G4Media.ro

Administraţia Biden a cerut Arabiei Saudite să-şi amâne cu o lună decizia…

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Administraţia Biden a cerut Arabiei Saudite să-şi amâne cu o lună decizia privind producţia de petrol, dar a fost refuzată / ”Saudiţii ne-au transmis intenţia lor de a reduce producţia de petrol, despre care ştiau că va creşte veniturile Rusiei”

Administraţia Biden a cerut Arabiei Saudite, liderul de facto al grupului producătorilor de petrol OPEC, să-şi amâne cu o lună decizia privind producţia de petrol, dar a fost refuzată, a anunţat regatul într-un comunicat, citat de Reuters, informează Agerpres.

Saudiţii au refuzat acest lucru, iar la începutul lunii octombrie OPEC+, care include şi exportatori de petrol din afara OPEC, precum Rusia, a anunţat cea mai mare reducere a livrărilor de ţiţei din 2020, cu 2 milioane de barili pe zi, începând din noiembrie.

Asta înseamnă oferte mai reduse şi preţuri mai mari într-o perioadă de inflaţie deja ridicată şi îngrijorări legate de o recesiune globală, ceea ce i-a înfuriat pe parlamentarii americani, care cer acum o ”reevaluare” a relaţiilor cu regatul saudit.

Cererea Casei Albe însemna amânarea deciziei referitoare la producţie până după alegerile intermediare din SUA.

Într-o declaraţie datată miercuri, guvernul saudit şi-a apărat decizia şi a spus că toate deciziile OPEC se bazează pe previziuni şi nevoi economice.

”Guvernul Regatului a clarificat prin consultarea sa continuă cu administraţia SUA că toate analizele economice indică faptul că amânarea deciziei OPEC+ cu o lună, conform celor sugerate, ar fi avut consecinţe economice negative”, se arată în comunicat.

Răspunzând afirmaţiilor saudite, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a reformulat şi a acuzat regatul că ajută la veniturile Rusiei şi că împiedică impactul sancţiunilor occidentale asupra Moscovei pentru războiul din Ucraina.

”În ultimele săptămâni, saudiţii ne-au transmis – în mod privat şi public – intenţia lor de a reduce producţia de petrol, despre care ştiau că va creşte veniturile Rusiei şi va reduce eficacitatea sancţiunilor. Aceasta este o direcţie greşită. Am prezentat Arabiei Saudite o analiză pentru a arăta că nu există nicio bază de piaţă pentru a reduce obiectivele de producţie şi că ar putea aştepta cu uşurinţă următoarea reuniune a OPEC pentru a vedea cum evoluează lucrurile”, a spus Kirby.

Kirby a spus, fără să dea exemple, că alţi membri OPEC s-au opus mişcării Arabiei Saudite şi a reiterat angajamentul administraţiei Biden de a-şi reexamina relaţia cu Riadul.

”Alte naţiuni OPEC ne-au comunicat în privat că, de asemenea, nu sunt de acord cu decizia Arabia Saudită, dar s-au simţit forţate să susţină direcţia Arabia Saudită”, a spus el.

”Aşa cum a spus preşedintele, ne reevaluăm relaţia cu Arabia Saudită în lumina acestor acţiuni şi vom continua să căutăm semne despre locul în care se află în combaterea agresiunii ruse”, a afirmat oficialul american.

Marţi, preşedintele Joe Biden a declarat că vor exista ”consecinţe” pentru reducerea producţiei de petrol a Arabiei Saudite, pe care regatul o realizează în coordonare cu alţi membri OPEC şi aliaţi non-OPEC precum Rusia.

Mulţi oficiali din Washington au văzut acest lucru ca pe o manifestare flagrantă a susţinerii Moscovei.

Parlamentarii americani au cerut reducerea vânzărilor militare către Arabia Saudită, principalul cumpărător de arme din America, şi încurajează adoptarea unei legislaţii antitrust care ar urmări OPEC.

Riadul a respins acuzaţiile că ar lua măsuri motivate politic.

Guvernul Regatului Arabiei Saudite ar dori mai întâi să-şi exprime respingerea totală a acestor declaraţii care nu se bazează pe fapte şi care se bazează pe prezentarea deciziei OPEC+ scoasă din contextul său pur economic.

Această decizie a fost luată în unanimitate de toate statele membre ale grupului OPEC+”, se arată în comunicatul guvernului saudit.

”Regatul afirmă că rezultatele reuniunilor OPEC+ sunt adoptate prin consens între statele membre şi că nu se bazează pe decizia unilaterală a unei singure ţări. Aceste rezultate se bazează exclusiv pe considerente economice care iau în considerare menţinerea echilibrului cererii şi ofertei pe pieţele petroliere.”

Evoluţiile evidenţiază tensiunile tot mai mari din relaţia dintre SUA şi Arabia Saudită, veche de aproape 80 de ani, deoarece ambele părţi sugerează că cealaltă nu reuşeşte să-şi respecte angajamentele într-o prietenie bazată în general pe principiul energiei pentru securitate.

De asemenea, aceste evoluţii subliniază cât de puţin control are Washingtonul asupra politicii energetice a Arabiei Saudite şi a OPEC.

”Relaţia dintre Arabia Saudită şi SUA s-a înrăutăţit după ce OPEC+ a optat pentru reducerea cotelor de petrol – Arabia Saudită se îîndreaptă în mod clar departe de orbita SUA”, a declarat James Swanston, economist pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la compania de consultanţă Capital Economics, cu sediul la Londra.

Totuşi, guvernul saudit a subliniat importanţa continuă a relaţiei sale cu SUA.

Regatul afirmă că [vede] relaţia sa cu Statele Unite ale Americii drept una strategică, care serveşte intereselor comune ale ambelor ţări”, a spus acesta în comunicat.

”Regatul subliniază, de asemenea, importanţa de a construi pe pilonii solizi pe care s-a sprijinit relaţia Arabia Saudită-SUA în ultimele opt decenii. Aceşti piloni includ respectul reciproc, consolidarea intereselor comune, contribuţia activă la menţinerea păcii şi securităţii regionale şi internaţionale, combaterea terorismului şi extremismului şi obţinerea prosperităţii popoarelor din regiune.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nimeni nu mai asculta de Biden, Blinken, Pelosi…

  2. dar de ce numai o luna?; cu rva politica

  3. Oare cine va câștiga până la urmă?

  4. Se oare că raptoarele f 22 vor pleca de acolo și yemeniții vor va ce știu ei mai bine.asta e

  5. Haideți în pastele mă-sii cu reactoare nucleare și cele pe fuziune nucleară, să scăpăm de salbaticii ăștia din orient, să moară de foame. Avem mașini electrice, electrocasnice electrice, ce rămâne petrol din tarile civilizate să fie folosit pt industrii grele și petrochimie.