G4Media.ro

Emisiunile RTV despre jurnalista Iulia Marin vor fi analizate de CNA pe…

Sursa foto: captură Youtube

Emisiunile RTV despre jurnalista Iulia Marin vor fi analizate de CNA pe 25 aprilie / Protest al societății civile faţă de ”discursul urii de la România TV”

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), instituția care supraveghează piața de radio și televiziune, va discuta în ședința de marți, 25 aprilie, modul în care postul România TV, fondat de fugarul Sebastian Ghiță, a tratat subiectul morții ziaristei Iulia Marin, potrivit unui anunț al instituției.

”Referirile făcute în două emisiuni difuzate de postul România TV la ziarista Iulia Marin și, în general, la persoane cu probleme de sănătate mintală, au fost subiectul unor ample reacții publice. CNA va analiza toate sesizările, individuale și colective, primite dinspre public și din partea membrilor Consiliului. Ambele emisiuni vor fi introduse în agenda ședinței de marți, 25 aprilie”, arată CNA într-o postare pe o rețea de socializare.

Anunțul vine după ce un apel iniţiat de redacţia Libertatea împotriva discursului practicat de postul de televiziune România TV, descris drept discurs care „incită la ură şi discriminare faţă de persoanele cu probleme de sănătate mintală”, a fost semnat de peste 300 de redacții, organizații medicale, asociații ale societății civile și persoane private.

„Ne adresăm următoarelor autorităţi publice, dar ne adresăm şi organizaţiilor din domeniul publicităţii, precum şi firmelor private care îşi derulează campanii publicitare pe postul de televiziune România TV”, arată apelul care cere decizii ale CNA și  Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Fragment din apel:

Miercuri, 19 aprilie 2023, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la postul România TV, a fost atacată nu doar memoria acestei femei care nu mai e. S-a prezentat, într-un stil brutal, şi cazul unui alt ziarist, un bărbat care are şi el o suferinţă psihică. Ambele persoane au fost „ţintite” pentru ca postul RTV să ilustreze ideea că „Oamenii ăia sunt tulburaţi psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă. Pixul domnişoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloşie poate distruge destine”.

Minute în şir, au fost ridiculizaţi şi atacaţi oameni, decedaţi sau vii, pentru că au boli psihice şi au fost învinovăţiţi cei care îi angajează sau colegii alături de care lucrează.

În locul medicilor, al specialiştilor şi al legii, un post de televiziune consideră că poate decide el cine e apt şi cine este inapt de muncă, cine merită un salariu şi cine nu, cine e de încredere şi cine nu.

Noi, semnatarii acestui apel, refuzăm să credem că România poate asista la normalizarea discriminării la adresa celor bolnavi. Nu este normal, nu este omeneşte să instigi împotriva celor suferinzi, indiferent de boala lor şi să le pui sub semnul îndoielii capacitatea de a-şi câştiga existenţa, în mod liber şi demn.

Ne adresăm următoarelor autorităţi publice, dar ne adresăm şi organizaţiilor din domeniul publicităţii, precum şi firmelor private care îşi derulează campanii publicitare pe postul de televiziune România TV.

Aveţi aici transcrierea acestei emisiuni. Oricât de rău vă produce lectura, vă rugăm să faceţi efortul de a citi, ca să respectăm nu doar şocul din familiile oamenilor atacaţi direct, dar şi oroarea care cuprinde orice om martor la promovarea unor asemenea idei, despre inferioritatea copiilor, părinţilor şi prietenilor noştri bolnavi.

Pe aceste firme naţionale şi internaţionale, precum şi pe organizaţiile precum IAA şi RAC, care autoreglementează etica din publicitatea românească, le întrebăm: este prevăzută în codul dumneavoastră de responsabilitate socială asocierea cu posturi TV care incită la discriminare?

Către CNA ne adresăm, respectuos, şi îi întrebăm când vor face, cu adevărat eficient, din interesul publicului motivul existenţei lor ca instituţie? Noi, ca societate, am ajuns ca în schimbul licenţelor gratuit acordate posturilor TV pentru a ne informa, să primim insulte şi instigări la ură.

Către Consiliul pentru Combaterea Discriminării înaintăm rugămintea de a privi minutele acestei emisiuni care, în opinia noastră, a dus limbajul urii la noi cote, chiar şi pentru nivelul substandard al unor posturi TV din România.

Încheiem această scrisoare printr-un apel către toţi cei care se simt, deseori pe bună dreptate, prea lipsiţi de speranţă, de putere şi de metode de a mai crede că putem schimba ceva: dacă nu ne ridicăm vocile acum, pentru a proteja memoria unui om care nu se mai poate apăra, atunci când merită să vorbim?

Citește aici apelul integral

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Este momentul ca otrava putinista să se oprească!

  2. De ce nu desființați odată această cloacă mizerabilă ?

  3. nu e o problema oare cu poporul care se uita la astfel de televiziuni? daca nu s-ar uita oricum ar face alte marasvii, poate si mai mari, pe de alta parte. fara educatie, care cere bani din toate partile (pentru profesori, pentru institutii care sa ofere ceva atractiv publicului …) nu ajungem nicaieri.