G4Media.ro

Partidele de opoziție conduc în alegerile din Thailanda, numărarea voturilor este în…

sursa foto: Pixabay/ Alvin Aden Ardenrich Pan

Partidele de opoziție conduc în alegerile din Thailanda, numărarea voturilor este în curs de desfășurare

Partidele de opoziție pro-democratice au ieșit învingătoare în alegerile parlamentare din Thailanda, duminică, după numărarea a peste 70% din secțiile de votare, anunțând o înfrângere usturătoare pentru armată, care se află la putere de aproape un deceniu, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Alegerile, primele de la protestele masive din 2020 care au cerut o revizuire a monarhiei, au scos la iveală fracturile din regat, între generațiile tinere dornice de schimbare și elitele atașate de rege și armată.

O numărătoare parțială publicată online de comisia electorală, bazată pe numărarea buletinelor de vot în 73% din secțiile de votare, plasează mișcarea „Move Forward” în frunte, cu 8,3 milioane de voturi.

În spate, mișcarea Pheu Thai a lui Paetongtarn Shinawatra, fiica fostului premier Thaksin Shinawatra, aflat în exil, a obținut 6,8 milioane de voturi.

Aceste cifre confirmă tendința observată în sondaje, care preziceau o înfrângere grea pentru premierul demisionar Prayut Chan-O-Cha.

Fostul general, care a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat în 2014, are 2,7 milioane de voturi, sub sigla partidului United Thai Nation (UTN).

Liderul mișcării Move Forward, Pita Limjaroenrat, a estimat că partidul său va câștiga 160 din cele 500 de locuri puse în joc, un scor surprinzător care „închide ușa” posibilității unui guvern minoritar pro-armată în Adunarea Națională.

Un acord guvernamental cu Pheu Thai „este pe masă”, a confirmat candidatul în vârstă de 42 de ani.

Dar sistemul electoral complex îi conferă candidatului apropiat de militari un avans confortabil care ar putea atenua amploarea schimbării așteptate sau chiar deschide o nouă perioadă de instabilitate.

Opoziția are nevoie de 376 din cele 500 de locuri din Adunarea Națională pentru a contrabalansa influența celor 250 de senatori numiți de militari. În timp ce tabăra pro-armată are nevoie doar de 126 de deputați pentru a-și asigura majoritatea în votul pentru prim-ministru, ales de ambele camere.

„O energie foarte pozitivă”

Acest mecanism, considerat părtinitor de către organizațiile de apărare a drepturilor omului, i-a permis lui Prayut Chan-O-Cha să rămână la putere în 2019, legitimând puciul său din 2014.

Rezultatele parțiale, deși favorabile, nu susțin „valul electoral” pe care Pheu Thai îl solicită de săptămâni întregi și, prin urmare, ar trebui să deschidă o perioadă de negocieri pentru formarea unei coaliții.

Iar un scenariu care ar permite militarilor să rămână la putere este, de asemenea, posibil, într-un regat obișnuit cu intervenția armatei și a sistemului judiciar în procesul democratic.

Rezultatele oficiale validate de comisia electorală nu sunt așteptate decât peste câteva săptămâni.

Milioane de thailandezi s-au prezentat la vot pe fondul unei creșteri economice slabe și al unei diminuări a libertăților fundamentale.

Vedeta alegerilor, Paetongtarn Shinawatra, nu a dat semne de îngrijorare în timp ce a votat: „Astăzi (duminică) va fi o zi bună. Simt o energie foarte pozitivă”, a declarat reporterilor femeia de 36 de ani.

Ciocnire între generații

Ea a mers să voteze la Bangkok împreună cu familia sa, sora și mama sa. Tatăl ei, Thaksin, prim-ministru între 2001 și 2006, trăiește în exil pentru a scăpa de o condamnare pentru corupție.

Thaksin, ca și Yingluck Shinawatra, mătușa lui Paetongtarn, a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat militară în 2006 și, respectiv, 2014.

Scrutinul de duminică este primul scrutin organizat la nivel național de la protestele masive prodemocrație din 2020, care au cerut o revizuire majoră a monarhiei, un subiect tabu în Thailanda, unde regele Maha Vajiralongkorn se bucură de un statut aproape divin.

Aceste proteste, care au scăzut în intensitate sub efectul pandemiei Covid-19 și al represiunii autorităților, au alimentat totuși dinamismul mișcării Move Forward.

Partidul, autoproclamat ca fiind vocea noii generații, face presiuni pentru reformarea controversatului articol lèse-majesté, despre care criticii spun că a fost deturnat pentru a înăbuși disidența.

„Generația tânără își prețuiește acum drepturile și va ieși la vot”, a declarat liderul său, telegenicul Pita Limjaroenrat, în vârstă de 42 de ani, care a urmat cursurile Universității Harvard din SUA.

Dar poziția sa percepută ca fiind radicală alimentează zvonurile potrivit cărora partidul va fi desființat după alegeri, așa cum a fost predecesorul său, Viitorul Înainte.

La rândul său, fostul general Prayut, contestat acum chiar și în fosta sa coaliție, s-a prezentat ca un bastion împotriva ideilor reformiste și și-a lăudat experiența ca fiind o garanție a stabilității.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează