G4Media.ro

Bulgaria va instrui medici militari ucraineni şi va dona Kievului proiectile de…

Sursa foto: Pixabay / petto123

Bulgaria va instrui medici militari ucraineni şi va dona Kievului proiectile de artilerie

Bulgaria va instrui medici militari ucraineni şi se va alătura acordului european prin care vor fi furnizate Ucrainei un milion de proiectile de artilerie, a declarat joi ministrul apărării, Todor Tagarev, audiat în parlamentul de la Sofia în legătură cu planurile de participare la acest acord al Uniunii Europene, transmite BTA, citată de Agerpres.

Ministrul a reamintit că legislativul a aprobat deja pregătirea în Bulgaria a până la 60 de militari ucraineni anual, ca sanitari. El a adăugat că partea bulgară a propus reprezentantului Ucrainei pe lângă Misiunea UE de Asistenţă Militară ca programul de instruire să aibă loc în septembrie.

Tagarev a mai afirmat că Bulgaria se va alătura iniţiativei europene de achiziţie în comun a muniţiei, în cadrul căreia UE va furniza Ucrainei un milion de obuze. În prealabil, se va adopta o hotărâre de guvern şi se va semna un acord aflat în curs de redactare.

Reprezentantul executivului a arătat că participarea la astfel de proiecte prezintă avantaje: Bulgaria îşi demonstrează astfel susţinerea faţă de noua politică sectorială a UE în domeniul achiziţiilor comune pentru apărare, care va promova cooperarea în domeniu pe termen lung. De asemenea, forţele armate bulgare vor avea posibilitatea să obţină muniţii care nu se produc în prezent în ţară.

Un alt avantaj este legat de costurile posibil mai reduse pentru comenzi mari şi de scutirea de TVA. Achiziţiile în comun vor elimina concurenţa între ţări şi vor oferi industriei de apărare europene o perspectivă clară pentru investiţiile planificate în vederea extinderii capacităţilor de producţie existente şi a construirii unora noi.

Tagarev a mai afirmat că participarea Bulgariei la proiectul european va asigura accesul la stimulente financiare pentru ţările producătoare; până la jumătatea lui 2025 se vor aloca în acest scop aproape 500 de milioane de euro, iar finanţarea va putea fi folosită pentru modernizare sau pentru capacităţi noi de producţie în industria de armament.

Bulgaria nu va participa la transferul de proiectile de calibrul 155 mm către Ucraina din stocurile existente, deoarece nu dispune de astfel de muniţii, însă ministrul nu a exclus ca unele firme bulgare să obţină contracte de producţie a acestora din partea Agenţiei Europene de Apărare.

Întrebat dacă a deţinut funcţii în ministerul ucrainean al apărării, Tagarev a declarat că a fost consilier în această instituţie din 2005 până în 2011 şi că a făcut periodic vizite la Kiev, însă nu a fost plătit în niciun fel de Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...