G4Media.ro

Un locuitor din Novosibirsk a fost condamnat la 25 de ani de…

Captura X / Solidarity Zone

Un locuitor din Novosibirsk a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o tentativă de incendiere a unui birou de înrolare militară. Este vorba de o pedeapsă record

Tribunalul militar al celui de-al doilea district estic din Novosibirsk l-a condamnat pe Ilia Baburin, în vârstă de 24 de ani, la 25 de ani într-o colonie de maximă securitate. Aceasta este cea mai severă pedeapsă în cazurile de incendiere a birourilor de înregistrare și înrolare militară din Rusia – iar incendiul pare să nu fi avut loc, scrie BBC.

Baburin a fost arestat în septembrie 2022 sub acuzația de tentativă de organizare a unui atac terorist în urma unei tentative de incendiere a unui birou de înregistrare și înrolare militară. Ulterior, el a fost acuzat de alte cinci capete de acuzare: trădare, terorism, participare la activitățile unui grup armat ilegal și la activitățile unei organizații teroriste și interceptare ilegală a convorbirilor telefonice.

Potrivit proiectului Solidarity Zone, instanța l-a găsit pe Baburin vinovat de mai multe acuzații, inclusiv de înaltă trădare și de tentativă de organizare a unui act terorist. El va trebui să petreacă cinci ani din pedeapsa de 25 de ani în închisoare, iar restul de 20 într-o colonie de maximă securitate.

Acuzatul afirmă că este nevinovat. Avocatul lui Baburin, Vasili Dubkov, a cerut achitarea clientului său.

Pedeapsa maximă pe care o risca Baburin, în vârstă de 24 de ani, în temeiul a cinci articole din Codul penal al Federației Ruse, era de 30 de ani de închisoare. În data de 8 mai, procuratura a cerut 26 de ani de închisoare pentru el.

Cum a început cazul lui Baburin?

Ilia Baburin are 24 de ani. Înainte de arestarea sa în septembrie 2022, acesta a lucrat în domeniul IT și a călătorit mult. Soția sa locuia în Ucraina, iar el a vizitat-o deseori până când cuplul s-a separat. Acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, dar nu au oficializat legal divorțul. Ultima dată când Baburin a fost în Ucraina a fost în octombrie 2021.

După cum a declarat prietena lui Baburin, Anna, pentru BBC, acesta a perceput negativ invazia Rusiei în Ucraina și a fost împotriva războiului, deși nu a participat la nicio acțiune sau miting antirăzboi.

În 22 septembrie 2022, a doua zi după anunțarea mobilizării parțiale în Rusia, Baburin a fost reținut în Novosibirsk de către ofițerii FSB, iar în scurt timp a fost arestat.

Potrivit anchetatorilor, Baburin a planificat incendierea birourilor de înregistrare și înrolare militară din regiunea Novosibirsk la instrucțiunile unor persoane neidentificate din batalionul ucrainean Azov (recunoscut ca organizație teroristă în Rusia și interzis). Pentru a face acest lucru, el a contactat două persoane și le-a dat o sticlă de cocktail Molotov.

Incendiul în sine nu a avut loc niciodată; cazul nu conține nici măcar informații despre care anume birou de înregistrare și înrolare militară ar fi fost în discuție, notează avocatul.

Presupușii „executanți” Șorin și Orlov ar fi venit de bunăvoie la FSB și au povestit despre ceea ce ar fi plănuit Baburin.

Potrivit avocatului Dubkov, ceea ce s-a întâmplat în continuare pare a fi o provocare a unei infracțiuni de către FSB. După cum spune el, Baburin i-a sugerat de fapt prietenului său Șorin să filmeze o înregistrare video cu un cocktail Molotov care zboară în clădirea biroului de înregistrare și înrolare militară, dar după prima conversație s-a răzgândit în privința acestui lucru.

„Dar până atunci, Șorin contactase deja FSB și, la cererea unui ofițer FSB, a început să-l convingă pe Baburin să îi predea cocktailul Molotov. De fapt, aceasta este o provocare”, a declarat avocatul pentru BBC.

După această nouă discuție, potrivit lui Dubkov, Baburin i-a dat totuși lui Șorin o sticlă de cocktail Molotov. Ilia Baburin nu neagă acest lucru, subliniază avocatul său, dar, în opinia sa, clasificarea acestui lucru drept pregătire pentru organizarea unui atac terorist este incorectă: Baburin l-ar fi convins pe Șorin nu să comită un atac terorist, ci un act de huliganism.

Pedeapsă record

Sentința lui Baburin a fost cea mai severă dintre cazurile similare.

După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei în Rusia, numărul atacurilor incendiare atât la birourile militare de înregistrare și înrolare, cât și la alte clădiri administrative a crescut brusc. Cei reținuți pentru astfel de acțiuni au fost inițial acuzați de articole mai ușoare din Codul penal, de exemplu, de deteriorarea proprietății (articolul 167 din Codul penal al Federației Ruse, până la cinci ani de închisoare), dar mai târziu au început să reclasifice acuzația ca fiind atac terorist (articolul 205 din Codul penal al Federației Ruse, până la douăzeci de ani).

În temeiul articolului privind atacul terorist, instanțele i-au condamnat pe acuzați la pedepse lungi cu închisoarea.

Înainte de cazul Baburin, una dintre cele mai severe pedepse pentru incendiere a fost condamnarea fostului sergent de poliție Roman Nasriev și a fostului angajat al Ministerului pentru Situații de Urgență Alexei Nuriev: în aprilie 2023, Tribunalul Militar Districtual Central din Ekaterinburg i-a trimis într-o colonie timp de 19 ani pentru incendierea administrației orașului Bakal din regiunea Celiabinsk, în clădirea căreia se afla un birou de înregistrare militară. Ancheta a calificat, de asemenea, incendiul ca fiind un atac terorist, iar ulterior a adăugat o a doua acuzație – efectuarea de antrenamente în activități teroriste (articolul 205.3 din Codul penal al Federației Ruse).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Măcar următorii 25 ani are păpică și căldurică!