
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova (CEC) respinge înregistrarea Blocului „Victorie”, finanțat de Rusia, la alegerile parlamentare anticipate din 28 septembrie / Motivele deciziei și implicarea lui Ilan Șor
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova (CEC) a respins, în ședința din 19 iulie, cererea de înregistrare a Blocului „Victorie” pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din 28 septembrie, potrivit publicației Ziarul de Gardă (ZdG). Decizia vine pe fondul unor nereguli constatate în documentele prezentate și al implicării directe a lui Ilan Șorr, fost deputat fugar, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Se refuză înregistrarea blocului „Victorie” la alegerile parlamentare. Hotărârea intră în vigoare la data adoptării”, a declarat membrul CEC, Pavel Postică, citat de ZdG.
CEC a identificat mai multe carențe în documentele depuse de cele patru partide componente ale blocului. Printre neregulile semnalate:
- Veridicitatea componenței organelor executive și lipsa cvorumului;
- Neconcordanțe legate de denumirea blocului, identică cu cea a unui partid component – o practică interzisă de lege;
- Lipsa unor documente contabile privind cheltuielile suportate la evenimentul de constituire a blocului, desfășurat pe 6 iulie la Moscova;
- Probleme privind capacitatea juridică a persoanei delegate să reprezinte blocul.
Potrivit CEC, organizatorii nu au corectat aceste deficiențe, negând existența lor și refuzând să folosească perioada de clarificare administrativă.
Unul dintre cele mai grave motive invocate de CEC ține de implicarea directă a lui Ilan Șor, liderul Partidului „Șor”, declarat neconstituțional în iunie 2023. Potrivit unei sesizări primite de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Șor a coordonat evenimentul de lansare a blocului „Victorie” la Moscova, unde a și anunțat intenția de a „schimba puterea politică din țară cu orice preț”.
CEC a calificat acțiunea drept o „continuare mascată” a activității unui partid interzis, ceea ce contravine hotărârii Curții Constituționale și legislației privind partidele politice. În acest sens, Comisia a sesizat Ministerul Justiției pentru a analiza posibilitatea suspendării activității celor patru partide membre ale blocului.
Ședința CEC a fost marcată și de tensiuni. Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a fost scos cu forța din sală de poliție, la solicitarea membrilor Comisiei. În paralel, în fața sediului CEC s-au desfășurat proteste ale susținătorilor blocului „Victorie”.
ZdG a relatat anterior despre rețelele electorale construite de Ilan Șor în perioada alegerilor din 2024, în care mii de oameni au fost implicați și ulterior amendați pentru corupere electorală. Multe dintre aceste persoane au declarat că au fost manipulate cu promisiuni de locuri de muncă, bani sau ajutor social, iar unii susțin că nu-și pot permite să plătească amenzile și preferă închisoarea.
Blocul „Victorie” este cea mai recentă structură creată de Ilan Șor, după interzicerea oficială a Partidului „Șor”. Acesta include formațiunile „Șansă”, „Renaștere”, „FASM” și nou-înființatul „Victorie”, toate cu discursuri orientate spre apropierea de Federația Rusă.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii