G4Media.ro

Uciderea lui Nahel de către poliție în suburbiile Parisului: ce spune legea…

Foto: Wikimedia Commons

Uciderea lui Nahel de către poliție în suburbiile Parisului: ce spune legea cu privire la uzul armelor de foc de către forțele de ordine în Franța

În 2022, un număr record de 13 decese au fost înregistrate în urma refuzului de supunere în timpul controalelor rutiere, relatează BFM-TV. În timp ce autoritățile și sindicatele polițiștilor atribuie acest lucru unui comportament mai periculos la volan, cercetătorii și activiștii de stânga dau vina pe o lege din 2017 care modifică utilizarea armelor de către forțele de ordine. „Considerăm că este urgentă revizuirea legii din 28 februarie 2017. Această lege este prea ambiguă în formularea sa și permite polițiștilor o interpretare foarte discutabilă a folosirii focului”, a cerut marți deputata ecologistă Sabrina Sebaihi în cadrul interpelărilor adresate Guvernului, după moartea lui Nahël, ucis de la mică distanță de un foc de armă de către un polițist la Nanterre în vestul Parisului.

Ce spune legea din 28 februarie 2017 privind securitatea publică despre utilizarea armelor de către forțele de ordine? Aceasta prevede că „în exercitarea atribuțiilor lor și purtând uniforma sau însemnele exterioare și vizibile ale statutului lor, ofițerii poliției naționale și membrii jandarmeriei naționale pot (…) să își folosească armele în caz de absolută necesitate și într-un mod strict proporțional” în cinci cazuri specifice. Unul dintre acestea se referă la conducătorii de vehicule care refuză să se conformeze. Polițiștii sunt autorizați să deschidă focul „atunci când nu pot imobiliza, altfel decât prin utilizarea armelor, vehicule, ambarcațiuni sau alte mijloace de transport, ai căror conducători nu se conformează ordinului de oprire și ai căror ocupanți riscă, în fuga lor, să provoace răni lor sau altor persoane”.

Legea nu mai prevede că polițiștii trebuie să dovedească autoapărarea

De asemenea, ofițerii de poliție își pot folosi armele pentru a împiedica sau a opri persoanele înarmate sau neînarmate să pună în pericol viața ofițerilor de poliție sau a altor persoane sau pentru a opri „repetarea, într-un interval scurt de timp, a uneia sau mai multor crime sau tentative de crimă care tocmai au fost comise”. De asemenea, „după două avertismente puternice”, aceștia pot trage pentru „a apăra în alt mod spațiile pe care le ocupă sau persoanele care le sunt încredințate” sau „a opri cu forța (…) persoanele care încearcă să se sustragă din custodia lor sau din investigațiile lor și care sunt susceptibile, în fuga lor, să comită acte împotriva vieții sau integrității lor fizice sau a altora”.

Dacă legea este criticată, aceasta se datorează faptului că este deschisă la interpretări. Ce este un „caz de necesitate absolută”? Ce înseamnă să folosești o armă de foc „într-un mod strict proporțional”? De asemenea, cum putem aprecia că persoanele care nu se conformează refuzului de a ceda trecerea „riscă să comită” „vătămări ale vieții sau integrității fizice ori ale altora” în timpul fugii? Înainte de 2017, utilizarea armelor de către polițiști nu era reglementată de niciun text specific, iar aceștia trebuiau să demonstreze că acționau în legitimă apărare.

Riscul unei „derive în stil american”?

Legislația a fost modificată și flexibilizată de către majoritatea de stânga din Adunarea Națională, la acea vreme, după atacul cu cocktailuri Molotov asupra polițiștilor din Viry-Châtillon (Essonne), în octombrie 2016. Noua lege a oferit un cadru unificat aplicabil polițiștilor și jandarmilor, precum și vameșilor și militarilor desfășurați în cadrul operațiunii Sentinelle. Cu toate acestea, acest nou cadru pentru deschiderea focului nu se aplică operațiunilor de aplicare a legii.

La momentul respectiv, această dispoziție legislativă a fost puternic criticată de Comisia Națională Consultativă Franceză pentru Drepturile Omului (CNCDH), care a condamnat o „extindere periculoasă a cazurilor în care se poate autoriza focul” și a avertizat asupra riscului unei „derive de tip american”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...