G4Media.ro

Georgia îl acuză pe șeful serviciilor militare ucrainene de complot pentru răsturnarea…

sursa foto: Twitter/ Tbilisi protest

Georgia îl acuză pe șeful serviciilor militare ucrainene de complot pentru răsturnarea guvernului / Ucraina dezminte: Tbilisi „încearcă să demonizeze Ucraina”

Tbilisi a acuzat un oficial ucrainean de rang înalt că a încercat să răstoarne guvernul georgian, într-o perioadă de relații tensionate între Kiev și țara caucaziană, scrie Euronews.

Serviciul de securitate de stat al Georgiei (SSG) a afirmat că Georgi Lortkipanidze, adjunctul șefului serviciilor de informații militare ucrainene, „complotează” pentru „răsturnarea violentă” a celor aflați la putere în această iarnă.

Lortkipanidze este un fost membru al unui guvern georgian puternic pro-occidental.

Ucraina a respins aceste acuzații ca fiind false, în timp ce SSG nu a furnizat dovezi care să le susțină afirmațiile.

Sub conducerea partidului din ce în ce mai pro-rus ”Visul Georgian”, Tbilisi ar fi ajutat Kremlinul, chiar dacă majoritatea georgienilor sprijină Ucraina.

Aceasta este cel puțin a șaptea oară de când ”Visul Georgian” a ajuns la putere în 2012, când oficialii au afirmat că se pregătește o lovitură de stat.

Mai multe grupuri de opoziție au sugerat că anunțul a fost o încercare de a distrage atenția publicului de la un scandal legat de sancționarea de către SUA a unui fost procuror-șef pentru presupusele sale legături cu Rusia.

SSG a declarat că presupusul lider al loviturii de stat, Lortkipanidze, a avut ca complici georgieni care luptă împotriva trupelor rusești în Ucraina și o fostă gardă de corp a fostului președinte încarcerat Mihail Saakașvili.

Unele dintre aceste persoane „se antrenează în apropiere de granița dintre Ucraina și Polonia”, susținea acesta.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat că Tbilisi „încearcă să demonizeze Ucraina” din motive interne.

„Statul ucrainean nu a intervenit, nu intervine și nu intenționează să intervină în afacerile interne ale Georgiei”, a scris el pe Facebook.

SSG a sugerat că o parte a loviturii de stat ar implica demonstrații antiguvernamentale planificate în capitala georgiană între octombrie și decembrie, luni în care urmează să fie efectuate următoarele evaluări privind progresele Georgiei în vederea aderării la UE.

Acesta a afirmat că autorii complotului doreau să exploateze furia tinerilor georgieni în cazul în care țara lor nu ar fi obținut statutul de candidat.

Potrivit unui sondaj realizat în 2022 de Institutul Național Democratic, sprijinul pentru aderarea la UE în rândul celor aproximativ patru milioane de cetățeni georgieni se ridică la 81%.

Cu toate acestea, grupuri obscure de extremă-dreapta au fost acuzate că au organizat demonstrații pentru a fermenta sentimentele antieuropene și pro-rusești.

Georgia afirmă că este hotărâtă să adere la UE. Însă anul trecut i s-a refuzat statutul de candidat, Bruxelles-ul afirmând că trebuie să reducă polarizarea politică și să îmbunătățească instituțiile statului.

De atunci, se consideră că situația s-a înrăutățit, deoarece, potrivit societății civile din Georgia, visul georgian a încercat să pună în aplicare o legislație privind „agenții străini” care amenința democrația.

Relațiile cu Europa au avut de asemenea de suferit de la invazia Ucrainei, Tbilisi evitând să dea vina pe Moscova, deși trupe rusești sunt staționate în regiunile separatiste ale țării, Osetia de Sud și Abhazia.

La începutul lunii martie, zeci de mii de persoane au manifestat în capitala georgiană, acuzând guvernul că îi îndepărtează de aspirațiile pro-occidentale ale țării lor.

Mulți georgieni au resentimente față de sprijinul acordat de Rusia regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud, iar georgienii sunt bine reprezentați printre străinii care luptă pentru Ucraina.

Deși Tbilisi a trimis ajutoare umanitare în Ucraina, a refuzat să impună sancțiuni Rusiei, iar în luna mai a permis zboruri directe către și dinspre vastul său vecin pentru prima dată din 2019.

În aceeași lună, prim-ministrul Irakli Garibashvili a dat vina pe extinderea alianței occidentale NATO pentru invazia Rusiei în Ucraina.

În decembrie, președintele partidului de guvernământ a sugerat că georgienii care luptă în Ucraina și-ar putea pierde cetățenia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează