G4Media.ro

Telescopul spațial James Webb a identificat în cosmos o moleculă esențială vieții

Sursa foto: Facebook / NASA's James Webb Space Telescope

Telescopul spațial James Webb a identificat în cosmos o moleculă esențială vieții

Astronomii au detectat pentru prima dată în spațiu o moleculă crucială de carbon, cu ajutorul telescopului spațial James Webb, scrie CNN. Compusul, numit meteniu sau CH3+, a fost localizat într-un sistem stelar tânăr, situat la 1.350 de ani lumină de Pământ, în nebuloasa Orion, potrivit NASA.

Compușii de carbon îi intrigă pe oamenii de știință deoarece acționează ca bază pentru toată viața așa cum o cunoaștem și o înțelegem. Meteniul este considerat o componentă cheie care ajută la formarea unor molecule mai complexe pe bază de carbon. Înțelegerea modului în care viața a început și a evoluat pe Pământ i-ar putea ajuta pe cercetători să determine dacă acest lucru este posibil în altă parte în univers. Capacitățile extrem de sensibile ale telescopului Webb, care vizualizează cosmosul prin intermediul luminii infraroșii invizibile pentru ochiul uman, dezvăluie mai multe despre chimia organică din spațiu.

Observatorul spațial a detectat cationi de metil într-un disc protoplanetar, numit d203-506, care se învârte în jurul unei tinere stele pitice roșii. Aceste discuri, alcătuite în mare parte din gaz și praf, sunt rămășițele rămase în urma formării stelelor. Planetele se nasc în aceste halouri stelare mari, dând naștere unor sisteme planetare. Un studiu care detaliază această descoperire a fost publicat luni în revista Nature.

Rolul radiațiilor ultraviolete

Stelele pitice roșii sunt mult mai mici și mai reci decât soarele nostru, dar sistemul d203-506 este încă biciuit de lumina ultravioletă puternică provenită de la stelele vecine tinere și masive.

În cele mai multe scenarii, se așteaptă ca radiațiile ultraviolete să nimicească moleculele organice, dar echipa a prezis de fapt că radiațiile ar putea furniza o sursă de energie necesară care să permită formarea meteniului.

După ce se formează CH3+, acesta duce la reacții chimice suplimentare care permit construirea unor molecule de carbon mai complexe, chiar și la temperaturi scăzute în spațiu.

În timp ce meteniul nu reacționează eficient cu hidrogenul, cea mai abundentă moleculă din univers, acesta reacționează bine cu o gamă largă de alte molecule. Datorită acestei proprietăți chimice, astronomii au considerat de mult timp CH3+ o componentă importantă a chimiei organice interstelare. Dar meteniul nu a fost detectat în spațiu până acum.

„Această detecție nu numai că validează sensibilitatea incredibilă a lui Webb, dar confirmă, de asemenea, importanța centrală postulată a CH3+ în chimia interstelară”, a declarat într-un comunicat Marie-Aline Martin-Drumel, coautoare a studiului, cercetătoare la Institutul de Științe Moleculare de la Universitatea Paris-Saclay din Orsay, Franța.

Cercetătorii au detectat în discul protoplanetar al lui d203-506 molecule diferite de cele găsite în discurile tipice și nu au detectat apă, potrivit studiului.

„Acest lucru arată clar că radiațiile ultraviolete pot schimba complet chimia unui disc protoplanetar. De fapt, ar putea juca un rol critic în primele etape chimice ale originii vieții”, a declarat autorul principal al studiului, Olivier Berné, cercetător științific în astrofizică la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică din Toulouse, într-o declarație.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...