G4Media.ro

Adrian Câciu: Sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Adrian Câciu: Sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei, analizăm să vedem dacă această valoare poate fi crescută / Partea de impozitare va privi celelalte sisteme de pensii, fără a afecta partea de contributivitate

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că sistemul public de pensii nu este impozitat, în acest moment, până la valoarea de 2.000 de lei şi că analizează să vadă dacă această valoare poate fi crescută. El a mai precizat că partea de impozitare va privi celelalte sisteme de pensii, în afara sistemuui public, fără a afecta partea de contributivitate, relatează News.ro.

„Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat, până la valoarea de 2.000 de lei. Lucurile aşa vor rămâne, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei”, a spus Câciu.

El a precizat că ”în analiza pe care o fac are în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia celui public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a mai spus ministrul.

Adrian Câciu a mai spus că o analiză privind ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor publice este făcută cu ministerul Muncii, care are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi date privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, coşul de consum, care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie ajutaţi.

Despre reaşezarea pensiilor militare, ministrul Finanţelor a spus că ”partea de impozitare va privi celelalte sisteme de pensii fără a afecta partea de contributivitate” şi că analiza va fi prezentată în coaliţie.

Câciu a mai afirmat că analiza va fi gata în săptămânile următoare. ”Prioritate, acum, pentru noi este rectificarea bugetară”, a completat el.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Eu chiar nu înțeleg ce gândesc oamenii aceștia. De ce ai impozita o pensie obținută prin contributivitate? Indiferent de mărimea acestei pensii…
    Ca salariat în această țară, muncești- câștigi niște bani, din care statul îți ia impozit și îți reține contribuția la pensii. După care, la finalul activității, îți primești pensia – și aia făcută din pix tot de ei.
    Doamne ferește să te strădui să câștigi mai mult, că se găsesc fătălăii de politicieni să te țină cât mai jos.

  2. Se mai da 1200 de lei la Pensie dupa 1 Ianuarie 2023 ? Ca in Anul 2022 , dupa 1 Ianuarie . Banii i-am dat la Intretinere !

  3. Sistemul public de pensii este o tilharie si o mirsavie .
    Este imoral sa platesc contributii ( cit timp sint activ profesional ) care merg direct in plata pensiilor celor cu decizie de pensionare .
    Vreau sa incasez salariul brut si sa ma ingrijesc personal de asigurarea de sanatate si un sitem sau mai multe de economisire pentru perioada cind nu mai sint activ profesional . Momentul incetarii activitatii profesionale vreau sa il decid singur .
    Banii economisiti pentru a putea trai dupa incetarea activitatii profesionale trebuie sa fie integral la dispozitia mea .

  4. La un Salariu Minim de 3000 de lei in Anul 2023 , se va Plati la Pensii de 750 de lei si 350 de lei , la Sanatate , si va mai ramane in Mana cu 1900 lei , in Anul .2023 .