G4Media.ro

Activiştii de mediu au demarat o campanie de monitorizare a dioxidului de…

Sursa Foto: Facebook / 2Celsius

Activiştii de mediu au demarat o campanie de monitorizare a dioxidului de azot în Bucureşti/ NO2 este un gaz rezultat din traficul rutier, activităţile industriale şi producerea energiei electrice

Asociaţia 2Celsius, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi AerLive.ro, precum şi cu sprijinul logistic Deutsche Umwelthilfe, o asociaţie neguvernamentală din Germania, au demarat o campanie de monitorizare a dioxidului de azot (NO2) în Bucureşti, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, măsurătorile se vor face timp de un an cu ajutorul unor tuburi pasive, în 20 de locaţii din Bucureşti, selectate în urma unei luni de test în care vor fi realizate teste în 160 de zone, incluzând şcoli, spitale, grădiniţe care sunt expuse traficului rutier.

Primele măsurători pentru NO2 şi particule ultrafine au avut loc pe 15 decembrie, iar rezultatele arată depăşiri ale valorilor la toate staţiile analizate. Astfel, la o staţie oficială, valoarea de NO2 era de 49 micrograme/mc, în condiţiile în care limita anuală este de 40 de micrograme/mc.

De asemenea, la staţia amplasată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală, valoarea medie de NO2 se situa la 69,9 micrograme/mc, la staţia de pe Bulevardul Corneliu Coposu era de 52,8 micrograme/mc, la cea de pe strada Ştirbei Vodă – de 74,6 micrograme/mc, iar la punctul de pe Calea Griviţei – de 60,2 micrograme/mc.

Conform propunerii Comisiei Europene din 2022, noua valoare-limită ce ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2030 este de 20 micrograme/mc, în timp ce recomandarea din 2021 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se situa la 10 micrograme/mc.

NO2 este un gaz rezultat din traficul rutier, activităţile industriale şi producerea energiei electrice şi, în cantităţi ridicate, afectează sănătatea umană, provocând în special afecţiuni respiratorii.

În 2020, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea aerului, pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, dar şi pentru faptul nu a luat măsuri corespunzătoare în a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire.

Forul european a solicitat clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentraţiilor de dioxid de azot în Bucureşti şi introducerea unor măsuri concrete de reducere a poluării aerului în Planul Integrat pentru Calitatea Aerului. După ce acest document a fost suspendat în instanţă, nu a fost revizuit nici până în momentul de faţă, notează reprezentanţii 2Celsius.

Proiectul de măsurare a a dioxidului de azot, derulat de Asociaţia 2Celsius, este finanţat de European Climate Foundation.

2Celsius este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2010 cu scopul de a influenţa politicile privind schimbările climatice la nivel naţional şi european şi este membră a organizaţiilor internaţionale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe şi Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu (T&E).

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. O sa va iau in serios cand UE o sa ne arate in timp real si poluarea de pe celebrele autostrazi germane sau de pe mai putin celebrele, dar mult mai nocivele, otelarii din Benelux si NRW.

    In Romania e evident un efort de fatada, pentru a incasa o leafa cu minim efort. Nu e nevoie de tehnologii ca sa vezi ciupercile atomice ridicandu-se din curtile reciclatorilor de metal. Am vazut ieri, de pe A3, coloane de fum pana si in Voluntari.

    Eu mai sper ca etnicii, in inteligenta lor instinctiva si ancestrala, au pus focuri pe dealuri sa ne anunte ca vin rusii. Doar rusii ne mai scapa de regimul asta oengist, in care mii de bucuresteni nu vor sa invete o meserie si sa faca o munca productiva, dar vor sa saboteze industria in cea mai deindustrializata tara din UE si sofatul in tara cu cele mai putine masini pe cap de locuitor din UE, pe bani de publicitate de la Haga.

    • Che sorpresa…ti au publocat comentariul

    • Ce comentariu neghiob… „Celebrele autostrazi germane” nu sunt in oras, nu au trotuare pe unde sa circule pietoni, nu sunt marginite de blocuri cu apartamente de locuit…
      Si ce usor e sa dai vina pe „nationalitati conlocuitoare”…
      Si sa cauti salvarea la… rusi!
      Grija de lgbt si „etnici” e arma din panoplia kaghebista

  2. E deja dovedit că ești un șobolan rus, care se împleticește în minciuni.

  3. Hai, explică-ne cum e bună, de fapt, poluarea.

  4. Să meargă la Popești Leordeni că în fiecare zi vin mirosuri de la Glina sau groapa de gunoi Berceni, mirosuri care îți întorc stomacul pe dos.

  5. Marcel omul spune ca , așa cum toți verzii subt finanțați de ruși încă din anii 70 si este in potriva lor si tu spui ca e rus . Ce nu se leagă nu crezi?