G4Media.ro

Deca: În cazul în care se continuă protestul profesorilor, nu vom mai…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deca: În cazul în care se continuă protestul profesorilor, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar

Ministra Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, joi, că, în cazul în care protestul sindicaliştilor din educaţie continuă, în baza tuturor angajamentelor luate de către Guvern, atunci nu vor mai putea fi evitate consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar, menţionând că nu crede că îşi doreşte cineva astfel de consecinţe, relatează News.ro.

Ligia Deca a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că cele două acte normative aprobate de către Executiv răspund solicitărilor cadrelor didactice.

„Cred că, având în vedere că aceste două acte normative răspund solicitărilor cadrelor didactice enunţate pe aproape întreg parcursul de discuţii, este momentul ca toţi să reuşim să prioritizăm copiii, încheierea anului şcolar în bune condiţii şi posibilitatea ca toţi elevii din clasa a VIII-a, clasa a XII-a să poată să dea examenele naţionale. Considerăm că această soluţie găsită de împreună de către Guvern şi federaţiile sindicale răspunde şi nevoii de echitate în sistem, pentru că pentru debutanţi creşterea este de 25%, pentru celelalte categorii fiind creşteri variabile, dar nu mai mici de 18%. Sunt creşteri importante care arată angajamentul Guvernului pentru ca salarizarea în educaţie să fie într-adevăr motivantă şi cred că astăzi este Ziua Copilului trebuie să ne gândim cu toţii la interesul lor”, a explicat Deca.

Ea a fost întrebată dacă a discutat cu sindicaliştii despre posibilitatea suspendării grevei.

„Am discutat astăzi despre reîntoarcerea în clase şi am făcut apel la înţelegerea domniilor lor. Răspunsul a fost că şi dumnealor îşi doresc acelaşi lucru şi că vor duce înspre membrii de sindicat, textul ordonanţei urmând a fi analizat şi că speranţa lor este că de marţi se va reveni în clase. (…) Cred că orice formulă care permite continuarea procesului educaţional, încheierea mediilor şi susţinerea examenelor naţionale este una de analizat. În opinia noastră practic, această ordonanţă de urgenţă, răspunzând solicitărilor lor, ar trebui să genereze această întoarcere în clase”, a transmis ministrul Educaţiei.

Întrebată dacă ia în calcul atacarea grevei în instanţă, Lidia Deca a răspuns: „Guvernul României a preferat dialogul cu federaţiile sindicale, înţelegând importanţa solicitărilor. Nu am procedat în acest sens şi nu intenţionăm să mergem în această direcţie”.

Aceasta a mai fost întrebată ce se întâmplă cu înscrierea pentru Evaluarea Naţională.

„Perioada de înscriere pentru Evaluarea Naţională are loc, într-adevăr, între 6 şi 9 iunie. În funcţie de resursa umană disponibilă în fiecare unitate de învăţământ la momentul 6 iunie vom decide similar cu perioada de înscriere pentru examenul de bacalaureat, dacă este nevoie să extindem sau nu calendarul existent”, a răspuns Deca.

Ministrul Educaţiei a mai fost întrebat ce se va întâmpla în cazul în care profesorii nu se vor întoarce marţi la ore.

„Cred că este important de subliniat faptul că Ministerul Educaţiei a făcut tot posibil astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului fără modificarea calendarului examenelor naţionale şi mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul şcolar. În cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar. Şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată să dea examenele la timp şi să îşi poată urma mai departe parcursul educaţional”, a concluzionat Deca.

Citește și BREAKING Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit / Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo / Guvernul a adoptat OUG cu creșterea de 1.000 de lei brut pentru profesori

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Panarama ce ești!

  2. Doamna Deca vorbește probabil pentru șeful domniei-sale Ciucă , sau pentru Președintele Iohannis, care se pare ca nu înțeleg lucrurile acestea.

    Este evident ca protestul profesorilor deranjează , dar acesta este modul prin care ei se pot face auziți si luați in seama de autorități. Fără depolitizarea si finanțarea Educației consecințele sociale sunt mult mai grave decât amânarea examenelor.

  3. Niste “profesori” care nu mai au nimic in legatura cu lumea reala. KWI este o rusine nationala. De departe cea mai mare dezamagire de la revolutie incoace, iar PNL trebuie sa dispara. Asta merita.

  4. Dar cu gradatiile de merit de 25% pe luna, timp de 5 ani cum rămâne? Un număr f.mare de educatoare beneficiază de acest spor de 25% timp de 5 ani, directori de grădinițe….Ce performante au acei copii de vârstă prescolara? Chiar merita salarii de 6500, 7000 la grădinițe? Cu dosare pline de copii xerox și falsuri? Bătaie de joc pe banii statului