G4Media.ro

Topul competențelor din Guvernul Ciolacu: Cine sunt miniștrii calificați să ocupe posturile…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Topul competențelor din Guvernul Ciolacu: Cine sunt miniștrii calificați să ocupe posturile și cine sunt cei care nu au legătură cu portofoliul / PNL are mai mulți ministri pregătiți decât PSD

G4Media a realizat în top al competențelor din Guvernul Ciolacu. Majoritatea miniștrilor au fost schimbați la rotativă, iar portofoliile au fost ocupate de reprezentanți ai eșalonului doi al puterii. Dacă Luminița Odobescu (PNL) de la Externe este unul dintre cei mai calificați miniștri ai noului guvern, există și demnitari, precum Florin Barbu (PSD) de la Agricultură sau Angel Tîlvăr (PSD) de la Apărare, care au puțină experiență.

Începem cu noul premier Marcel Ciolacu, licențiat în științe juridice la Universitatea Ecologică din București. A urmat cursuri postuniversitare pentru management și finanțare locală, dar și pentru managementul sectorului public. Înainte de a intra în politică, a fost consilier juridic, director și antreprenor. Nu există o calificare anume pentru funcția de premier, dar G4Media a semnalat că există o diferență de nouă ani între momentul absolvirii facultății și obținerea diplomei de licență.

  • Miniștri cu studii sau experiență în domeniu:

Ligia Deca – Educație (PNL) : a absolvit Facultatea de Navigație și Transport Naval a Universității Maritime Constanța și are un masterat în management maritim și portuar. În 2016 a obținut un doctorat în științe politice la Universitatea din Luxemburg. Are experiență diversă în organizațiile neguvernamentale din România și străinătate unde a gestionat proiecte pe tema educației. A avut colaborări cu Comisia Europeană și a fost lector la Universitatea de Vest din Timișoara. Este de 11 ani expert în politici publice la UEFISCDI. A fost consilier al președintelui Klaus Iohannis pentru proiectul ”România Educată”

Alina Gorghiu – Justiție (PNL) : Are studii de licență în științe juridice la Facultatea de Drept din cadrul Universității București și este doctor în drept, specializarea drept penal. A absolvit o serie de studii postuniversitare și cursuri de specialitate și a profesat ca avocat.

Adrian Veștea – Dezvoltare (PNL): A câștigat trei mandate de primar al localității Râșnov și două mandate mandate de președinte al Consiliului Județean Brașov. Minsterul Dezvoltării înseamnă în primul rând relația cu administriile locale.

Marcel Boloș – Finanțe (PNL): Are o diplomă de licență în finanțe-asigurări și una în electromecanică. Are studii aprofundate în managementul instituțiilor financiar-bancare și este doctor în contabilitate. A activat în adminitrația publică.

Alexandru Rafila – Sănătate (PSD): Este medic absolvent al UMF Carol Davila și doctor în microbiologie. A fost șef al Laboratorului de Microbiologie Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București și a avut mai multe funcții de conducere în cadrul UMF Carol Davila.

Luminița Odobescu – Externe (PNL): A absolvit Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București și este doctor în relații economice internaționale. Diplomat de carieră, a fost în perioada 2015-2021 Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, gestionând prima Președinție a țării la Consiliul UE.

  • Miniștri cu studii asociate sau cu puțină experiență în domeniu:

Cătălin Predoiu – Interne (PNL): A absolvit Facultatea de Drept a Universității București, este doctor în drept și a fost cadru didactic universitar. A profesat ca avocat.

Florin Barbu – Agricultură (PSD): este economist. A lucrat la Primăria Slatina și la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Este președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.

Marius Budăi – Muncii (PSD): Este economist licențiat la Universitatea Spiru Haret. Are un masterat în managementul financiar-contabil al administrației publice, absolvit la aceeași universitate. Are doar câțiva ani de exeriență în privat, la o firmă de curierat. A fost director la Casa de Pensii Botoșani.

Mircea Fechet – Mediu (PNL): Este de profesie jurist. A fost director adjunct al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Bacău și vicepreședinte al Autorității pentru Achiziții Publice. În perioada 2019-2020 a fost secretar de stat la Ministerul Mediului și reprezentant al României la Agenția Europeană de Mediu.

Sebastian Burduja – Energie (PNL): Are studii de licență în științe politice la Stanford University și două masterate la Harvard. Este doctor în economie și afaceri internaționale. A fondat două asociații pentru tineri și a fost consultant de business.

Adrian Câciu – Investiții și Proiecte Europene (PSD): Are studii de licență în relații comerciale și financiar-bancare și un masterat în managementul proiectelor de dezvoltare rurală și regională. A lucrat, în principal, la Agenția Domeniilor Statului și în Ministerul Agriculturii.

  • Miniștri fără studii și experiență în domeniu:

Angel Tîlvăr – Apărare (PSD): Este absolvent de limbi străine și a fost profesor înainte să intre în administrația publică. În prezent este președinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Sorin Grindeanu – Transporturi (PSD): A absolvit matematică și a activat în administrația locală și centrală.

Radu Oprea – Economie (PSD): Licențiat în inginerie mecanică și electrică la Universitatea de Petrol și Gaze, a mai absolvit Institutul Național de Administrație, plus alte câteva certificări. A lucrat în privat, ca director de firmă, înainte de a intra în politică.

Bogdan Gruia Ivan – Digitalizare (PSD): Are studii de licență în administrație publică și un masterat în comunicare și relații publice. Nu are experiență în mediul privat.

Raluca Turcan – Cultură (PNL): A absolvit ASE București, un masterat în comunicare și relații publice și studii de rusă comercială. A mai finalizat și cursuri de specializare în științe politice. A fost consultant în relații publice și cadru didactic asociat înainte să intre în politică.

Gabriela Firea – Familie, Tineret și Egalitate de Șanse (PSD): Are studii de licență în filologie și cursuri postuniversitare de management bancar și bursier, de mecanisme valutare și fiscale internaționale și de politică externă și diplomație. Înainte de a ocupa funcții publice, a fost jurnalistă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează