G4Media.ro

Liderul opoziţiei poloneze, Donald Tusk, îi cere preşedintelui Poloniei să decidă rapid…

Liderul opoziţiei poloneze, Donald Tusk, îi cere preşedintelui Poloniei să decidă rapid pe cine nominalizează ca prim-ministru după alegeri

Liderul opoziţiei poloneze, Donald Tusk, i-a cerut marţi preşedintelui Andrzej Duda să decidă rapid pe cine nominalizează ca prim-ministru în urma alegerilor parlamentare de duminică, transmite dpa, citată de Agerpres.

„Lumea aşteaptă primele decizii, care sunt consecinţele acestor alegeri”, a declarat Tusk într-un mesaj video distribuit pe Facebook.

El a afirmat că partidele pe care le-a numit învingătoare sunt „în contact permanent şi gata să preia guvernarea în orice moment”.

Împreună, KO – Coaliţia Civică a lui Tusk, de orientare liberală – şi alte două formaţiuni de opoziţie dispun de majoritatea în parlamentul de la Varşovia, arată rezultatele definitive ale alegerilor, anunţate marţi.

Cele mai multe voturi, insuficiente însă pentru o majoritate, le-a obţinut actualul partid de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere din 2015. Acesta nu este cotat cu şanse realiste de a se alia cu alte formaţiuni pentru a guverna în continuare.

Cutuma politică poloneză este ca prima nominalizare ca şef al guvernului să fie din partidul cu cel mai mare procentaj la alegeri, însă nu există o prevedere legală în acest sens.

Președintele Duda, provenit din tabăra PiS, are libertatea de a decide pe cine desemnează ca premier, însă dacă formula guvernamentală respectivă nu este aprobată de parlament, deputaţii urmează să numească un alt candidat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...