
Administrația Trump redirecționează 20.000 de rachete anti-drone destinate Ucrainei, către forțele americane din Orientul Mijlociu / Zelenski: „Am contat pe acest proiect”
Președintele Volodimir Zelenski a confirmat că administrația președintelui american Donald Trump a deturnat 20.000 de rachete antidron destinate inițial Ucrainei către forțele americane din Orientul Mijlociu, într-un interviu acordat ABC News, anunță presa de la Kiev.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Zelenski a declarat că Ucraina a contat pe rachete pentru a ajuta la contracararea atacurilor neîncetate ale dronelor rusești, care includ roiuri de drone de tip Shahed de concepție iraniană. Pe 1 iunie, Rusia a lansat un record de 472 de drone într-o singură noapte.
„Avem mari probleme cu Shahed-urile… vom găsi toate instrumentele pentru a le distruge”, a declarat Zelensky said. „Am contat pe acest proiect – 20.000 de rachete. Rachete anti-Shahed. Nu a fost costisitoare, dar este o tehnologie specială”, a completat el.
Zelensky a declarat că planul a fost convenit cu secretarul american al apărării de atunci Lloyd Austin și a fost lansat sub administrația președintelui Joe Biden.
Wall Street Journal a raportat la 4 iunie că administrația Trump a redirecționat munițiile, care includ focoase speciale utilizate în sistemele avansate de rachete pentru interceptarea dronelor, către forțele americane staționate în Orientul Mijlociu.
Pentagonul ar fi informat Congresul într-un mesaj clasificat că realocarea focoaselor pentru sistemul de arme Advanced Precision Kill a fost considerată o „problemă urgentă” de actualul secretar al apărării Pete Hegseth.
O sursă a serviciilor de informații militare ucrainene (HUR) a declarat pentru Kyiv Independent pe 4 iunie că Rusia se pregătește să lanseze mai mult de 500 de drone cu rază lungă de acțiune pe noapte în viitoarele atacuri, în timp ce Moscova mărește rapid producția de drone și construiește noi locuri de lansare.
Administrația Trump a oprit aprobarea de noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina de la începutul celui de-al doilea mandat al său, în ianuarie.
Trump și-a exprimat în mod repetat scepticismul cu privire la continuarea asistenței acordate Kievului și a suspendat temporar livrările militare la începutul acestui an, reluându-le doar după ce Ucraina a fost de acord cu un cadru de încetare a focului în timpul discuțiilor de pace din Jeddah la 11 martie.
Hegseth, care a ordonat întreruperea temporară, nu a participat la cea mai recentă reuniune a Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei din 4 iunie – prima astfel de absență a unui șef al apărării din SUA de la începutul invaziei la scară largă.
Ucraina a solicitat de urgență partenerilor occidentali să extindă investițiile în producția internă de armament și să livreze mai multe sisteme de apărare aeriană, inclusiv Patriots de producție americană, pentru a contracara intensificarea atacurilor aeriene rusești.
În ciuda apelurilor internaționale tot mai numeroase și a ofertei Kievului de încetare a focului pentru 30 de zile, ca bază pentru negocierile de pace, Moscova continuă să respingă propunerea.
Trump, care a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin la 4 iunie, a refuzat să impună noi sancțiuni Rusiei, spunând că se concentrează pe urmărirea unei încetări a focului negociate.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii