G4Media.ro

Adolescenta Noa Pothoven, victimă a mai multor violuri în copilărie și suferindă…

Adolescenta Noa Pothoven, victimă a mai multor violuri în copilărie și suferindă de depresie severă, ”nu a fost eutanasiată”, a precizat o clinică din Olanda, ci s-a sinucis

Adolescenta olandeză Noa Pothoven, care a fost victima unor violuri în copilărie şi suferea de depresie, a decedat după ce a încetat să se mai alimenteze şi să se hidrateze, dar nu a fost eutanasiată, a declarat miercuri o clinică din Olanda, contrazicând numeroasele articole apărute în presa internaţională pe această temă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Noa Pothoven, în vârstă de 17 ani, autoarea unei cărţi publicate anul trecut, în care a relatat lupta sa îndelungată cu anorexia, depresia severă şi sindromul de stres post-traumatic, a încetat din viaţă duminică, după ce scrisese, cu câteva zile înainte, pe pagina sa de Instagram, că şi-a ”pierdut dorinţa de a trăi”.

Mai multe publicaţii olandeze au relatat că Noa ar fi contactat clinica Levenseindekliniek din Haga, specializată în eutanasie, pentru a solicita sinuciderea asistată, dar cererea ei a fost respinsă.

În presa internaţională au apărut marţi şi miercuri articole care spuneau că tânăra ar fi fost eutanasiată.

„Pentru a pune capăt informaţiilor false despre moartea tinerei (în special în publicaţiile internaţionale), vă rugăm să consultaţi declaraţia dată de prietenii lui Noa în această după-amiază: Noa Pothoven nu a fost eutanasiată”, a precizat clinica olandeză într-un comunicat.

„Pentru a pune capăt suferinţelor sale, ea a încetat să mai mănânce şi să se hidrateze”, a mai precizat clinica.

La rândul său, ministrul olandez al Sănătăţii, Hugo de Jonge, a declarat într-un comunicat că familia tinerei, care a încercat de mai multe ori să se sinucidă, a confirmat că aceasta nu a fost eutanasiată.

„Suntem în legătură cu familia sa, care ne-a spus că, în ciuda informaţiilor apărute în presa internaţională, nu este vorba despre eutanasie în acest caz”, a declarat Hugo de Jonge.

„Trebuie acum să lăsăm familia să plângă în linişte moartea lui Noa”, a adăugat acesta.

Ministrul a precizat că a cerut Institutului pentru asistenţă medicală şi protecţia copilului ”să ancheteze” acest caz, subliniind că ”întrebările legate de moartea acesteia şi de asistenţa de care a beneficiat sunt justificate, dar nu vor primi răspuns decât după stabilirea faptelor”.

Belgia şi Olanda au fost, în 2002, primele ţări din lume care au legalizat eutanasia în cazul persoanelor bolnave a căror suferinţă este ”insuportabilă şi fără perspectivă de ameliorare”. Potrivit legislaţiei olandeze, eutanasia nu este permisă decât în anumite condiţii foarte stricte. Cel puţin doi medici trebuie să confirme că nu există o altă soluţie rezonabilă pentru pacient.

„Levenseindekliniek practică exclusiv eutanasia şi face acest lucru în mod explicit în cadrul juridic olandez”, a menţionat clinica.

Noa Pothoven a fost victima unei agresiuni sexuale pe când avea 11 ani. Trei ani mai târziu, a fost victima a două violuri în oraşul său natal, Arnhem (în est).

Tânăra şi-a anunţat dorinţa de a muri într-un mesaj publicat pe contul său de Instagram, dezactivat după decesul tinerei.

„În următoarele 10 zile voi muri”, scria adolescenta în acel mesaj online.

„Am încetat de ceva vreme să mănânc şi să mă hidratez şi, după numeroase discuţii… s-a decis să fiu lăsată să plec întrucât viaţa mea este insuportabilă”, a adăugat aceasta.

Noa Pothoven a publicat în 2018 o carte intitulată ”Winning or Learning” (”A câştiga sau a învăţa”), în care a relatat lupta ei cu angoasele şi cu nefericirea.

Foto: Noa Pothoven

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. mai precis a fost sinucisa de societatea olandeza multilateral dezvoltata care i-a refuzat tratamentul pt depresie si a eutanasiat-o prin infometare. groaznica moarte!

  • Sugerezi ca in Romania guvernata de PSD-Alde ar fi fost tratata pentru depresie exemplar, nu-i asa ? In Romania te baga in depresie chiar guvernul, parlamentul, ccr-ul si o parte a societatii (cei ca tine)

  • nu sugerez nimic.
   era o observatie despre olanda, ce treaba are romania?! de ce trebuie sa fie mereu vorba despre romania?

   mai scoate-ti capul din buric…

  • De unde știți că nu a fost tratată de depresie? I s.au refuzat socuri electrice, dar a fost tratată altfel, chiar dacă fără rezultat.