G4Media.ro

Unicorni, sfincși, dragoni: Muzeul Louvre-Lens prezintă o expoziţie dedicată animalelor fantastice

Sursa foto: Facebook / Lovre-Lens

Unicorni, sfincși, dragoni: Muzeul Louvre-Lens prezintă o expoziţie dedicată animalelor fantastice

Din cele mai vechi timpuri, i-au făcut pe oameni să se teamă, dar şi să viseze: Muzeul Louvre-Lens din Franţa consacră începând de miercuri o expoziţie dedicată animalelor fantastice – precum unicorni, sfincşi şi dragoni -, care pendulează între cultura ştiinţifică şi cultura populară, informează AFP, citată de Agerpres.

Expoziţia „Animaux fantastiques”, ce conţine 250 de lucrări împrumutate de la muzee precum Luvru, Quai Branly şi Guimet, prezintă la intrare scheletul unui tânăr dragon care „mârâie” şi „se mişcă”, o instalaţie manevrată cu ajutorul unor sfori.

Fără să încerce să alcătuiască un bestiar exhaustiv, deoarece există atât de multe animale fantastice în toate epocile şi în toate civilizaţiile, expoziţia franceză îl transpune mai întâi pe vizitator în Mesopotamia, în Egipt şi în Iran, unde astfel de creaturi hibride simbolizau „teroarea sacră” a oamenilor în faţa forţelor naturii.

Statuia înfricoşătoare „Grand’Goule” – dragonul simbol al oraşului Potiers – arată apoi felul în care creştinismul le-a conferit o dimensiune morală, făcând din dragon întruchiparea răului.

Cu un statut mai ambiguu, unicornul a simbolizat mai întâi fertilitatea masculină, apoi pe Hristos, înainte să fie asociat cu virginitatea, întrucât se crede că doar o femeie virgină poate să îl îmblânzească.

Animalele fantastice au fost împinse în universul imaginarului în „Secolul Luminilor”, însă ele au continuat să „bântuiască” domeniul artelor.

O sală a muzeului francez prezintă opere ale pictorului simbolist Gustave Moreau ce ilustrează felul în care sfincşii, demonii şi sirenele devin în tablouri şi în sculpturi femei fatale din basme.

Traseul expoziţiei face să coabiteze coperte ale unor reviste de benzi desenate şi valoroase obiecte antice, iar o statuie din secolul al XVI-lea, în care un unicorn veghează asupra unei femei culcate, a fost expusă alături de o pânză contemporană a lui Will Cotton, ce reprezintă un cowboy care călăreşte un unicorn roz.

Printre capodoperele expuse figurează „Roger delivrant Angelique”, semnată de Ingres, „La Tentation de Saint-Antoine”, de Dali, precum şi figurina mesopotamianiană din bronz reprezentându-l pe Pazuzu, regele demonilor vânturilor.

„În fiecare epocă, există un fel de reacţie la gândirea raţională şi pozitivistă, ce constă în readucerea fantasticului în lume, prin literatură, prin artă, dar şi prin toate elementele cotidiene”, a explicat comisarul expoziţiei, Helene Bouillon.

Figurine din jocul „Dungeons & Dragons” sunt de asemenea expuse, în timp ce un spaţiu de lectură îi invită pe vizitatori să plonjeze în universul francizelor „Narnia” şi „Harry Potter”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Monstrii politici lipsesc?