G4Media.ro

VIDEO Ligia Deca: Dacă nu ne întoarcem în clase săptămâna viitoare, luăm…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Ligia Deca: Dacă nu ne întoarcem în clase săptămâna viitoare, luăm în calcul reprogramarea examenelor / Până în 9 iunie vom ști dacă rămânem în calendarul actual / Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an școlar în bune condiții

Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că dacă profesorii nu revin la clase săptămâna viitoare, este luată în calcul reprogramarea examenelor naționale. Ea a spus că până în data de 9 iunie se va ști dacă evaluarea națională și Bacalaureatul rămân pe calendarul actual.

„Luăm în calcul refacerea calendarului de examene, nu există varianta anulării. Toți copiii vor avea ocazia să dea examenele, este vorba doar că va trebui să împingem examenele încât să avem profesori”, a subliniat Deca.

Ligia Deca a transmis rugămintea către cadrele didactice de a înceta greva începând de săptămâna viitoare.

Ministra Educației a mai susținut că, prin ordonanța de urgență adoptată de guvern, „toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade”.

G4Media.ro a transmis live declarațiile.

Ligia Deca:

Ultimele săptămâni au însemnat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles.

Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și merită mai multă apreciere din partea noastră, a guvernanților, dar și a întregii societăți.

Cred că întreaga societate își dorește ca sectorul educațional să se așeze pe cu totul alte baze, din punctul de vedere al carierei, al educației centrate pe elevi.

Prin OUG garantăm o creștere de 1000 de lei pe lună pentru didactici și 400 lei pentru nedidactici.

Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade.

Ieri au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta avizul, veți vedea că a fost favorabil. În cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma ”neconstituțional”.

OUG a urmat parcursul legislativ, fiind adoptată chiar ieri, de ziua copilului, pentru a da un semnal pentru prețuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noștri.

O altă informație falsă care s-a propapagat în spațiul public este că salariile vor scădea.

Confuzia este pentru că în anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare pentru gradația zero, cu mai puțin de trei ani de muncă. Este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și vom transmite inspectoratelor toate informațiile, de la gradația 1 la gradația 5.

Salariul de bază pornește de la gradația zero dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă. Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită.

Vorbim despre gradația de merit, acordată pentru 16% din posturile de învățământ, sporul de învățământ speciale – 15%, sporul de dirigenție – 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate – 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică etc.

Este important să nu vorbim doar despre sumele de bază, din grilă, ci de toate creșterile procentuale care se aplică.

Salariul mediu în educație din luna aceasta crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național.

Vizavi de angajamentul Guvernului: grila privind acest angajament a fost discutată cu federațiile sindicale în decembrie 2022 și în ianuarie anul acesta. Au rezultat niște grile ce vor fi bază pentru noua lege a salarizării, am transmis oficial Ministerului Muncii aceste grile, se bazează pe principiul conform căruia grila începe de la salariul mediu brut pe economie.

Legea salarizării unitare se află la Ministerul Muncii, a avut loc deja o întâlnire cu federațiile sindicale și angajamentul este că baza de plecare este salariul mediu brut.

A mai existat o discuție cu federațiile sindicale vizavi de etapizările de creștere.

Această creștere înseamnă o creștere de 60% în învățământ. Această creștere se face în trei tranșe.

Vom face disponibile calcule pe care să le distribuim școlilor pentru ca fiecare să înțeleagă impactul.

E nevoie de mai multă echitate în sistem și în salarizarea persoanelor în serviciul public.

Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală, se apropie de 25%, celelalte sunt între 18 și 25%, dacă adunăm sporurile trecem și de acest procent.

Această creștere salarială reprezintă un avans, un prim pas înaintea grilei de salarizare.

Pentru a putea avea un sistem centrat pe elev trebuie să punem în centru profesorii.

Toate investițiile pe care le realizăm prin PNRR, dotări, consolidarea școlilor etc, vor ajuta și în ceea ce privește mediul de lucru al cadrelor didactice.

Avem oportunitatea să adăugăm susținerea formării continue.

Despre structura anului școlar:

Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale, nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie la fel și perioada de înscriere la Bacalaureat.

Evaluarea națională începe pe 19 iunie, Bacalaureatul pe 12 iunie.

Este foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, să ne putem întoarce cu toții în clase săptămâna viitoare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri pentru închiderea situațiilor școlare și reprogramări ale examenelor.

Putem avea dialog pentru alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în cadrele anunțate de domnul prim-ministru ieri – la Ministerul Muncii și la Ministerul Educației.

Multe din solicitările pe care dumnealor le au se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral și pot fi rezolvate prin contrctul colectiv de muncă și legea salarizării.

Având importanța ca toți elevii să își poată susțină examenele, rugăm cadrele didactice să ne ajute să finalizăm acest an în bune condiții.

Avem 183.000 elevi de clasa a 8-a și 142.000 elevi de clasa a XII-a. Pentru acești sute de mii de elevi avem nevoie să ne întoarcem la școală.

Răspunsuri la întrebări:

Este normal ca Ministerul Educației să fie de partea profesorilor, dar și un garant al educației.

Considerăm că avem suficiente garanții până acum și suficientă încredere unii în ceilalți pentru a nu pune în dificultate acești sute de mii de elevi.

Ceea ce putem garanta este angajamentul privind majorările salariale și am demonstrat inclusiv prin semnarea acelor grile care înseamnă creșterea de 60% pe medie pentru fiecare angajat prin legea salarizării.

În ceea ce privește eșalonarea, a fost decisă împreună cu federațiile sindicale. Sindicatele au spus că înțeleg că efortul financiar este mare, acolo a fost lansat prima dată acest termen de trei ani. Însă eșalonările se vor discuta și garanta prin noua lege a salarizării.

Despre etapele de creștere: în contextul economic actual a fost asumat acest principiu al eșalonării pe 3 ani, în nota de fundamentare a OUG. Aceste tranșe de etapizare vor fi reluate, e foarte posibil să ne aflăm într-o situație mai favorabilă.

Educația este prioritară, este primul sector cu care se discută legea salarizării și primul sector pentru care se încearcă o creștere rapidă și sustenabilă.

Nu poate un text de OUG care modifică actuala lege să includă o prevedere pentru o viitoare lege a salarizării care o s-o abroge pe cea pe care o modifică. Orice includere în acest moment, în legislație, ar însemna că se aplică separat de ceea ce înseamnă viitoarea lege a salarizării. Primul pas a fost deja făcut prin aceste măriri.

Ceea ce această notă de fundamentare clarifică este că și în cazul unui context economic dificil angajamentul guvernamental este ca măririle salariale să se acorde cele trei tranșe.

Dacă din punct de vedere economic lucrurile stau bine, se urmărește o acordare mai rapidă a creșterilor.

Acordul politic nu a fost acceptat de sindicaliști, care și-au dorit un act normativ, despre care am discutat. Motivul invocat a fost lipsa de încredere.

Despre bugetul de 2,1% din PIB pentru Educație în 2023, cel mai mic din istoria recentă a României: Bugetul Educației se construiește prin angajamentele din actele normative prin care bugetul se aprobă. În acel moment acoperea obligațiile legale, pe legea salarizării aplicabilă în acel moment. În acest moment, după creșterile semnificative, urmează să solicităm sumele necesare la rectificare. Evident că noi toți știm că e nevoie de mai mulți bani în Educație. Dar în acel moment, pe legea respectivă, acelea erau sumele prevăzute în buget.

Solicitarea creșterii cu 1000 de lei pe lună pentru didactici a venit în discuția cu federațiile sindicale din partea acestora. Federațiile au venit cu această propunere. Reprezentanții coaliției au operaționalizat rapid această propunere, iar ulterior federațiile au zis că trebuie să se consulte în interior.

Din punct de vedere al discuțiilor cu sindicatele s-au mutat pe două paliere: legea salarizării și contractul colectiv de muncă. Sigur că pe aceste paliere putem avansa cu ceea ce au nevoie pentru a simți că nevoile sunt acoperite în totalitate.

Ceea ce noi rugăm este să nu fim puși în situația în care să trebuiască să amânăm examenele. Să revină la clasă, sigur, recunoscând dreptul lor de a-și cere drepturile. Dar prioritatea noastră este asigurarea dreptului la educație.

Luăm în calcul refacerea calendarului de examene, nu există varianta anulării. Toți copiii vor avea ocazia să dea examenele, este vorba doar că va trebui să împingem examenele încât să avem profesori.

Directorii, inspectoratele au o centralizare a situației în școli, noi avem o centralizare. Această centralizare este făcută pentru a putea gestiona procesele educaționale.

Considerăm că pentru noi este suficient să avem o centralizare statistică și să ne coordonăm în asemenea fel încât procesul educațional să se desfășoare cât de normal se poate.

Sunt școli în care tot personalul este în grevă, unele în care e doar o parte în grevă, unele unde niciun profesor nu e în grevă. Nu e un secret, dar aceste informații sunt disponibile la nivelul federațiilor sindicale.

Prelungirea examenelor este o consecință firească. Dacă din anumite cauze lucrurile nu se respectă, calendarul se modifică. Am avut situații în care nu s-au putut desfășura normal din motive obiective.

Singura soluție realistă pentru a nu pierde înscrierea în alte sisteme educaționale este păstrarea calendarului actual al Bacalaureatului. De aceea e nevoie să ne întoarcem la școală săptămâna viitoare.

Până în 9 iunie vom ști dacă rămânem în calendarul actual.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. cata ipocrizie, cat farisism, cata duplicitate si lasitate.

    Deca „apreciaza solidaritatea de care au dat dovada profesorii”.
    parca e fotbalist si isi lauda echipa adversa la final de meci…
    ca mesaj, „toate salariile cresc”. bravo, si 0.1% e o crestere.
    au dat ordonanta din regim de super-urgenta din pretuire pentru copil.

    ce ipocrita… ce ipocrita… dar ce te astepti de la sluga ficusului.

    ce nu spune janghina, si este evident pentru orice stie putina matematica, e ca media e trasa mult in sus de cateva salarii foarte mari.
    dar marea majoritate a salariilor sunt mici, in realitate.

    adica, daca 2 din 10 au 10000 RON/luna, iar restul de 8 au 1000 RON/luna, media e de 2800 RON/luna, adica de 3 ori mai mare decat salariul real.

    totusi, dincolo de prostiile pe care le-a debitat, mie mi-a placut ca ofta ca la coasa. stie ca minte, si stie ca toata lumea stie ca minte.

    • Ar mai fi o varianta – chiar ma mir ca nu se vorbeste:

      Personalul din primarii care a primit deja mariri salariale sa vina voluntar sa incheie medii, sa participe la examene, supraveghetori, etc.
      La fel sistemul judiciar – care a obtinut instant, din pixul lui Predoiu 20% marire la salariu plus pensie speciala, cu mult inainte de alte mariri – pot aloca timp pentru corectact teste la examene, sau cateva ore pe saptamana in scoli, mai ales ca procesele lor treneaza 10-15 ani.

      Militarii pensionati – sunt in rezerva, si ot fi chemati „oricand” din rezerva sa presteze activitati auxiliare pentru tara: curatenia in scoli, ascutit creioane, supravegherea traficului si a imprejurimilor scolilor. De aia au „indemnizatie de serviciu – nu e pensie speciala” , sa fie gata oricand.

    • @Sandu_2: asta e cea mai desteapta chestie pe care am citit-o azi.

  2. Doamnă Deca nu mai tot invoca brutul, că statul ia din el înapoi aproape jumătate. Îți place că-i mai mare ? Fii cinstită, că ești dascăl, lasă minciunile pe seama useliștilor. Sau ești una cu ei ?

    • ce e? „dascal”? poate la biserica! E ofiter maritim (civil) si a facut si un master in management portuar. A termitat Universitatea mariima Constanta care prin 2000 era printre ultimele dpdv al concurentei, dupa ce terminase Unul cel mai bun liceu din constanta. Poate statea aproape, ca UMC de liceu e la 50m.
      Si din ce mai scrie prin CV o „recomanda familia”.

    • chiar ai crezut „sa ne intoarcem”? o fi mai aparut o facultate sa faca alt doctorat. aia din luxemburg avea 3 ani cand s-a inscris dna „profesoara”. sau isi da bacul? ea sau colegii din guvern

  3. Cine sau ce anume este ligia deca?

    • sluga credincioasa a ficusului. aia care la investirea in functia de ministru a facut o plecaciune in fata Imparatului.
      dupa parerea mea se uita direct la slit. dar sa nu deviem.

    • un nimeni aplecat unui dulap

  4. profesorii primesc ceea ce voteaza , voteaza mincinosi, primesc minciuni

  5. Avansul ăsta de 1000 lei brut din care tranșă o fi făcând parte, din prima sau din a treia?! Cel mai probabil din prima, adică la anul creșterea efectivă a salariului va fi cam de 12% față de iunie 2022.
    Să nu îndrăznească cuneva să facă gât, că-i suficient!

  6. Dispari sluga mincinoasa!

  7. ce ameteala.

    toate porcariile astea de sporuri ar trebui desfiintate/anulate si sa fie aplicata o grila simpla si curata?
    nu se face asta pentru ca trei sferturi dintre sporurile astea se dau la oamenii credinciosi.

    singurul spor, dintre toate astea, care ar trebui luat in considerare, este cel pentru persoanele cu dizabilitati (hai, poate si cel de deplasare / naveta sau chirie).
    restul sunt pomeni si mite mascate.

    faceti, domnule, lucrurile clare si transparente. puteti 3-5-15 evaluari de competenta pe an cu specialisti din strainatate, impozitati masiv sau interziceti meditatiile, dar platiti decent oamenii care chiar fac ceva.

    • sporuri scoase? 🙂 raman saraci. Acum cativa ani la o UM de scafandri(singura) personalul tesa avea „spor de adancime”. au fost cateva milioane, care trebuiau poprite din salariu.

  8. Daca profesorii vor accepta sa de-a examenele înainte de a se încheia negocierile își vor lua o mare țeapa.

    Politicienii promit … dar contează doar ce se semnează.

    Daca profesorii organizează examenele … nu vor mai primi nimic în plus … și fiecare zi de grevă va fi o pierdere financiara pentru ei.

    Odată încheiate examenele de ce ar mai fi PNL și psd-ul motivați să negocieze cu profesorii?!

    • si acun iti pare ca sunt motivati? ti se pare ca astea sunt negocieri?daca erau negocieri proferii cereau, gurvernul ca sa dea mai putin cerea diverse evaluari (ca asa vrea tara), si puteau sa negocieze de ma capat zizeria de romanie educata. Nu stiu de ce am impresia ca am plecat dupa fenta, inclusiv profesorii.

  9. Sa se intoarca deca si iohannis la clase. Nesimtitii…

  10. a mai zis unul :
    – PeeeSeeeDeee , si apoi a facut alianta cu ei
    – ca plagiatul e de neiertat, si a promovat si sustine plagiatori
    – ca educatia e importanta si vrea sa faca reforma au trecut 9 ani si rezultatul nu e cel asteptat
    ce mai conteaza o minciuna, ca tot vor fi votati

  11. mantra politicianului roman, „spune ca ei, si fa ca tine”.

  12. nu mai bine v-ati fi facut treaba voi, astia super-remuneratii, si ati fi ajutat elevii si profesorii sa-si desfasoare activitatea in bune conditii?

  13. e un pic invers, voi , guvernantii trebuie sa ii ajutati pe dascali sa revina la catedra, dupa ce terminati cu prostiile si platiti ceea ce cer. tu , deca, plimba ursu, nici la decor nu esti buna, demisiaaaa.

  14. Acu’, nu vreau să fiu rău cu profesorii… merită, cei buni, salarii mult peste ce primesc acum. Însă dacă v-ați uitat puțin la demonstranți, cred că 85-90% din ei votează PSD/NL (plus AUR). Își vor primi, mai mult ca sigur, țeapa cuvenită de la cei pe care tot ei îi votează masiv. Ca o concluzie, se merită unii pe ceilalți.
    Și încă ceva, au fost aproape inexistente discuțiile despre performanță (an de an examene de titularizare cu 50% note sub 5, definitivate cu maximum 60% admiși etc. etc.).

    • asa, si restul ce trebuie sa faca, sa moara impreuna cu leprele?
      ref la performanta, pai de ce n-au avut loc discutii? uite, au fost legile educatiei, nu i-am vazut pe astia morti de grija performantei sa faca scandal ca nu se pun criterii de performanta.
      si, finalmente, de ce bagam la pachet dreptul la un salariu decent si nevoia demult depasita pentru asa ceva, cu alte reforme si corectii?
      la politisti , medici, magistrati, etc. au fost conditionate de virginitatea lor?

  15. Au inceput linguselile? A plecat Dulapul in Germania sa-si mai rupa reverul cu vreo 2 decoratii si-a lasat-o pe „navalista” lu’ peste sa-i domesticeasca pe profesori? Si ce sa vezi? …… Ghinion, ca sa citam din clasici inca in functie!!!!!

    Sa-l vezi cum vine din Germania si nu se poate duce la golf ca nu s-a terminat greva…… Aferim!

  16. Dar cu gradatiile de merit de 25% pe luna, timp de 5 ani cum rămâne? Un număr f.mare de educatoare beneficiază de acest spor de 25% timp de 5 ani, directori de grădinițe….Ce performante au acei copii de vârstă prescolara? Chiar merita salarii de 6500, 7000 la grădinițe? Cu dosare pline de copii xerox și falsuri? Bătaie de joc pe banii statului!

    • poate ca fac altceva decat as le dea un telefon in mana? ca nu au timp? Ma indoiesc de sumele alea la prescolari, poate pla privat si atunci nu e treaba ta. tu platesti sa iti duci acolo copilul

  17. Madam DECA a facut „pas cu pas” varza Romania; probabil o voia mai mult esuata decat educata??? ca de la reverenta in fata maiestuosului KWJ la innobilarea sa in fotoliul ministerial, ninic nu s-a mai pomenit si vazut concret si fezabil de la ea! Basca acum in greva „azi o vedem si nu e!”

  18. D-na ministru detaliile contează.

    Daca un profesor primește o mărire de 18-25% pe an într-o perioadă de 4 ani și în această perioadă inflația este de 40% ….înseamnă că profesorii sunt mult pe minus

    Profesorii trebuie sa ia in considerare (înainte de accepta ce le aruncă guvernul pad/PNL) că nu vor mai primi nicio mărire in viitorul apropiat.

    Deci …că guvern … generez o inflație de vreo 40% in 4 ani … și le dau profesorilor 20% și ar trebui sa fie mulțumiți.

    Bine că pentru prietenii funcționari intrati in sistemul bugetar prin pilele din partide aveți bani de mariri și de salarii mult mai mari decât ale profesorilor.

    • ei vezi, fix asta e problema. si fix asta incearca toti trolii, postacii, si ciolanistii (lideri de sindicat sau nu, guvernanti sau nu, pesedistopenelisti sau orice alt neam) incearca sa o ascunda.
      ai pus punctul pe i.

  19. au pus la educatie pupaza din tei…demna urmasa a ex-utecistului boc,politruci din nastere.

  20. sau ati facut-o intentionat? daca da, interesanta ironie 🙂