G4Media.ro

Falimentul Kika a declanşat o cursă în rândul companiilor austriece care caută…

Sursa foto: Pixabay

Falimentul Kika a declanşat o cursă în rândul companiilor austriece care caută cu disperare angajaţi

Cel mai mare caz de insolvenţă înregistrat în Austria în ultimul deceniu s-a transformat într-o adevărată cursă pentru muncitori între companiile austriece, disperate să îşi ocupe locurile de muncă vacante, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Retaileri, bănci, companii de asigurări, operatorul poştal şi chiar şi forţele armate austriece s-au oferit să preia o parte din cei 1.034 angajaţi care ar urma să fie disponibilizaţi în prima fază de lanţul de magazine de mobilă Kika/Leiner.

Peste 300 de angajatori, inclusiv retaileri cu 20.000 de posturi disponibile, şi-au trimis ofertele către Oficiul forţelor de muncă din Austria, a declarat vineri ministrul Muncii, Martin Kocher. Oficialii de la Viena speră că majoritatea foştilor angajaţi de la Kika/Leiner vor avea un nou loc de muncă în maximum 30 de zile.

Majoritatea industriilor din Austria au probleme în contextul unui deficit de forţă de muncă ce afectează economia. Însă situaţia de la Kika/Leiner ar putea deveni un model pentru felul în care companiile care au probleme în contextul inflaţiei şi majorării dobânzilor pot contribui la reducerea presiunilor în alte domenii. La rândul lor, muncitorii obţin un colac de salvare.

Cu toate acestea, colapsul Kika/Leiner este unul controversat. Magnatul imobiliarelor Rene Benko a vândut Kika/Leiner abia luna trecută, după ce directorul companiei a descris-o drept „o investiţie foarte bună”. Cu toate acestea, noua echipă managerială a declarat insolvenţa la doar câteva săptămâni de la preluare, anunţând că jumătate din cele 40 de magazine din cadrul lanţului vor fi închise.

Reprezentantul legal al Guvernului de la Viena va revizui ce s-a întâmplat în perioada premergătoare insolvenţei, inclusiv eforturile făcute de firma lui Rene Benko, Signa Holding, de a menţine lanţul Kika/Leiner pe linia de plutire de la preluarea sa, în 2018. Între timp, a început cursa pentru atragerea foştilor angajaţi de la Kika/Leiner.

Rivalul XXXLutz s-a oferit să îi preia pe toţi ucenicii de la Kika/Leiner, în timp ce lanţul de magazine Lidl a pus la punct un site web dedicat în mod special foştilor angajaţi de la Kika/Leiner. La rândul său, Poşta austriacă oferă muncitorilor disponibilizaţi de Kika/Leiner pachete compensatorii care includ şi folosirea caselor de vacanţă ale Austrian Post.

„Avem deja foarte multe oferte. Sunt încrezător că foarte, foarte rapid, vom reuşi să găsim noi joburi pentru majoritatea”, a spus ministrul austriac al Muncii, Martin Kocher.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează