G4Media.ro

Exporturile de grâu din România în afara UE au depășit 4 milioane…

Sursa foto: Pexels.com

Exporturile de grâu din România în afara UE au depășit 4 milioane de tone, una dintre cele mai mari cantități din ultimii zece ani

Livrările de grâu din România, pe piețe din afara Uniunii Europene, au ajuns la 4 milioane de tone în perioada 1 iulie 2022 – 28 mai 2023, transmite publicația specializată Lanțul Alimentar.

Aceasta este a doua cantitate din Uniunea Europeană. Pe primul loc se situează Franța, cu 9.689.961 tone. Pe locul trei se află Germania, cu 3.606.917 t.

În clasamentul ultimului deceniu, livrările de anul acesta se situează pe locul cinci, cu posibilitatea să fie pe locul patru, până la finalul lunii iunie.

Exporturile crescute nu reflectă și încasări pe măsură din partea fermierilor din România, care au vândut grâul la prețuri tot mai mici față de vârful atins în august 2022 ( 430 euro/t, în portul Constanța ), în condițiile în care costurile de producție din toamna anului 2021 – primăvara anului 2022 au fost ridicate.

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a complicat piața cerealelor în zona Mării Negre. Țări europene din apropierea Ucrainei au importat din această țară devastată de război cereale și semințe oleaginoase în cantități fără precedent și la prețuri mai mici, fapt care a dat peste cap calculele fermierilor autohtoni.

Deși în toamna anului 2022 și la începutul acestui an, numeroși fermieri din România au ținut cerealele în silozuri, așteptând prețuri mai bune, ei au decis în această primăvară să le scoată la vânzare, fapt care explică creșterea exporturilor, fiind vândute și 200.000 t de grâu într-o singură săptămână.

Există și posibilitatea reexportării unor cantități de grâu ucrainean, în condițiile în care România a importat, între 1 iulie 2022 – 30 mai 2023, o cantitate totală de 902.613 t de grâu, cea mai mare cantitatea provenind din Ucraina. Aceasta este a doua cantitate la nivel european.

Cantitățile reexportate ar putea fi însă mici: importurile au fost absorbite de piața internă, în sectorul furajelor și în morărit. Producția de grâu din 2022 a fost mai mică cu aproximativ 1.000.000 t decât cea din 2021. Importurile mai ieftine din Ucraina au satisfăcut rapid cererea unor sectoare interne, mai degrabă decât să fi fost depozitate în țară, pentru a fi revândute. Prin urmare, grosul exporturilor pe piețe terțe provine din producția internă.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează