G4Media.ro

Acuzații dure la adresa companiei care a contestat licitația pentru 115 milioane…

Sursa Foto: romania-insider.com

Acuzații dure la adresa companiei care a contestat licitația pentru 115 milioane de măști, lansate de omul de afaceri canadian care a câștigat contractul: Oamenii se vor îmbolnăvi din cauza acestei contestații

Omul de afaceri, Michael Topolinski, susține că livrarea celor 115 milioane de măști către Ministerul Sănătății este întârziată cu 1 sau 3 luni din cauza contestației care poate fi atacată în instanță, se arată într-o declarație transmisă G4Media.ro.

”Contestația poate fi atacată în justiție, iar livrarea măștilor către Minister este întârziată cam 1-3 luni de zile. Bests Achiziții este direct răspunzător pentru faptul că 2.3 milioane de cetățeni români care au nevoie de măști nu vor primi aceste 50 de măști gratuite de persoană. Oamenii se vor îmbolnăvi din cauza acestei contestații, iar acest lucru este trist”, se mai arată în declarația lui Topolinski.

El a mai precizat că în prezent dispune de 10 milioane de măști în România, din care nici una nu este de tipul solicitat de minister, iar cele 115 milioane de măști vor fi aduse după ce contestația va fi rezolvată, iar contractul semnat de minister. ”Nu vom aduce nicio mască pentru minister până când contestația va fi soluționată”, susține Topolinski. Omul de afaceri canadian susține că prețul la care va aduce măști, de 0,64 lei pe mască, economisește 120 de milioane de lei de la bugetul ministerului și că licitația este prima pe care Naguma o câștigă cu statul.

Și premierul Ludovic Orban a declarat, marți că nu este întemeiată contestaţia privind licitaţia pentru achiziţia de măşti pentru persoanele vulnerabile, solicitând Comitetului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) să soluţioneze această speţă rapid.

„Solicit Comitetului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor să soluţioneze cu celeritate, să nu aştepte cele 20 de zile şi să acorde o prioritate absolută soluţionării acestei contestaţii. Din punctul meu de vedere, contestaţia nu este întemeiată, măştile au fost achiziţionate în funcţie de preţ – un preţ de 0,68 de lei – iar al doilea criteriu a fost termenul de livrare – termenul de livrare convenit a fost de şapte zile. Compania care contestă nu şi-a arătat capacitatea de a livra în cadrul termenului care a fost stabilit în documentaţia pentru licitaţie. Mi se pare o contestaţie care să ne pună beţe în roate. Solicit CNSC să soluţioneze rapid această contestaţie”, a declarat premierul după o vizită la Uzina ALRO Slatina, citat de Agerpres.

El a explicat că pachetele de câte 50 de măşti sunt destinate persoanelor vulnerabile.

„Aici este vorba de cetăţeni români care sunt sub incidenţa legii venitului minim garantat – beneficiari de ajutoare sociale sau de alte forme de sprijin, persoane cu dizabilităţi, pensionarii care beneficiază de o pensie sub pensia socială. Este vorba de cele mai vulnerabile persoane şi care au nevoie de aceste măşti, iar această atitudine de a contesta, din punctul meu de vedere, fără niciun motiv, o licitaţie care s-a derulat transparent îmi pare, aşa, ca un mod de a băga beţe în roate şi sistemul acesta pune în pericol sănătatea acestor concetăţeni de-ai noştri pentru care este prevăzută această măsură”, a spus Orban despre faptul că firma de pe locul doi a contestat licitaţia pentru achiziţia de măşti pentru persoanele vulnerabile.

Context

Firma Best Achiziții, care a încheiat mai multe contracte cu spitalele din subordinea Primăriei București pentru furnizarea de măști și combinezoane COVID 19, a contestat rezultatul licitației organizate de ministerul Sănătății în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA pentru achiziția de 115 milioane de măști.

Ministerul Sănătății a anunțat pe 24 iunie că Naguma Medical Supply SRL, deținută de omul de afaceri Michael Topolinski, este câștigătorul licitației pentru cele 115 milioane de măști, dar contractul nu a fost încă semnat, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Măștile ar trebui să ajungă la persoane vulnerabile, iar termenul de livrare este de 7 zile de la semnarea contractului.

Până la rezolvarea contestației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și la finalizarea unui eventual proces la Curtea de Apel, contractul nu va putea fi semnat.

Omul de afaceri Michael Topolinski a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro, că va livra aceste măști în termenul de 7 zile prevăzut în contract și că a garantat prețul de 0,68 de lei pe mască printr-un contract semnat cu un mare producător de China.

Topolinski susține că n-a avut măștile pe stoc, deși în aprilie declara că intenționează să importe 90 de milioane de măști, iar cele 30 de milioane de măști aduse până acum în țară nu erau de tipul celor solicitate de ministerul Sănătății.

Firma Best Achiziții, care a contestat licitația organizată de Ministerul Sănătății, este controlată de Mihaela Elena Neagu și s-a remarcat în ultimul deceniu prin contracte încheiate cu statul în valoare de zeci de milioane de euro. În 2017 avea un singur angajat.

Citește integral

Cele 115 milioane de măști pentru persoane vulnerabile mai așteaptă. Licitația organizată de Ministerul Sănătății, contestată de o firmă abonată la contracte cu statul, care a încercat să oprească un proiect strategic al UE în domeniul energiei

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Argumentul suprem lacrimogen: vor muri oameni
    Realitatea e putin altfel: de vina sunt cei de la isu care nu aveau si nu aubinca un plan de fabricare in tara a acestor masti.
    Daca se declara razboi si descopeream ca trebuie sa importam cartuse din china?

    • Perfect de acord, debandada e cuvantul de ordine in tara. Dreptul de a contesta o licitatie este prevazut in lege si nu poti sa acuzi pe cel care o face.

  2. @anonim, @Plictisitu – asa e, aveti dreptate, de aceea va sfatuiesc sa va puneti la gura mastile fabricate in Romania (ma gandesc ca ati facut socoteala ca e mai ieftin sa cumperi mastile de la o fabrica de specialitate, indiferent din ce tara e, decat sa te apuci sa asamblezi de la 0 o linie de productie intr-o fabrica cu altfel de specializare, asta daca vreti masti medicale si nu mascute colorate din material de chiloti) sau, si mai bine, va puneti la gura contestatiile si contestatiile la contestatiile de la licitatii, poate va fereste de virus…

    • Contestatiile astea ar trebui reglementate cumva.O solutie cred eu ca ar fi ca firma care depune o contestatie sa plateasca un anumit procent din valoarea contractului in discutie.Daca pierde contestatia,pierde si banii,daca castiga isi recupereaza banii.Foarte multi depun contestatii doar pentru ca legea permite.

  3. Repet, dacă oamenii mor, nu mor fiindcă guvernul nu le-a dat măști gratis (orice e gratis e furt), ci fiindcă toate guvernele nu au reușit să scoată din sărăcie oamenii astfel încât să-și permită fără probleme o mască care costa 50bani înainte de pandemie si acum o iei la 1.50. Deci, în românia avem oameni care nu pot da 3 lei pentru sănătate. Rușine.