-șef și prezentator al canalului Dojd. „De fapt, este foarte umilitor faptul că guvernul folosește aceste mijloace pentru a spune vrute și nevrute despre tine.” Exilat la Riga, capitala Letoniei, a decis să se elibereze de constrângeri. „Cu munca mea despre război, mă confrunt deja cu urmărirea penală pentru „discreditarea armatei” sau „răspândirea de informații false despre armată”. De ce să mă supun acestei legi stupide când nu-i respect pe ceilalți?”.

Este un „joc politic”, care constă în „pedepsirea celor pe care autoritățile vor să îi pedepsească”, continuă el, dând exemplul artistei și activistei Daria Apahoncici. „A fost pusă pe această listă în decembrie 2020 pentru că a predat limba rusă străinilor și pentru că a postat pe rețelele de socializare linkuri către Radio Europa Liberă”, care critică regimul Putin.

„Asta sună ca un avertisment: „Dacă nu taci, data viitoare vom deschide o procedură penală”.”

Deciziile Ministerului Justiției sunt, de asemenea, opace și se bazează pe investigații interne. „Trebuie să mergi la tribunal pentru a obține o explicație, dar întotdeauna este o prostie.” Tikhon Dziadko citează cazul colegei sale Masha Borzunova: „Reprezentantul ministerului a explicat că a primit 150 de ruble [2,5 euro] de la o altă colegă, care are pașaport belarus. A fost pentru o cafea și un croissant.”

Odată cu statutul de „agent străin”, este vizat și modelul de afaceri al presei independente. „Partenerii de afaceri dezertează pentru că nu mai vor să fie asociați cu acești pseudo „agenți”. Dacă vrei să vinzi o mașină frumoasă, nu vrei să o distrugi cu un mesaj negativ de 24 de cuvinte.” Publicația media Meduza, una dintre cele mai populare resurse în limba rusă, aproape că a dispărut în aprilie 2021, după ce a pierdut 90% dintre agenții de publicitate într-o săptămână.

Canalul Dojd își pierduse deja o parte sau chiar toți agenții de publicitate în 2014, când presa a fost atacată pentru prima dată. „Publicitarilor care au rămas nu le pasă dacă suntem „agenți străini”, dușmani ai statului sau orice altceva”, a declarat Tikhon Dziadko. În orice caz, doar 10% din bugetul canalului provine acum din venituri din publicitate, iar mass-media se bazează în principal pe donații și abonamente.

Exilul ca orizont comun

 Askold Kourov a co-regizat un documentar (în limba rusă) despre „agenții străini”, care a fost difuzat la mijlocul lunii octombrie. Filmările au început chiar înainte de începerea invaziei, dar războiul din Ucraina aruncă o nouă lumină asupra acestor relatări. „Privind retrospectiv, înțeleg că această lege a fost folosită ca parte a pregătirilor”, spune el. „Acesta este și sentimentul tuturor „agenților străini” pe care i-am intervievat.” Ritmul de înscriere a sărit în a doua jumătate a anului 2021 (după cum puteți vedea în graficul de mai jos), în timp ce Kremlinul se gândea la invazia sa. Ca și cum ar vrea să smulgă buruienile și să curețe câmpul mediatic.

Uneori fără încetare. Un locuitor din Irkutsk, de exemplu, a fost desemnat „agent al străinilor” de trei ori, din tot atâtea motive. „Era șeful sindicatului local al bibliofililor și monitorizase scrutinul electoral în numele unei organizații civile”, spune Askold Kourov, din orașul european în care locuiește acum.

Punctul de plecare al filmului său este centenarul „bărcilor filosofilor”, un episod din istoria sovietică marcat de expulzarea intelectualilor la bordul a două nave în 1922, la ordinul lui Lenin. Cu o notă de ironie, Askold Kourov citează faimoasa justificare a lui Leon Troțki: „Nu-i putem împușca pe acești oameni, dar nu mai este posibil să-i suportăm”. Logica, potrivit regizorului, este aceeași și astăzi.

Deutsche Welle, Dojd, Meduza, Novaya Gazeta, Mediazona, Radio Free Europe, The Insider… Valul anti-media nu a fost suficient pentru Kremlin, care adaugă noi nume pe liste în fiecare vineri. Cu o preferință pentru liderii de opinie din cealaltă Rusie, cea care se ferește de televiziunea de stat pentru a se conecta la YouTube. De la politologul Ekaterina Schulmann la istoricul Tamara Eidelman, de la bloggerul video Yuri Dud la activistul politic Maxim Katz.

.”Acești ruși sunt considerați trădători de patrie, un pic ca în cazul legilor din perioada sovietică. Le este greu să se descurce.” spune Kourov.

Se așteaptă ca numărul „agenților străini” să crească rapid. Începând cu 1 decembrie, o nouă lege va extinde statutul la orice formă de „sprijin” sau „influență”, și nu la o eventuală finanțare. De asemenea, este în curs de finalizare un registru unificat. Senatorul Andrei Klimov propune chiar includerea implicită a tuturor celor care și-au făcut bagajele de la începutul invaziei în Ucraina. Nu s-a luat nicio decizie cu privire la acest ultim aspect.

„În timpul filmărilor, intervievații noștri au părăsit Rusia unul după altul”, spune Askold Kourov. „La un moment dat, ne-am gândit chiar să terminăm documentarul cu o imagine a unei nave și a orizontului. Pentru Leonid Gozman, acum nu mai există nicio îndoială: „Mai devreme sau mai târziu, „agenții străini” vor fi arestați cu toții. Cheiul de exil va fi apoi părăsit. Ultima „corabie a filozofilor” va fi fost deja abandonată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Exemplul luminos și democratic al Rusiei pravoslavnice demn de urmat pentru prea fericiți aleși ai neamului românesc…😂🤣😂
    Che Gargara Simion e ochi și urechi, așa că în 2024 dacă nu mergem la VOT.,asta ne așteaptă !!!!!

  2. Asta este o copiere a naziștilor, tot așa făceau liste pe diferite domenii și dădeau autorizații de practicare a meseriei, ca să-i controleze pe cei care aveau meserii independente ca acțiune și gândire.. De fapt cam tot ce face regimul de la Kremlin este copiat după cel nazist cu adaos de stalinism. Acum am aflat că s-a dat lege la ruși să nu-l mai critice pe Stalin și regimul de atunci, totuși după ce toată planeta, inclusiv rușii, l-au denunțat că unul din cei mai mari criminali din istorie. Așa ceva….