G4Media.ro

Acord privind un impozit minim global pe profitul multinaţionalelor: 136 de națiuni…

sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Acord privind un impozit minim global pe profitul multinaţionalelor: 136 de națiuni au convenit pentru 15%, ceea ce va face mai dificilă evitarea impozitării

Un acord global privind impunerea unui impozit minim de 15% pe profitul companiilor, ceea ce va face mai dificilă evitarea impozitării, a fost convenit de 136 de naţiuni, a anunţat vineri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Nu s-au alăturat încă acordului patru ţări: Kenya, Nigeria, Pakistan şi Sri Lanka, a informat OECD.

Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care a condus negocierile, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari).

În iulie, miniştrii de Finanţe din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat un acord ”istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial un impozit ”de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor.

”Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

”Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Antreprenorii atat de dragi lui Cîțu sigur for refuza. E neconstitutional sa obligi pe cineva care asigura locuri de munca sa mai faca orice altceva.
    Daca-l obliga – îi da pe toxți afară

    • In Romania e 16% bai cap de cretă.
      Ce să refuze? Să le scadă la 15?

    • Eram sarcastic omule.
      Antreprenorii lui Cîțu sunt cei care fac afaceri doar cu statul (mare majoritate).
      In articol era vorba despre multinaţionale si impozit global. Cumva daca TelDrum e inregistrata in Brazilia si are si filiala aici sa nu poata sa transfere profitul fara sa fie impozitata

  2. At-i votat usr, na acu va da pe toti afara. Spor la somaje

  3. Hai cu AUR ca nu ne mai dicteaza nimeni

  4. Ăsta e doar pasul 1. După ce firmele ce invart trilioane de euro pe an vor plati 15%, omul amărât va trebui să ajungă să fie impozitat tot 15% nu 100% ca acum!

  5. Masura corecta ar fi sa reduca impozitul la 0%, atat pt firme/companii cat si pentru persoane fizice.
    Wild idea, I know.