G4Media.ro

O brutărie celebră în Milano se închide după 30 de ani: „Smartworking…

Sursa foto: Facebook / Panetteria Pedrini

O brutărie celebră în Milano se închide după 30 de ani: „Smartworking ne-a luat clienții” / ”Înainte de Covid, vindeam 25 de kilograme de pizza pe zi. Acum sunt 13”

Proprietarul Maurizio Pedrini coboară pentru totdeauna oblonul unei celebre brutării din Milano, aflată în apropierea Tribunalului.

„Înainte de Covid, vindeam 25 de kilograme de pizza pe zi. Acum sunt 13. Practic, profiturile s-au înjumătățit, dar, pe de altă parte, cheltuielile au crescut. Smartworking a fost doar ultima lovitură: munca nu mai este rentabilă, nici măcar nu mai ajungi să-ți achiți cheltuielile. Cu reticență, dar sunt nevoit să închid”, spune el, citat de Corriere della Sera.

La treizeci de ani de la deschidere, Maurizio Pedrini a dat jos pentru ultima dată oblonul brutăriei și băcăniei sale din Via Podgora, la colțul cu Corso di Porta Vittoria 32, în spatele Tribunalului din Milano. Un oblon special, gravat cu o poezie scrisă special pentru brutar de artistul stradal Ivan Tresoldi.

Pedrini a început ca brutar la vârsta de 14 ani: „Frații mei m-au învățat meseria. Acum am 71 de ani, iar în practică lucrez de 57 de ani. Sunt deja la pensie: aș fi continuat activitatea, dar nu în aceste condiții”.

A deschis magazinul din Via Pogdora, un magazin de pâine și produse alimentare, în 1994.

„Cândva, această zonă era spectaculoasă: deja la ora 7 dimineața era mișcare și continua până seara, cu punctul culminant la prânz. Cea mai bună perioadă? Din 2000 până în 2008. Apoi a venit criza economică declanșată în SUA și falimentul Lehman Brothers, „și a început scăderea muncii: pierdeam 20.000 de euro din vânzări pe an”.

În plus, a venit și concurența: în 2013 s-au deschis în zonă primele supermarketuri ale marilor lanțuri, în timp ce înainte de asta eu eram una dintre puținele semne din cartier: ca magazin alimentar vindeam și detergenți, băuturi, dar și pâine.

Odată cu războiul din Ucraina, a crescut și costul energiei electrice. „Ultima lovitură este smartworking: oamenii vin mai puțin la tribunal, totul se face electronic. După-amiaza, deci, aici e pustiu. Mai bine să închizi și să stai acasă”, spune italianul.

O viață făcută din sacrificii și multe ore de muncă, de la 6.30 la 19.30 non-stop: „Dar mi-a plăcut foarte mult, mai ales contactul uman: mi-a plăcut întotdeauna să fiu printre oameni, să vorbesc cu alții. Secretul pentru a mă înțelege mereu cu patronii? Să nu vorbesc niciodată despre politică. Mai degrabă despre fotbal”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Tinerii ar spune ca de ce nu s-a apucat de livrari ca sigur s-ar fi descurcat…posibil…dar sunt anumite afaceri – in general mici – care nu vor fi nicioadata pregatite pentru asa ceva…pacat…si uite asa incet incet o sa mancam numai mancare procesata ieftina pentru ca din acest fenomen de uberizare global devenim si noi ca persoane din ce in ce mai ieftine…