G4Media.ro

ACTUALIZARE Curtea Constituțională anunță oficial că a admis sesizarea de neconstituționalitate a…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

ACTUALIZARE Curtea Constituțională anunță oficial că a admis sesizarea de neconstituționalitate a guvernului privind creșterea cu 40% a pensiilor dorită de PSD și cere Parlamentului să stabilească cu cât cresc pensiile

UPDATE 16.13: Curtea Constituțională a emis un comunicat oficial în care arată că a admis sesizarea de neconstituționalitate depusă de guvernul Orban la legea care ar fi mărit pensiile cu 40%. Comunicatul oficial contrazice informația inițială publicată pe surse de toată presa – inclusiv G4Media.ro – potrivit căreia CCR ar fi respins sesizarea guvernului. De altfel, și premierul Florin Cîțu, și ministrul Muncii, Raluca Turcan, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au raportat la o presupusă decizie CCR de respingere a sesizării de neconstituționalitate. Prin comunicatul oficial, CCR arată că a admis sesizarea guvernului și arată că revine Parlamentului sarcina de a stabili cu cât cresc pensiile.

Comunicatul oficial al CCR: 

  • În ziua de 13 ianuarie 2021, Curtea Constituțională, a pronunţat, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele decizii de admitere:
  • A). Cu unanimitate de voturi,
  • 1. A admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 şi 9 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt neconstituţionale;
  • În motivarea soluţiei de admitere, Curtea a reţinut, în esenţă, următoarele:– art.I pct.8 din legea criticată abrogă art.42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1442 lei], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, în forma sa iniţială [care prevedea o valoare a punctului de pensie de 1775 lei]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ în privinţa valorii punctului de pensie. Abrogarea pură şi simplă a art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzătoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, ar fi generat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.47 alin.(2) din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilită prin art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020.

Vezi aici:

Context: La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În esenţă, Executivul reiterează în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

„În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, precizează Guvernul în sesizare.

Totodată, Guvernul arată că parlamentarii „nu au identificat sursele clare de finanţare” a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

Foto: Valer Dorneanu, președintele CCR (Inquam Photos / George Călin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

55 comentarii

  1. Atăt timp căt fesenisti aunt bine fixati pe acelw posturi ,Romanina NU va avea dreptate ,speijin niciodata.Am pierdul renul 2020 .6dec datorita celor 70% care nu le-a pasat de poporul roman ai au atat indifwrwnti in case

    • DACA JOHANNIS NU PROMULGA CRESTEREA PENSIILOR IESIM IN STRADA.
      NU ACCEPT CA BUNICII,PARINTII NOSTRI SA NU PRIMEASCA CE ESTE LEGAL.

      SCRIU CU MAJUSCULE DEOARECE TRANSMIT UN MESAJ CLAR…

      IESIM IN STRADA!

      SI VA CEREM DEMISIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    • Romanii traiesc greu,au pensii de mizerie.

      Dupa 40 ani de munca ca sudor primesc pensie 1520 lei.
      Am lucrat in constructii iar blocurile construite pe vremea lui Ceausescu sunt lucrate si de mine.
      Duminica era singura zi libera iar in rest munceam si 10 ore pe zi dar pe cartea de munca nu scrie de acord global.

      Dragii mei copii,nepoti,eu am muncit cu sudoarea fruntii nu am pensie speciala si am contributivitate la pensie.

      Am 3 copii.

      Va rog domnule presedinte sa va ganditi si la noi,muncitorii tarii.

      Multumesc de intelegere.

    • Nu mai pot ei că unii vor să iasă în stradă pentru părinții lor să li se de-a 40% la pensie (10%) au primit deja. De ce nu au ieșit să protesteze până acum?! Nici la vot nu sau deranjat dintre ei să meargă. Nepăsarea și statul cu burta pe televizoare și Internet in timpul votării deh, costă neică. De ce nu au dat pesediștii imediat cei 40% bani la pensie?! Ce viclenie! Au mizat că îi vor vota toți bătrânii României. Pesediștii de la guvernare cu Veorica și pușcăriașul de Dragnea, dar nici pe timpul lui Adrian Năstase, Băsescu, & Udrea, Ponta cu găștile de hoți ce sau îmbogățit ilicit nu au construit nici o Autostradă, nici un Spital Regional de urgențe. La ce te puteai aștepta de la aceștia?! Au pensii speciale nesimțite, au avut grijă de buzunarele lor cu găștile corupte. Puțini au mișcat câte ceva pe acolo, dar au fost opriți să continue proiectele. În ce hal a ajuns țara cu atâția infractori. Să se desființeze pensiile speciale nesimțite și să fie ajustate salariile nesimțite. Banii să fie distribuiți copiilor săraci flămânzi.

  2. URGENT: cumpăr euro și dolari. Ofer 6,5 lei pentru un euro și 6 lei pentru USD. Cumpăr fără număr, chiar și de la dușmani…

    • Nu te panica! Rezolvă Guvernul meu!

    • Mai bine cumperi aur si argint:))
      Federal Reserve si ECB printeaza bani mai ceva ca niciodata.
      Dollar M2 money supply a crescut cu 20% YoY :))

      Dar da, leul se va devaloriza si mai tare fata de euro si dolar:)))

    • Bitcoin! Mai are potențial de creștere anul ăsta!!

    • @Scara:
      Iti vand urgent 2,75 bitcoini ! :))

    • Băi, @Su,
      Ești avut, așa că ai grijă, că pe net umblă tot felul de tâlhari virtuali, care te pot prădui când te aștepți mai puțin, spre exemplu: atunci când bărzăunești să cauți drumul uitat către vreo cafenea…!
      PS. BItcoin-ul e lucrarea Diavolului, așa ca nu mă bag …

    • o sa iei teapa .. o sa fie 7 =))

    • @Scara:
      Am trecut pe la Cafenea acum 5 minute pt ca, in sfarsit, pot !

      PS. Mai trec pe seara !

  3. ce naiba ma , de parca nu se stia ce verdict da o gasca pesedista . penibil ca intr-o tara din ue niste judecatori proveniti din politic sa decida mersul tarii. hai cu reformarea mai rpd ..

  4. Un verdict previzibil !

    PS. Urmeaza noi OUG-uri pe aceiasi tema (cu variatiuni) dupa care PSD cred ca va inova si va incerca sa aduca problema in fata CCR , eventual sub forma unui conflict constitutional interinstitutional !

    • Ca sa continuie acest circ, Guvernul sa dea un HG prin care Parlamentul este indicat sa voteze masuri prin care sa creasca veniturile bugetare cu 3 miliarde de euro. Parlamentul va contesta acesl HG la CCR, probabil (poate probabil) CCR-ul va da dreptate Parlamentului.
      Astfel se va confirma ca CCR a devenit un arbitru si nu o simpla sectie de avizare doar a legilor. In plus, se va vedea absurdul situatiei…

  5. Murim de râs cu Țurcana de azi încolo!

  6. Pensii

    Stiu ei, unii pensionari, de ce au votat cu PSD.

  7. Legea care trebuie votată în parlament este legea care spune că guvernul trebuie să asigure cu prioritate, indiferent de valoarea veniturilor bugetare, venitul minim la valoarea coșului de trai decent. În perioadele de criză economico-financiară veniturile demnitarilor de stat se limitează la valoarea venitului minim, iar veniturile care depășesc valoarea coșului de trai decent se îngheață.
    Așa se asigură solidaritatea socială și determinarea demnitarilor de a acționa pentru prevenirea și eliminarea crizelor economico-financiare. O astfel de lege nu va fi declarată neconstituțională din motiv de articol 47 din Constituție privind nivelul de trai.

  8. Pensii speciale.

  9. trebuie o persoană cu experienta in munca si cu o viziune reală a pieţei muncii. Turcan nu este capabilă de a gândi mai mult de un buget pt shopping.

  10. Foarte bine ca se trimite in parlament unde se va seta la 14%, presedintele si guvernul demonstreaza, pentru a nu stiu cata oara, ca sunt oameni rationali care tin la dezvoltarea durabila si nu au accese de populism precum infractorii psdisti

    • Ia-i acasă la tine!

    • Nu este vorba de niciun populism,cum gresit ati muscat.V au dat iluzia ca sunteti inteligenti si pricepeti ca trebuie umblat la investitii pentru o dezvoltare durabila.Corect, doar ca aceste investitii NU se vor face NICIODATA si puteti sa le asteptati voi mult si bine.Adevarul e ca acesti pensionari au fost FURATI, pentru ca banii din cotizatii s au dus demult.Valabil si pentru fondurile de pensii private.Si unde ?Spre investitii?Niciodata!Daca voi mai credeti inca placa obosita cu n avem bani si trebuie investitii,nu mai e nimic de spus.

    • Parlamentul sa decida ? Alianta PNL/USR/PLUS/UDMR fac 244 de voturi daca sunt toti prezenti.Minoritatile 18 voturi , dar sunt cel putin 9 -11 minoritati ce apartin PSD ( acestia au votat toti 18 de 2 ori legea propusa de PSD , ultima data pe 22 septembrie 2020 cu retificarea facuta de Ciolacu) vom vedea ce vor face .UDMR a votat si ea de 2 ori si in 22 septembrie 2020 cu retificare alaturi de PSD declarind prin vocea lui T.Barna actualul ministru din coalitie :„Nu e o simplă rectificare, miza votului e majorarea pensiilor cu 40% așa cum s-a stabilit prin lege și respectarea unei decizii luate de Parlament, chiar dacă situația de astăzi e mult diferită de situația bugetară de atunci. Vom fi consecvenți și vom susține majorarea pensiilor cu 40%, așa cum am susținut de la bun început. Punctul de pensie trebuie majorat. Suntem conștienți de provocările crizei aduse de pandemie, că situația bugetară e mult diferită, dar trebuie să găsim soluții împreună pentru ca politicile publice să devină consecvente și predictibile. Guvernul poate să vină înapoi în Parlament, susținem că majorarea trebuie să aibă loc. Nu putem continua la nesfârșit șirul deciziilor prin care ne contrazicem la fiecare șase luni, trebuie să luăm decizii asumate, responsabile”, a argumentat senatorul UDMR Tanczos Barna votul din Parlament .Ce vor face acum ? USR/PLUS , NU sunt probleme daca vor fi toti prezenti ramne de vazut .PSD/AUR fac 204 voturi vor vota in bloc , ramine de vazut daca cele 30 de voturi vor putea fi „dislocate „catre PSD . Sa NU uitam faptul ca o mare parte din actuali parlamentari PNL au fost anul trecut in PSD iar dl.Orban o sa aiba mereu surprize cu ei la fiecare VOT dat in Parlament , O Seara Faina !

  11. Cacareul asta trebuie desființat :))))

  12. Logic ca este constitutionala cand iti mai da 150 milioane la pensie.Modul in care este aleasa componenta CCR este pur si simplu dezastruos.Pui pe cineva care are pensie speciala+pensie normala sa iti judece daca este constitutionala legea privind taierea pensiilor speciale+majorari de pensie.Este ca si cum ti ai taia craca de sub picioare.Tara bananiera 🙄

  13. e, hai, parlamentul meu, vorbeste cu guvernul meu si modifica legea. dupa numeroasele greseli facute pana acum de penele usere respingerea sau modificarea acestei legi va bate inca un cui incosciugul coalitiei. la urmatoarele alegeri sper sa avem aur cu 60 la suta sa va iasa pe nas democratia.

    • Daca UDMR si AUR plus cei veniti din PSD la PNL voteza marirea cu 40% ce se intimpla ? „Nu e o simplă rectificare, miza votului e majorarea pensiilor cu 40% așa cum s-a stabilit prin lege și respectarea unei decizii luate de Parlament, chiar dacă situația de astăzi e mult diferită de situația bugetară de atunci. Vom fi consecvenți și vom susține majorarea pensiilor cu 40%, așa cum am susținut de la bun început. Punctul de pensie trebuie majorat. Suntem conștienți de provocările crizei aduse de pandemie, că situația bugetară e mult diferită, dar trebuie să găsim soluții împreună pentru ca politicile publice să devină consecvente și predictibile. Guvernul poate să vină înapoi în Parlament, susținem că majorarea trebuie să aibă loc. Nu putem continua la nesfârșit șirul deciziilor prin care ne contrazicem la fiecare șase luni, trebuie să luăm decizii asumate, responsabile”, a argumentat senatorul UDMR Tanczos Barna votul din Parlament.

  14. Ăştia de la CCR sunt mai proşti ca ăştia de la PSD pentru că cred că nu le-a trecut prin cap că ar putea să fie pusă în aplicare legea iar dacă se va face va fi cu tăieri din altă parte şi îi asigurăm că primele tăieri va fi pensiile speciale de la chiar băieţii de la CCR cu diminuări de salariu apoi o să înceapă politicienii PSD-işti să plângă şi mulţi alţii fani de măriri fără bani ca să nu mai spunem de clienţii lor care stau pe banii publici.
    Sunteţi conştienţi că au de ales între scandal cu populaţia sau să vă ardă pe voi?….ia spuneţi care variantă credeţi că o vor prefera ca să nu dea prost electoral şi să transforme povestea într-un câştig de imagine pentru ei?
    Rugaţi-vă lui dumnezeu să nu fie destul de inteligenţi şi să pună legea în aplicare în timp ce vor avea motivarea PERFECTĂ de a curăţa sistemul de stat de toţi păcălicii şi să reformeze statul exact cum ar trebui că ar AVEA PUTEREA MINIM 15 ANI, timp care PSD oricum nu va mai exista iar vidul de putere creat va fi ocupat de alţii între timp.
    Oare sunt destul de inteligenţi să înţeleagă ce context favorabil li s-au oferit mai ales că oricum mandatul ăsta şi s-ar putea nici următor să nu aducă abudenţă oricât speră ei aşa că timpul ăsta poate fi ocupat de alte chestii care nu se făceau de obicei care să aducă câştig în viitor, oare credeţi că sunt destul de inteligenţi???

  15. La un deficit bugetar de 7 la suta din PIB care se acoperă din împrumuturi, aprobarea CCR pare o glumă pesedista. Dorneanu Are zilele numărate, ca de altfel toți demnitarii pesedisti. De aceea baga bățul prin gard sa mai strice ce mai apuca!

  16. Președintele a avut ocazia să retrimita în Parlament pentru reexaminare legea 127 /2019 înainte de promulgare! Doar că, din populism pentru că urmau alegerile prezidențiale, a ales să nu o facă! Eu zic să fie consecvent și să meargă pe precedent, ca în Justiție!

  17. „Nu e o simplă rectificare, miza votului e majorarea pensiilor cu 40% așa cum s-a stabilit prin lege și respectarea unei decizii luate de Parlament, chiar dacă situația de astăzi e mult diferită de situația bugetară de atunci. Vom fi consecvenți și vom susține majorarea pensiilor cu 40%, așa cum am susținut de la bun început. Punctul de pensie trebuie majorat. Suntem conștienți de provocările crizei aduse de pandemie, că situația bugetară e mult diferită, dar trebuie să găsim soluții împreună pentru ca politicile publice să devină consecvente și predictibile. Guvernul poate să vină înapoi în Parlament, susținem că majorarea trebuie să aibă loc. Nu putem continua la nesfârșit șirul deciziilor prin care ne contrazicem la fiecare șase luni, trebuie să luăm decizii asumate, responsabile”, a argumentat senatorul UDMR Tanczos Barna votul din Parlament.

  18. Reformarea pe care o astepti cu sufletul la gura inseamna saracie si austeritate.Asteapta mult si bine.

    • Tot aia inseamna si efectele secundare de la o marire aberanta ca asta. Marea parte se duce in pensiile speciale si alte pensii mari. Amaratii nu iau mai nimic.

  19. ESTE VORBA DE PENSIILE LOR!!!!!

    LE VOR CRESTE CU MII DE EURO

    DORNEANU ARE 3-4

    SUNTEM SCLAVII CASTELOR!

  20. N ati inteles nimic baieti se vor mari decat pensiile speciale si leafa demnitarilor restul…rahat cu apa rece

  21. ESTE CONSTITUTIONAL ASADAR CA PARTIDUL SA LE FACA tudoreilor SI dornenilor PENSIILE DE 1000 DE EURO PE SECUNDA.

    CEILALTI CETATENI SUNT OBLIGATI ASADAR SA LE PLATEASCA!

  22. MAI DEVREME SAU MAI TARZIU INFLATIA VA ANULA ACEASTA CRESTERE.

    NUMAI CA PENTRU 1 LEU PRIMIT DE CETATENII FACUTI DE PARTID DE MANA A 3-A dornenii si tudoreii PRIMESC 30.

    EI SUNT SINGURII CASTIGATI!

    JAFUL DIN romania A FOST POSBIL NUMAI CU AJUTORUL SISTEMULUI DE justitie!

  23. Acum Iohannis are Parlamentul sau – cat si l-a dorit ! – asa ca nu va fi o problema sa trimita legea spre reexaminare in Legislativ iar parlamentarii coalitiei de la putere sa o modifice nitel !

    PS. Sau… ?!

  24. Niciun „sau”, că altfel îl veți vedea pe Dracu’-Inflaționist…!
    PS. Trec și eu pe seară să beau o cafea, deși nu-mi face bine inainte de culcare…

  25. @walter.Sunt foarte curios ceparere are acum Tantzos Barna. De unde scoate UDMR banii? E adevărat ca atunci se pupau cu PSD. Dar acum?

  26. Si uite asa ii creste si lui Dorneanu pensia cu inca vreo 200 de milioane de lei vechi! Asta e doar plus, peste ceea ce deja are! Doar si pensiile lor se maresc. O sa ajunga Dorneanu sa ia pensie un milion de euro pe luna.

  27. Daca presedintele nu o trimite in parlament si parlamentul sa elimine orice crestere de pensii ma 3,14s pe toti peneleii si usereii .
    Nu mai vreau sa fiu furat de guvernanti .

  28. În concluzie, singura soluție viabilă pentru creșterea pensiilor era impozitarea progresivă a tuturor veniturilor cu caracter permanent, dar se vrea scandal!

  29. Este singura decizie corecta a CCR de la infiintare. Dar vor fi jigodii ajunse in posturi de decizie care vor da OUG si vor spune ca nu sunt bani, ei fiind pusi acolo tocmai sa gaseasca bani si sa respecte legea. Dar acesti incompetenti se imprumuta in numele Romaniei fara sa dea socoteala de cat fura din aceste imprumuturi.

  30. Dumnezeule!
    De unde ai apărut, Leano?
    Probabil de la revelionul TVR!
    Fondul de pensii PRIVATE este furat??!!!!
    Troll obosit și patetic….
    Și pe deasupra și jigodie.
    Maaaars mă!

  31. Uitati aici TROC NESIMTIT!
    Guvernul nu se atinge de pensiile speciale si nesimtite iar CCR-aproba ordonanta Guvernului lui ORB_an! Toata scaraba!
    Curtea Constituțională a emis un comunicat oficial în care arată că a admis sesizarea de neconstituționalitate depusă de guvernul Orban la legea care ar fi mărit pensiile cu 40%. Prin comunicatul oficial, CCR arată că a admis sesizarea guvernului și arată că revine Parlamentului sarcina de a stabili cu cât cresc pensiile.