G4Media.ro

A început vânarea şacalilor din Deltă / În prima zi a acțiunii…

Sursa Foto: Marius Iancu/ Adevărul

A început vânarea şacalilor din Deltă / În prima zi a acțiunii au fost prinse 6 animale / În 120 de zile din zonă trebuie vânate maximum 400 de exemplare

Asociaţia Judeţeană a Pescarilor şi Vânătorilor Sportivi (AJVPS) din Tulcea a capturat luni, în prima zi a acţiunii de extracţie controlată a şacalilor din Deltă, şase exemplare din această specie, a declarat preşedintele asociaţiei, Tudorel Oancea, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

Acţiunea s-a desfăşurat în zona Ceatalchioi – Chilia Veche – Pardina, se va extinde miercuri şi la nivelul zonei Dunavăţu – Mahmudia – Murighiol şi se desfăşoară în cadrul contractului semnat de asociaţie cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), după ce în repetate rânduri populaţia din Deltă s-a plâns din cauza pagubelor provocate de şacali.

„Ieri (luni – n.r.), acţiunea s-a desfăşurat doar într-o singură zonă şi vrem să o extindem în perioada următoare şi în celelalte zone. S-au prins doar cinci, şase exemplare. Sigur însă mâine (miercuri – n.r.) vânătoarea va avea loc în zona Dunavăţu – Mahmudia – Murighiol. Pe lângă localnici, la partidele de vânătoare, participă şi membri ai asociaţiilor din alte judeţe“, a precizat preşedintele AJVPS Tulcea, Tudorel Oancea.

El a mai spus că toate persoanele care participă la acţiunile de extracţie a şacalilor din Deltă trebuie să îndeplinească cerinţele legislaţiei în vigoare şi a amintit că în termen de 120 de zile din zonă trebuie scoase maximum 400 de exemplare.

Potrivit sursei citate, grupurile de vânători numără până la 10 membri şi sunt însoţiţi de un agent ecolog al ARBDD.

În ultimii ani, locuitorii Deltei s-au plâns că şacalii le omoară animalele pe care le cresc în curţi şi le distrug grădinile cu legume şi le-au cerut autorităţilor să reducă numărul acestora.

În Delta Dunării, parte a reţelei internaţionale a rezervaţiilor biosferei în cadrul Programului „Omul şi biosfera“ lansat de UNESCO, sit Patrimoniu mondial UNESCO, Zonă umedă de importanţă internaţională mai ales ca habitat al păsărilor de apă, Convenţia Ramsar, vânătoarea a fost interzisă în 2011, însă în anul următor Parlamentul a decis ca acţiunea să se desfăşoare, cu avizul Academiei Române, doar în cazul mamiferelor care afectează gospodăriile localnicilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Deci privighetorile pot fi exterminate de macaronari, sa aiba famigliile siciliene delicatese, dar in delta pot fi vanati 400 de sacali din cateva mii…..

  2. sacalii nu sunt specie endemica la noi, sunt o specie invaziva daunatoare. ar trebui exterminati cu totul. daca fac prapad in gospodariile oamenilor, va dati seama ce prapad fac in cuiburile de pasari salbatice si in vizuinile animalelor care nu pot depune plangere la politie. daca numarul pasarilor scade in delta e un semn ca sunt prea multi sacali.