G4Media.ro

„Trecutul colonial” şi „rasismul instituţional” se află la originea violenţelor urbane din…

Foto: Clement Mahoudeau / AFP

„Trecutul colonial” şi „rasismul instituţional” se află la originea violenţelor urbane din Franţa, acuză Erdogan

”Trecutul colonial” şi ”rasismul instituţional” din Franţa se află la originea violenţelor urbane din această ţară, a declarat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Şeful statului turc şi-a exprimat „îngrijorarea” că aceste recente evenimente din Franţa ar putea „duce la şi mai multă oprimare a musulmanilor şi migranţilor”, după moartea unui tânăr de 17 ani, ucis cu foc de armă de un poliţist în timpul unui control rutier.

Comparând decesul mai multor sute de migranţi la sfârşitul lui iunie în largul coastelor greceşti, în lipsa eforturilor de salvare, cu dispariţia foarte mediatizată a „cinci bogătaşi plecaţi să vadă Titanicul”, Erdogan detectează în aceasta „semnul mentalităţii coloniale, arogante, inumane, bazate pe supremaţia omului alb”.

„Mai ales în ţările cunoscute pentru trecutul lor colonial, unde rasismul cultural s-a transformat în rasism instituţional (şi se află) la originea evenimentelor din Franţa”, a afirmat Erdogan.

„Desigur”, a continuat Erdogan, „noi nu vom tolera jefuirea magazinelor şi revoltele urbane nu pot să servească pentru a cere dreptate”, însă „este clar că autorităţile trebuie de asemenea să tragă lecţii din această explozie socială”.

Şeful statului turc, care a făcut aceste declaraţii în direct la televiziune la finalul unei reuniuni a guvernului, denunţă cu regularitate „islamofobia” care, potrivit lui, prevalează în Franţa.

„Din nefericire, majoritatea imigranţilor care sunt condamnaţi să trăiască în ghetouri, oprimaţi sistematic, sunt musulmani”, a mai subliniat Erdogan.

Media turce urmăresc îndeaproape revoltele care au izbucnit în Franţa după moartea tânărului Nael, în special canalul public de televiziune TRT, care precizează de fiecare dată că tânărul, născut în Franţa, „era algerian”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. sa-i trimita musulmanii inapoi, daca tot le poarta asa de mult de grija … dar iprocrizia lui nu are limite.. el isi omora compatriotii doar ca tin cu celalt

  2. Vorbise Erdogan, campionul libertatilor de opinie si de expresie…

  3. Răi tare francezii ăștia, sa nu puna ei prin parcuri curmali si bananieri…. Si cîte un cocotier, sa le tina si de sete…

  4. Poate ne zice erdoganu ceva si despre sutele de ani de crime ale colonizarii otomane…si despre genocidu armean si oprimarea kurzilor in sec 21…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

    • toate revoltele si violentele din balcanii de vest sint consecinta colonizarii turcesti…☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️

  5. O să dea vina pe sistemul colonial și în mileniul următor. Acuma sunt liberi, și în loc să-și vadă de treabă, emigrează tot în metropola colonială. Nu e un semn că le placea colonialismul ? Pe de altă parte Erdogan împreună cu celelalte țări musulmane ar trebui să-i ducă la ei pe toți musulmanii care vor să emigreze. Așa ar fi normal să se poate cu ”frații” decredință. Nu să bată din gură.

  6. Trecutul colonial? Rasismul? Erdogan vorbeste pentru prosti, nu? Cei care nu stiu de trecutul colonial al Imperiului Otoman si despre milioanele de crestini tinuti in sclavie de Otomani si de musulmanii din nordul Africii, obicei continuat mult dupa abolirea sclaviei in lumea civilizata.