
Corespondentul BBC la Moscova: Schimbare de ton în presa rusă față de Donald Trump
Orice analiză a gândirii actuale a lui Donald Trump cu privire la Rusia riscă să devină foarte repede caducă. Dacă citiți prea mult un tweet, o postare sau un comentariu improvizat al președintelui american, există riscul ca concluziile dvs. să fie contrazise de tweet-ul, postarea sau comentariul improvizat de mâine, notează editorul BBC pentru Rusia, Steve Rosenberg.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ziarul Komsomolskaya Pravda scria în ediția de azi: „Președintele american suflă în vânt… se răzgândește cu privire la problemele-cheie la fel de ușor cum își schimbă pantofii”.
Recent, însă, când vine vorba de Rusia, Casa Albă pare să fi suflat mai mult rece decât cald, ceea ce explică titlul din ediția de astăzi a Moskovsky Komsomolets: „Răceala ruso-americană”.
În urma celei mai recente conversații telefonice dintre Vladimir Putin și Donald Trump din 3 iulie – a șasea din acest an – președintele Trump a dezvăluit că cei doi lideri „nu au făcut niciun progres” în vederea încheierii războiului din Ucraina.
„Nu sunt mulțumit de asta”, a adăugat el.
Patru zile mai târziu, președintele Trump a amenințat că va impune un tarif de 10 % oricărei țări aliniate la BRICS, grupul de națiuni care include Rusia.
Marți, frustrarea sa a dat în clocot cu unele dintre cele mai puternice declarații de până acum: „Putin ne aruncă o mulțime de prostii, dacă vreți să știți adevărul”, a declarat președintele Trump la o reuniune a cabinetului.
„El este foarte drăguț tot timpul, dar asta se dovedește a fi lipsit de sens”.Astăzi am cerut reacția Kremlinului.
„Suntem destul de calmi în această privință”, a reacționat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, în cadrul unei teleconferințe a Kremlinului pentru jurnaliști.
„Modul de a vorbi al lui Trump este, în general, destul de dur… intenționăm să ne continuăm dialogul cu Washingtonul pentru a repara relațiile noastre bilaterale distruse… sperăm că Trump și echipa sa își vor continua eforturile de a readuce procesul de pace pe tărâmul diplomației”.
Kremlinul a încercat, cel puțin, să pară diplomatic.
Presa rusă? Nici măcar nu a încercat.
În Komsomolskaya Pravda, un expert politic l-a acuzat pe Donald Trump de „absența realizărilor geopolitice”.
Tabloidul Moskovsky Komsomolets a scris despre „temperamentul mercurian al președintelui Trump, înclinația sa către stări de spirit bruște și schimbări haotice de direcție”.
Ediția din această săptămână a emisiunii “Argumente și fapte” l-a ironizat pe Donald Trump cu privire la noul partid America Party al lui Elon Musk.
„Acum, de fiecare dată când președintele SUA va spune ”Make America Great Again„, va promova fără să vrea partidul lui Musk”, a scris ziarul.
Aceasta este o schimbare radicală față de acoperirea pozitivă a administrației Trump în Rusia. În martie, un politolog a declarat pentru Izvestia că „America are acum mai multe în comun cu Rusia decât are Washingtonul cu Bruxellesul sau Kievul”.
În mai, cotidianul economic Kommersant a declarat: „Poziția lui Donald Trump nu putea fi mai avantajoasă pentru Moscova”.
„El a refuzat să consolideze sancțiunile împotriva Rusiei și și-a confirmat hotărârea de a dezvolta comerțul la scară largă cu Rusia.”
Optimismul era de înțeles. La începutul acestui an, Casa Albă îl critica public pe președintele Zelenski (nu pe președintele Putin) și exercita presiuni asupra Kievului (nu asupra Moscovei).
SUA și Rusia lansaseră discuții bilaterale pentru a-și consolida relațiile.
Mai mult, trimisul președintelui Trump, Steve Witkoff, a fost un vizitator frecvent al Rusiei pentru discuții cu președintele Putin. La una dintre întâlnirile lor, liderul de la Kremlin i-a dat un cadou pe care să i-l ducă lui Trump: un portret al președintelui american.
Se părea că Moscova și Washingtonul erau destinate să forjeze o nouă relație.
Dar au trecut mai bine de două luni de la ultima vizită a lui Witkoff. Și, în iunie, Rusia a anunțat că SUA au anulat următoarea rundă de discuții dintre cele două țări, care avea drept scop restabilirea operațiunilor misiunilor diplomatice.
Între timp, președintele Trump a devenit, se pare, din ce în ce mai frustrat de refuzul Rusiei de a accepta o încetare a focului cuprinzătoare în Ucraina.
„Kremlinul crede că Trump oferă Rusiei prea puțin și, prin urmare, continuarea unei ”cerți bune„ este mai bună decât o ”pace rea„ din punctul de vedere al intereselor naționale pe termen lung ale Rusiei”, a scris astăzi Moskovsky Komsomolets.
Cu alte cuvinte, în privința Ucrainei, Vladimir Putin vrea mai mult decât a fost dispus să ofere Trump. Mai mult în termeni de teritoriu, mai mult în termeni de concesii din partea Kievului cu privire la dimensiunea viitoare a armatei ucrainene, mai mult în termeni de reducere a livrărilor de arme occidentale către Kiev.
Și, pentru a împrumuta o expresie trumpiană, Vladimir Putin crede în mod clar că „deține cărțile” în acest moment și că poate aștepta o înțelegere mai bună.
Are el dreptate? Sau Moscova a calculat greșit?
Multe vor depinde de ceea ce va face președintele Trump în continuare: de amploarea viitoarei asistențe militare americane pentru Ucraina și de decizia Casei Albe de a consolida sancțiunile împotriva Rusiei.
Dar țineți cont de acest avertisment.
Și această imagine vie, în Komsomolskaya Pravda, a lui Donald Trump schimbându-și pantofii.
Cu doar o săptămână în urmă, comentatorii ruși sărbătoreau decizia guvernului american de a îngheța o parte din asistența militară acordată Ucrainei.
Așadar, urmăriți cu atenție. Nu numai ceea ce spune Donald Trump despre Rusia și Ucraina, ci și acțiunile pe care le întreprinde.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank