G4Media.ro

Cele 115 milioane de măști pentru persoane vulnerabile mai așteaptă. Licitația organizată…

Cele 115 milioane de măști pentru persoane vulnerabile mai așteaptă. Licitația organizată de Ministerul Sănătății, contestată de o firmă abonată la contracte cu statul, care a încercat să oprească un proiect strategic al UE în domeniul energiei

Firma Best Achiziții, care a încheiat mai multe contracte cu spitalele din subordinea Primăriei București pentru furnizarea de măști și combinezoane COVID 19, a contestat rezultatul licitației organizate de ministerul Sănătății în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA pentru achiziția de 115 milioane de măști.

Ministerul Sănătății a anunțat pe 24 iunie că Naguma Medical Supply SRL, deținută de omul de afaceri Michael Topolinski, este câștigătorul licitației pentru cele 115 milioane de măști, dar contractul nu a fost încă semnat, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Măștile ar trebui să ajungă la persoane vulnerabile, iar termenul de livrare este de 7 zile de la semnarea contractului.

Până la rezolvarea contestației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și la finalizarea unui eventual proces la Curtea de Apel, contractul nu va putea fi semnat.

Omul de afaceri Michael Topolinski a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro, că va livra aceste măști în termenul de 7 zile prevăzut în contract și că a garantat prețul de 0,68 de lei pe mască printr-un contract semnat cu un mare producător de China.

Topolinski susține că n-a avut măștile pe stoc, deși în aprilie declara că intenționează să importe 90 de milioane de măști, iar cele 30 de milioane de măști aduse până acum în țară nu erau de tipul celor solicitate de ministerul Sănătății.

Firma Best Achiziții, care a contestat licitația organizată de Ministerul Sănătății, este controlată de Mihaela Elena Neagu și s-a remarcat în ultimul deceniu prin contracte încheiate cu statul în valoare de zeci de milioane de euro. În 2017 avea un singur angajat.

Recent, în contextul epidemiei coronavirus, potrivit site-ului de licitații publice, ASSMB a încheiat mai multe contracte pentru achiziția unor produse sanitare împotriva Covid 19.

Din cele cinci contracte, trei, în valoare totală de 283.000 euro, au fost câștigate de firma BEST ACHIZIȚII SRL. Primul, în valoare de 700.000 lei pentru furnizarea unor „măști de protecție de tip FF2 (Covid 19)”, al doilea, în valoare de 294.000 lei pentru furnizarea unor „combinezoane cu glugă și protecție încălțăminte (Covid 19)”, iar al treilea, în valoare de 365.000 lei, pentru „combinezoane cu glugă”.

Mihaela Elena Neagu, cea care controlează BEST ACHIZIȚII, este și acționarul unic al Libro Events, firma de curățenie care a primit de la Primăria Sectorului 5 contractul de 700.000 de euro pentru serbarea a 50 de ani de existență a Sectorului 5.

În calitate de acționar unic al firmei Best Achizitii SRL, Elena Neagu a încercat în 2017 să blocheze un proiect strategic pentru UE: gazoductul BRUA, care unește Bulgaria, România, Ungaria și Austria în încercarea de a diminua dependența de gazele naturale din Rusia.

Ea a depus contestații la licitația de peste un miliard de lei și a blocat temporar proiectul. La circa o săptămână după izbucnirea scandalului public, SC Best Achiziții a renunțat la contestație, încercând să iasă din atenția opiniei publice. Licitația a continuat și lucrările au fost atribuite ulterior mai multor companii, împărțite pe loturi.

Firmele controlate de Mihaela Elena Neagu s-au remarcat în ultimul deceniu prin zeci de contracte cu statul: de la ministere, agenții guvernamentale, primării, companii deținute de primării sau companii deținute de ministere. G4Media.ro a scris pe larg despre acest subiect.

În 2013, Cătălin Tolontan scria pe tolo.ro că:”Mihaela Neagu făcuse parte din desantul PD-L adus de Monica Ridzi în minister în anul 2009. Iniţial, Neagu fusese numită politic directoarea hotelului Sport din Complexul “Lia Manoliu”. Dar pentru că numirile politice au fost contestate în instanţă și MTS a pierdut, Neagu a fost mutată la Olimpia, în locul directorului mort. Contestaţie exclusă.”

Ulterior, ar fi plecat de la conducerea bazei Olimpia, organism de stat în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, în urma unui audit care ar fi arătat, pe lângă nenumărate nereguli financiare, şi faptul că redirecţionase o parte din bani către firma sa, “Amma General Store SRL”, actuala Libro Events.

Pe lângă cele trei contracte încheiate de către BEST ACHIZIȚII SRL cu ASSMB, alte două firme au mai câștigat câte un contract de fiecare tot pentru produse de protecție Covid 19. DENSTSOTORE furnizează mănuși de unică folosință Covid 19 pentru 120.000 lei, iar firma Tensa Art Design SRL, pentru 420.000 lei, furnizează ”produse ochelari de protecție Covid 19″. Ambele contracte sunt de peste 112.000 de euro.

Context

Parlamentul a decis, prin hotărârea prin care a încuviințat starea de alertă, că „Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, va pune la dispoziția autorităților publice locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ-teritoriale respective”.

Ulterior, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății în acest scop cu suma de 230 de milioane lei și a stabilit că vor beneficia de 50 de măști gratuite, pentru o perioadă de două luni, următoarele categorii de persoane:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Prin aceeași ordonanță de urgență (78/2020) s-a stabilit că achiziția măștilor se va face „prin procedura de negociere fără publicare prealabilă”.

Foto: Mihaela Neagu (sursa: Gazeta Sporturilor)

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Aveti detalii despre cine este aceasta Mihaela Elena Neagu, concluziile le trageti fiecare, atat cat va duce capul:
  https://bucurestiul.ro/procurorii-dna-au-incoltit-o-pe-mihaela-neagu-regina-contractelor-cu-bani-publici-in-bucuresti/

  • DA MAH E INCOLTITA DE NUMAI POATE, E ARTICOL VECHI DE 1 AN JUMATE PANARAMA ISI VEDE DE TREABA MAI DEPARTE

 2. Nimic nou sub soare ! De cate ori se hazardeaza penelistii sa dea un termen inauntrul caruia vor realiza ceva pt binele public (linie de metrou, bucata de autostrada, licitatie pt masti de protectie etc) se intampla ceva si totul se amana !

  PS. Acum nu zic ca intotdeauna de amanari sunt vinovati ei dar de cele mai multe ori siguranta promisiunii lor parca atrage ghinionul ! :)))))))))))))))))

 3. Sunt pe ultima sută de metri cioclii țării și mușcă și din fier să nu piardă controlul asupra banului public. Dacă nu reușesc să ămâne alegerile anul ăsta sunt mâncați de brădiș.

 4. ALA NU ARE MASTILE, ASTA IESE LA INAINTARE SA BLOCHEZE LICITATIA

 5. Lasă că intră tare liniile de producție autohtonă anunțate cu surle și trâmbițe de ministrul economiei încă de la începutul lunii aprilie ( până la 15 aprilie vom produce zilnic câte (2-3) de mii de măști, iar după 15 aprilie vom trece la o producție zilnică de 1 „meleon” de măști ) ! Așa că uitați de licitațiile din articol.

 6. Oare chiar nu e capabila sa scape tara asta de capusa de Mihaela Elena Neagu? De cel putin 10 ani dau de insecta asta bagata in tot felul de combinatii, licitatii, hotii si mai stiu eu ce… Desi am impresia ca hoasca asta e doar paravanul pentru imbuibatii care stau in umbra.

 7. pai tocmai ei sunt vizati pt exterminare ce masti sa le dea ??!!