G4Media.ro

BOR: Încurajarea şi promovarea etatistă a avortului depăşeşte cu mult graniţa între…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

BOR: Încurajarea şi promovarea etatistă a avortului depăşeşte cu mult graniţa între viaţa şi moartea unei persoane / ”Avortul este şi rămâne legal, dar nu tot ce este legal coincide totdeauna riguros cu ce este moral”

A încuraja şi promova etatist avortul depăşeşte cu mult graniţa trasată de conştiinţă, bioetică şi fundamentalul bun-simţ între viaţa şi moartea unei persoane, transmite Patriarhia Română, referitor la solicitarea unor ONG-uri care susţin finanţarea de către stat a avortului, anunță Agerpres.

Sursa citată precizează că luarea de poziţie a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) survine în urma apariţiei în spaţiul mediatic a unor „materiale de presă prin care se comunică demersul activist ideologic al unor ONG-uri care pretind finanţarea de către stat a avortului la cerere în orice condiţii, sfidându-se libertatea de conştiinţă şi principiile de natură morală şi religioasă ale medicilor”.

Patriarhia subliniază că una dintre funcţiile centrale ale BOR este de a orienta atenţia spirituală a oamenilor spre „mântuirea din răul cu multe chipuri care sfidează şi sabotează sensul existenţei omeneşti”, iar „crima, inclusiv cea comisă prin avort, este unul dintre aceste chipuri”.

„Poziţia BOR şi a tuturor cultelor faţă de avort e una clară, firească, fermă şi ireversibil orientată pro-viaţă. Mesajul creştin are ca miez libertatea, iubirea şi respectul pur faţă de viaţa şi demnitatea persoanei umane, născute sau nenăscute încă. Avortul este şi rămâne legal, dar nu tot ce este legal coincide totdeauna riguros cu ce este moral, graniţa dintre ‘permis’ şi ‘posibil’ fiind una la care ar trebui să reflectăm atent şi responsabil ca persoane înzestrate nu doar cu trup, ci şi cu spirit. Biserica are printre funcţiile sale centrale şi pe aceea de a contribui exemplar la întreţinerea ordinii morale în societate, de a explica necesitatea igienică a moralei personale şi publice, de a orienta atenţia spirituală a oamenilor spre lucrurile esenţiale, între care viaţa, educaţia, relaţia cu celălalt, mântuirea din răul cu multe chipuri care sfidează şi sabotează sensul existenţei omeneşti. Crima, inclusiv cea comisă prin avort, este unul dintre aceste chipuri”, se arată în comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei Române, transmis luni Agerpres.

Ca reacţie la „recent solicitatul, dar nefirescul sprijin al statului pentru finanţarea avortului în absenţa unei urgenţe medicale, act care ar reprezenta o implicită încurajare a acestuia”, Biserica Ortodoxă Română apreciază că cei care „aleg să îşi asculte conştiinţa şi să evite implicarea într-un act medical care suprimă brutal o viaţă (…), au dreptul şi, dacă sunt medici, obligaţia, să respecte riguros jurământul lui Hipocrate deplin favorabil vieţii, iar dacă sunt reprezentanţi ai societăţii civile, deci inclusiv ai cultelor religioase care includ cea mai mare parte a acestei societăţi, să-şi exprime şi să-şi apere public principiile morale, etice, filosofice şi religioase ocrotite de Constituţie”.

Patriarhia arată că Biserică nu impune, ci „invită stăruitor” la respectarea şi protejarea vieţii şi demnităţii persoanei umane, pledând mereu cauza acestora ca pe cea mai înaltă posibil, viaţa fiind „un dar dumnezeiesc plin de sens pentru individul străin de individualism feroce şi pentru comunitatea formată din noi toţi, cei ce am avut şansa de a ne naşte”.

Această poziţie a Bisericii, adaugă sursa menţionată, este considerată o datorie, nu o imixtiune în viaţa personală a cuiva.

„O datorie prelungită concret în proiecte şi acţiuni filantropice destinate mamelor care se confruntă cu o criză de sarcină. Asemenea acţiuni au ca raţiune inclusiv conştientizarea faptului că autonomia asupra propriului trup nu implică şi dreptul de a decide asupra vieţii unui alt trup care creşte în el. Abia această reflecţie de tip moral indică gradul real şi onorabil de responsabilitate. În contextul unei ierni demografice fără precedent în istoria României, a încuraja şi promova etatist avortul depăşeşte cu mult graniţa trasată de conştiinţă, bioetică şi fundamentalul bun-simţ între viaţa şi moartea unei persoane care poate îmbogăţi cu existenţa sa comunitatea din care urmează să facă parte, cu condiţia de a i se respecta dreptul primordial: acela de a se naşte. Orice stat responsabil are ca scop şi raţiune fondatoare asigurarea şi întreţinerea binelui comun al societăţii pe care o administrează, nu sabotarea ei, fie şi subtilă, prin încurajarea unor curente ideologice extrem de nocive social precum sceleratul antinatalism”, explică Patriarhia Română.

Instituţia aminteşte că un stat democratic care respectă libertăţile cetăţeneşti, dar şi dreptul fundamental la viaţă are în cultele religioase un partener de „maximă încredere”.

„Cultele religioase sunt partenere sociale de maximă încredere ale unui stat democratic care respectă libertatea individuală a persoanei şi libertăţile cetăţeneşti, dar care, simultan, sprijină responsabil şi înţelept dreptul fundamental la viaţă, educaţia în spiritul valorilor umane validate de istorie şi cultura vieţii, singurele care pot asigura perpetuarea existenţei unui popor, progresul moral şi prosperitatea sa. Acestea au depins, depind şi vor depinde totdeauna de persoane vii, sănătoase şi educate, care formează comunităţi vertebrate de valori şi aspiraţii înalte, nu de persoane cărora nu li s-a îngăduit să se nască şi să trăiască”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Peste 250 de organizaţii ale societăţii civile din România şi internaţionale au cerut luna trecută ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, decontarea avortului la cerere, potrivit unui comunicat al Centrului Filia.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii şi preşedintei CNAS organizaţiile atrag atenţia că accesul la avort a devenit din ce în ce mai „dificil” în România în ultimii ani.

Potrivit semnatarilor, creşte astfel numărul de avorturi „în condiţii de risc”. „Decontarea procedurii va asigura femeilor acces universal şi sigur la acest serviciu medical, indiferent de vulnerabilităţile şi identităţile lor. Totodată, va putea fi realizată monitorizarea numărului de proceduri efectuate în instituţiile medicale aflate în contract cu CNAS, aspect care va ajuta la identificarea instituţiilor, localităţilor şi judeţelor în care acest serviciu medical esenţial nu este furnizat”, subliniază ei.

Conform organizaţiilor semnatare ale scrisorii deschise, în ultimii trei ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), peste 300 de femei au făcut avorturi în condiţii nesigure. Ele semnalează că motivul pentru creşterea „avorturilor nesigure” este că din ce în ce mai multe spitale nu le mai oferă pacientelor posibilitatea de a face avort, invocând motive precum cele religioase, etice sau morale, decizia conducerii şi a medicilor de a refuza sau criza COVID-19.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Biserica sa stea departe de deciziile medicale, si asa sunt destui doctori habotnici.

    • Ginecologi care cred cu tarie ca Isus s-a nascut dintr-o femeie virgina. 💡

      Ca doar n-or fi ipocriti, trebuie ca asa cred.

    • A te exprima în legătură cu viața nu e doar o decizie medicală. Cât timp Biserica celebrează sărbătoarea Bunei Vestiri înseamnă că în opinia proprie viața începe cu momentul concepției și, pentru că suntem în democrație, are tot dreptul moral și legal să își afirme argumentat această viziune.
      În chestiunile care țin de viață nu doar statul trebuie să se exprime. Cei care afirmă contrarul înseamnă că nu au înțeles lecția secolului XX.

    • Ești peste tot habotnicul. Noroc ca nu sunt majoritatea ca tine!

  2. Dreptul ție exclusiv de libertatea individuală și atâta! BOR nu poate decide ce este moral sau nu decât în biserică. Dacă tânjesc după un stat fundamentalist, bărboșii să se mute în Iran

  3. Cum poate un burlac convins, probabil cu inclinatii homosexuale, sa dea lectii cu privire la avort? Sper ca Romania este stat secular.

  4. Ce face o femeie cu corpul ei este doar decizia ei! Popimea si oricine altcineva nu au nimic de zis in aceasta privinta.

  5. Religia este legală, dar nu este morală. Religia încurajează sclavia, genocidul, Biblia e plină de nedreptăți.

  6. Evident,avort nu dar pedofilie da. Muistii neamului!

  7. Cei care nu sunt de acord cu avortul, să înfieze toți copiii nedoriți care nu au putut fi avortați. Dacă nu vor, măcar să nu mai comenteze fără sens când e vorba de viața altora.

    • Asta se întâmplă deja în numeroase locuri, nu doar în cel mai cunoscut, cel de la Valea Plopului. Deci, potrivit raționamentului dvs, BOR are toată îndreptățirea să se pronunțe în această chestiune; aviz comentatorilor în necunoștință de cauză ai acestei știri.

  8. Dupa 3 luni in sus, cam vorbim de crima

  9. La nastere omul e ca un simplu animal, nu are inca nimic de la Dumnezeu, nu are un spirit

  10. Hop cum sa ratați voi ocazia!

  11. Biserica are dreptate pe fondul problemei. Insa, atata timp cat statul nu poate oferi protectie si responsabilitate egala celor care au procreat, situatia se complica si creaza multiple probleme ulterioare si pentru femeie si pentru copilul nou nascut, ducand la drame sociale de nedescris.

    De multe ori barbatul „loveste” si fuge. Femeia, in aceste cazuri, este nevoita sa aleaga intre un canon pe viatza pentru ea si pentru viitorul copil sau unul pe moment. Din pacate, asta este crudul adevar.

  12. Moralitatea domnilor medici se oprește la avort dar, cand primesc plicul cu bani si nu te gândești cât de amarat e cel care ti-l da, nu – ti mai e frica de bunul Dumnezeu?!!! Ce educație se face in scoli pentru a se preintimpina semenea situații? Avem cel mai mare număr de mame – copil diu UE? Cate așezăminte pentru protecția acestor mame si a celor alungate de soti idioți a construit biserica? Ați uitat de tragediile din timpul lui pingelica, de mame moarte, copii ramasi orfani, atunci biserica nu a scos un cuvânt, a tăcut si a acceptat!!! Lasati copiii sa vina la mine, suntem aproape de Sfântul Crăciun. Biserica din țară sa se ocupe de suflete noastre si sa-si faca mea culpa! Numai aveti preoti de har, cand se va mai naște un Arsenie Boca? Cititi cartea părinților Necula si Dobos si vedeti ce înseamnă sa trăiești,, împreună cu Dumnezeu si cu oamenii, in secolul XXI. Crăciun fericit 😊