G4Media.ro

LIVE Ziua 228 de război: Un atac cu rachete în Zaporojie a…

Sursa foto: Ihor THACHEV / AFP

LIVE Ziua 228 de război: Un atac cu rachete în Zaporojie a ucis cel puțin 12 persoane și a rănit aproape 90, inclusiv zece copii / Lupte crâncene în regiunea Donețk / Scafandrii ruși vor examina pagubele de la podul din Crimeea

Cel puțin 12 persoane au fost ucise și aproape 90 au fost rănite într-un atac cu rachete care a avut loc sâmbătă noaptea asupra orașului ucrainean Zaporojie. Au fost distruse blocuri de locuințe, iar salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmături.

Lupte grele s-au dus și în regiunea Donețk, în jurul orașului strategic Bakhmut.

Ora 21:40 Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat duminică serviciile secrete ucrainene (SBU) că s-au aflat la originea exploziei puternice care a distrus o bună parte din podul care leagă Crimeea de Rusia, spunând că a fost vorba despre un „act terorist” contra unei infrastructuri cheie, transmit AFP, Reuters şi DPA.

Ora 19:20 Preşedintele rus Vladimir Putin va convoca luni Consiliul de Securitate, un format care reuneşte miniştri cheie, politicieni şi reprezentanţi ai serviciilor de securitate şi ai armatei, a anunţat, duminică, Kremlinul, citat de AFP.

Ora 18:40 Produsul Intern Brut al Ucrainei s-a contractat cu 30% în primele trei trimestre din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal din cauza invaziei ruseşti, a anunţat sâmbătă Ministerul Economiei de la Kiev, conform Reuters.

Ora 17:45 Ucraina a primit încă două obuziere Zuzana de la Slovacia, pentru a o ajuta să se apere de invazia rusă, relatează DPA. „Pentru a marca ziua sa de naştere, i-am livrat încă un cadou agresorului Putin”, a glumit pe Twitter, duminică, ministrul slovac al apărării Jaroslav Nad. Liderul de la Kremlin a împlinit vineri vârsta de 70 de ani. Livrarea face parte dintr-un contract ce prevede furnizarea a opt obuziere Zuzana pentru Ucraina.

Ora 17:26 Casa Albă a anunţat că SUA vor continua să furnizeze arme Ucrainei şi că preşedintele rus Vladimir Putin a început războiul şi îl poate încheia dacă optează pentru acest lucru, informează duminică Reuters.

Ora 16:40 Statele Uniunii Europene doresc să antreneze în jur de 15.000 de soldaţi ucraineni, potrivit unei decizii a Comitetului politic şi de securitate al UE (PSC), structură ce reuneşte ambasadorii ţărilor membre pe lângă UE şi este prezidată de Serviciul European de Acţiune Externă. Ţările membre urmează să confirme decizia în mod oficial, relatează DPA.

Ora 14:27 Cel puțin 87 de civili, printre care 10 copii, au fost răniți de o serie de raiduri cu rachete asupra orașului Zaporijie din sudul Ucrainei, a declarat duminică Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale, citat de CNN.

Oficialii declaraseră anterior că 49 de persoane au fost rănite în urma loviturilor.

Orașul a fost lovit de șase rachete de croazieră rusești și 16 rachete antiaeriene S-300, potrivit forțelor aeriene ucrainene. Rachetele de croazieră au fost lansate de la avioane de luptă rusești Tu-22M3 și Su-35 în interiorul zonelor controlate de Rusia din regiunea Zaporizhzhia.

Ora 11:40 Ministerul ucrainean al Apărării a postat imagini de la atacul cu rachete asupra orașului Zaporojie, susținând că, dacă ar fi avut sisteme antirachetă moderne, Ucraina ar fi putut preveni astfel de tragedii.

Ora 11:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că aceia care au ordonat și au dat loviturile „nemiloase” din orașul Zaporojie vor fi trași la răspundere.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a declarat:

„Zaporojie din nou. Din nou lovituri nemiloase asupra civililor. În clădiri rezidențiale, chiar în mijlocul nopții. Există deja 12 morți. 49 de răniți la spital, dintre care 6 copii.

Răutatea absolută a tuturor. Răutatea absolută.

Inumani și teroriști. De la cel care a dat acest ordin și pentru toți cei care au urmat acest ordin. Ei vor fi trași la răspundere. Trebuie. În fața legii și a poporului.”

Ora 10:11 Cel puțin 12 persoane au fost ucise și 49 spitalizate, inclusiv șase copii, în urma bombardamentelor din orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, potrivit unui bilanț revizuit al atacului, anunțat de guvernatorul regiunii.

O clădire de nouă etaje a fost parțial distrusă peste noapte și multe altele au fost avariate în 12 atacuri cu rachete rusești, a declarat Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporojie, citat de Reuters.

„Este posibil să fie mai multe persoane sub dărâmături. O operațiune de salvare este în curs de desfășurare la fața locului. Opt persoane au fost deja salvate”, a scris acesta pe Telegram.

Oficialul orașului, Anatoliy Kurtev, declarase anterior că cel puțin 17 persoane au fost ucise când rachetele au lovit un complex de apartamente și clădiri înalte.

Ora 10:00 Scafandrii ruși vor examina duminică amploarea pagubelor provocate de explozia de pe podul de la Kerci, care leagă Crimeea de Rusia. Agențiile de știri rusești l-au citat pe vicepremierul Marat Khusnullin, care a declarat că scafandrii vor începe să lucreze duminică la ora 6.00 dimineața (03.00 GMT), urmând ca un studiu mai detaliat deasupra liniei de plutire să fie finalizat până la sfârșitul zilei.

Ora 9:38 Pagubele provocate de explozia de sâmbătă la podul de la Kerci, în Crimeea, ar putea avea un impact „semnificativ” asupra „capacității deja tensionate a Rusiei de a-și susține forțele” în sudul Ucrainei, se arată în ultima actualizare a serviciilor de informații britanice, scrie The Guardian.

Ora 9:14 Unii oficiali de la Moscova și din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia au cerut represalii în urma exploziei care a avariat grav podul de la Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, scrie The Guardian.

„Există un război terorist nedisimulat împotriva noastră”, a declarat deputatul partidului de guvernământ rus Oleg Morozov pentru agenția de presă RIA Novosti.

Agenția France-Presse l-a citat pe un oficial instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Kherson, Kirill Stremousov, care a declarat: „Toată lumea așteaptă o lovitură de retorsiune și este posibil să vină”.

Ora 7:15 Cel puțin 17 persoane au fost ucise și alte 40 rănite după ce rachete au lovit sâmbătă noaptea orașul ucrainean Zaporojie, potrivit primarului interimar al orașului, Anatoli Kurtev. Atacul, care a început în jurul orei locale 19.00, a distrus cinci case și a avariat blocuri de apartamente și străzi, a declarat Kurtev pe canalul său oficial Telegram, transmite CNN.

Ora 7:00 Lupte crâncene au loc în jurul orașului strategic Bakhmut din estul regiunii Donețk, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în discursul său de noapte.

„Menținem poziții în Donbas, în special în direcția Bakhmut, unde acum se duc lupte foarte, foarte dure, foarte dure”, a spus Zelensky. „Astăzi, aș dori să îi menționez încă o dată pe soldații noștri din Brigada mecanizată separată 93 Kholodny Yar pentru curajul și puterea lor susținută în această direcție.”

Zelensky a mai spus că una dintre cele mai mari priorități pentru Ucraina în acest moment este „accelerarea deciziei partenerilor noștri de a furniza Ucrainei sisteme antiaeriene moderne și eficiente în cantitate suficientă”.

Sâmbătă, Germania a anunțat mai multe livrări de armament pentru Ucraina, inclusiv sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T, și un total de 100 de tancuri din Grecia și Slovacia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Rusia stat terorist!

  2. Trotinetovici cu Monica,subt primii care s au oferit sa se scufunde! Sunt specialiști în toate! ….mai alea în a l pupa în c.ur pe simion,și să și vomite veninul și tembelismul primar pe aici!

  3. Florin, draga… Telegram e chestia aia ruseasca? Unde/cand/care din „demnitarii de rang înalt de la Kiev au recunoscut implicarea statului ucrainean în organizarea actului terorist”?!?
    In ce consta partea terorista a actului?!? Cand Rusia bombardeaza scoli, spitale, locuinte din Ucraina, alea ce sunt – nici macar acte de razboi, ca doar stim cu totii nu e razboi, nu-i asa? Toate-s tinte militare legitime, presupun, in vreme ce un pod pe care se transporta tehnica militara e buchet de panselute?!?
    Iar daca a fost un atac sinucigas (foarte posibil, de altfel), asta ar trebui sa le dea mult de gandit prietenilor tai, orcii.
    Am mai scris-o aici si sper ca de data asta sa nu mai fiu banat – Operatiunea Militara Speciala a creat mii, poate zeci de mii de oameni care au trecut dincolo de pragul disperarii si-al caror gand nu sta decat la razbunare, la sansa de a lua cu ei „dincolo” cat mai multi rusi. Parerea mea e ca oamenii astia sunt din ce in ce mai putin sub controlul statului ucrainean, ca Rusia le va simti disperarea multi ani de-acum incolo si ca, de asemenea, cosmarul pentru rusi, pentru societatea rusa, de-abia incepe.
    Cine seamana vant…