G4Media.ro

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat pentru sprijinirea construcției unei…

Foto: Captură Google Maps

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat pentru sprijinirea construcției unei noi centrale nucleare în Cehia

Comisia Europeană a aprobat marți, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o măsură de sprijin din partea Cehiei pentru construirea și exploatarea unei noi centrale nucleare la Dukovany, în Cehia, potrivit unui comunicat al executivului european.

În martie 2022, Cehia a notificat Comisiei planul său de sprijinire a construcției și exploatării unei noi centrale nucleare la Dukovany, cu o capacitate de producție de energie electrică de până la 1200 MW. Se preconizează că centrala nucleară va fi pusă în funcțiune în 2036 pentru operațiuni de probă, în timp ce operațiunile comerciale sunt planificate să înceapă în 2038.

Centrala va avea o durată de funcționare de 60 de ani și se preconizează că va fi dezafectată în 2096. La Dukovany, aproape de granița Cehiei cu Austria și Slovacia, există deja o centrală nucleară.

Beneficiarul măsurii este compania Elektrárna Dukovany II („EDU II”), o filială deținută integral de grupul ČEZ, singurul operator de centrale nucleare din Cehia.

Cehia intenționează să acorde un sprijin direct pentru preț sub forma unui contract de achiziție de energie electrică cu un vehicul cu scop special („SPV”) deținut de stat. Contractul va asigura venituri stabile pentru centrala nucleară pentru o perioadă de 40 de ani.

Beneficiarul va beneficia, de asemenea, de un împrumut subvenționat de stat pentru a acoperi majoritatea costurilor de construcție și de un mecanism de protecție împotriva evenimentelor neprevăzute sau a schimbărilor politice care ar putea face imposibilă realizarea proiectului.

La 30 iunie 2022, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua caracterul adecvat și proporționalitatea măsurii. În timpul investigației aprofundate, Cehia a modificat termenii pachetului de sprijin public al proiectului pentru a răspunde preocupărilor Comisiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează