G4Media.ro

Adevărul.ro: ÎPS Calinic decide noi reguli pentru ritualul botezului după decesul bebelușului…

Sursa Foto: marturieathonita.ro

Adevărul.ro: ÎPS Calinic decide noi reguli pentru ritualul botezului după decesul bebelușului de la Suceava: Doar preoții cu experiență vor introduce copilul în apa sfinţită, copiii agitați sau cu probleme medicale nu vor mai fi scufundați 

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, este primul înalt ierarh ortodox care ia măsuri concrete în legătură cu schimbarea tehnicii botezului, după ce un bebeluş a murit la Suceava, la începutul lunii februarie, la scurt timp după ceremonia de creştinare, scrie Adevărul.

„Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului”, a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, pentru Adevărul.

Concret, preoţii nou hirotoniţi şi de curând numiţi vor solicita sprijinul unui preot cu experienţă clericală, din cuprinsul protoieriei de care aparţin, preot care împreună cu preotul novice va oficia Taina Sfântului Botez.

Preotul cu mai multă experienţă va fi cel care va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă.

Niciun botez de prunc nu va putea fi oficiat fără asistenţa unui preot cu experienţă clericală.

Înainte de fiecare botez, preotul oficiant va solicita familiei bebeluşului informaţii despre starea de sănătate a pruncului, dacă este născut prematur, dacă suferă de anumite boli sau sensibilităţi care i-ar pune în pericol viaţa în timpul afundării în cristelniţă.

În cazul în care există menţiuni în acest sens, preotul va scrie în registrul botezaţilor, la capitolul menţiuni, aceste informaţii.

Conform prevederilor canonice şi celorlalte prevederi bisericeşti, taina botezului se săvârşeşte prin întreita afundare în apa sfinţită. Însă, ca excepţie de la regula tradiţională, în cazurile în care pruncul are probleme medicale ori este agitat sau speriat, plânge foarte tare, este „fraged” ca vârstă (sub 40 zile), sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului) prin „pogorământ”, după cum precizează arhiepiscopul Calinic, „săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului”.

Citește integral pe Adevărul.ro.

Sursa Foto: marturieathonita.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Inapoiatilor, haideți in secolul XXI!

  2. ” Regulile” acestea existau și pana acum. Dar e bine ca sunt reamintite.Si încă ceva, botezarea copiiilor pana la 40 de zile ar trebui sa fie excepția nu regula. Copiii trebuie lăsați puțin sa crească și apoi botezați.

    • Ar putea fi lasati sa creasca pana cand pot sa decida singuri daca vor sa fie botezati sau nu? Sau nu?

  3. Vorba unui clasic în viața….’ trebuia sa moara cineva’!….Să vă mai lăsați de niste ritualuri periculoase.

    • Domnul Teoría Conspiratiei…Dar de ce sunteti atat de rautacios, sincer sunteti de cat in cat mai multi atei in tara asta!
      Aveti o comoara, CREDINTA ORTODOXA, si voi romani nu stiti sa o apreciati! Fara Dumnezeu nu suntem nimic!
      Doamne ai mila de noi toti!

  4. Ce inseamna „preot experimentat”? Calaul ala de la Suceava era deci neexperimentat? Cum stabiliti care e si care nu e experimentat??
    Bottom line: parintii sa nu mai aleaga scufundarea, e o trauma inutila pentru bebelus. Si cumplit de periculoasa!

    • Zici ca parintii care au dus un copil fragil (prematur, vârsta sub 2 luni) în puterea iernii, la biserica cu „încalzire” discutabila, n-au nici o responsabilitate? Eu as zice ca erau primii care sa se gândeasca la protejarea copilului.

    • Adică, ai impresia ca este o chestie care se negociază? Sunt unii preoții care nu accepta botezul prin turnare ca atare părinții nu au decât sa aștepte pana creste copilul mai mare. Nu părinții fac regulii în biserică ele exista de 2000 mii de ani. Vezi Didahia celor 12 apostoli (sec 1). Ca dacă ar alege părinții ar ajunge și ortodocșii ca și catolicii, pe cale de dispariție.

    • Foarte bine, religia trebuie sa dispara si cat mai repede, inainte sa mai omoare vreun copil.

  5. Deci criminalii cu sutana vor ucide doar copiii sanatosi.

  6. Bravo preasfintitului! Primul episcop care se arata deschis la sugestii! Binevenita chestia cu aprecierea starii de sanatate – mai ales in cazul prematurilor. Principala problema a prematurului este dezvoltarea insuficienta a plamanilor – de aici si riscul mai mare in cazul aspirarii si unei cantitati relativ mici de apa. Plus mecanisme de termoreglare insuficient dezvoltate, cu risc de hipotermie. In Ardeal multi preoti ortodocsi fac botezul turnand apa pe nou-nascut. O fac pe cont propriu, fara aprobarea sefilor, dar iata ca se poate. Daca bine tin minte in filmul lui Zefirelli Ioan Botezatorul toarna apa cu causul palmei pe capul lui Isus. Desigur, filmul e facut de catolici, dar imi aduc aminte ca in 1990, cand a fost difuzat prima dat la TVR, filmul a fost oferit televiziunii de catre BOR (la vremea aceea nu se vorbea in Romania de drepturi de autor si nci proprietarii acestor drepturi n-au facut caz de asta). BOR a stiut atunci ca mai important e simbolul decat ritualul. Se vor schimba generatiile, vor veni ierahi noi si se vor accepta si aceste mici schimbari. Calinic deschide o cale.