G4Media.ro

Un deputat islamist aliat al președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan este căsătorit…

Foto: Facebook Ali Yuksel

Un deputat islamist aliat al președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan este căsătorit cu trei femei într-un stat declarat secular prin constituție: ”Este o greșeală, o infracțiune”, transmite Federația turcă a Asociațiilor Femeilor

Grupurile pentru drepturile femeilor au reacționat împotriva includerii în parlament a deputatului islamist Ali Yüksel, din partea Noului Partid al Bunăstării, după ce a ieșit la iveală faptul că, în afară de soția sa oficială, deputatul este căsătorit neoficial cu alte două femei.

„Includerea acestei persoane în Parlamentul Turciei este o greșeală, o eroare, o infracțiune și o încălcare în numele femeilor”, a declarat președinta Federației turce a asociațiilor de femei (TKDF), Canan Güllü, potrivit relatării cotidianului Cumhuriyet, citat de Duvar English. Poligamia a fost incriminată în Turcia prin Codul Penal din 1926.

Președinta Centrului pentru Drepturile Femeilor din cadrul Baroului din Istanbul, Birsel Baș Topaloğlu, a declarat că este îngrijorător ca persoane precum Yüksel, care apără poligamia și are idei împotriva secularismului, să se afle în parlament.

„Convenția de la Istanbul a fost retrasă într-o singură noapte, iar în acest moment se vorbește despre abolirea Legii nr. 6284 (pentru protejarea familiei și prevenirea violenței împotriva femeilor), a spus Topaloğlu.

Avocata Hülya Gülbahar a declarat că includerea legislatorilor Noului Partid al Bunăstării (YRP, islamist radical) pe listele Partidului Dreptății și Dezvoltării (AKP, conservator islamist), aflat la guvernare, a transformat parlamentul în „cel mai misogin” parlament din istoria sa.

YRP are cinci deputați și este condus de Fatih Erbakan, fiul lui Necmettin Erbakan, fost prim ministru în perioada 1996 – 1997 și liderul Partidului Bunăstării Islamice, scos în afara legii din cauza extremismului islamist. Împreună cu YRP și Partidul Mișcării Naționaliste (MHP; ultra-naționalist), condus de Devlet Bahceli, cu 50 de deputați, AKP, care are 268 de deputați, deține majoritatea în Marea Adunare Națională, parlamentul unicameral al Turciei, cu 600 de deputați.

„Astăzi ne întâlnim cu promisiuni precum incriminarea adulterului și interzicerea flirtului. În ultimii 20 de ani, se încearcă legalizarea poligamiei bărbaților în Turcia, iar sistemul judiciar încearcă să fie transformat pas cu pas în acest sens. Problema poligamiei bărbaților este direct legată de abuzul împotriva copiilor”, a spus Hülya Gülbahar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. E cine poate, oase roade. Erdogan stie.