
António Costa sugerează că UE ar putea penaliza Israelul din cauza ofensivei din Gaza / Diplomații cântăresc planuri de reducere a legăturilor cu Israelul, în ciuda opoziției din partea unor capitale europene
Este probabil ca o nouă analiză a UE să constate că Israelul nu își îndeplinește obligațiile în materie de drepturile omului, a avertizat unul dintre liderii blocului comunitar, în timp ce diplomații fac presiuni pentru a se lua măsuri concrete împotriva țării, conform Politico. „Situația din Gaza este, bineînțeles, complet inacceptabilă”, a declarat președintele Consiliului European, António Costa. Serviciul diplomatic al UE evaluează în prezent dacă Israelul își îndeplinește obligațiile în temeiul dreptului internațional. Dar urmărindu-vă televiziunile și citindu-vă ziarele, cred că nu este dificil să anticipați care este concluzia la care vor ajunge”, a adăugat el.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a fost însărcinat cu examinarea Acordului de asociere al UE cu Israelul, care consacră respectarea drepturilor omului și a principiilor democratice drept „un element esențial” care stă la baza cooperării dintre cele două state. O coaliție largă de 17 țări membre ale UE, condusă de Țările de Jos, a făcut presiuni în vederea revizuirii – care va fi prezentată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe la 23 iunie.
Patru diplomați, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis despre acest proces, au declarat că se fac presiuni tot mai mari asupra Comisiei Europene pentru a prezenta propuneri prin care legăturile în domenii precum comerțul să fie retrogradate dacă se constată că Israelul încalcă aceste dispoziții.
Aliații tradiționali ai guvernului premierului Benjamin Netanyahu – precum cancelarul german Friedrich Merz – au rupt rândurile în ultimele săptămâni pentru a critica amploarea distrugerilor din Gaza și creșterea coloniilor din Cisiordania.
„Starea de spirit se schimbă în ceea ce privește răspunsul UE la problema Gaza”, a declarat un diplomat, citând presiunea din partea capitalelor de a prezenta o listă de opțiuni de răspuns. „Pozițiile se schimbă în mod clar și acest lucru creează o dinamică în care ar putea exista mai multe oportunități de a acționa”, a declarat un al doilea diplomat.
În timp ce modificarea Acordului de asociere ar necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări membre și ar întâmpina rezistență din partea unor țări precum Ungaria și Republica Cehă, oficialii au în vedere măsuri alternative care ar putea reduce anumite părți ale pactului și ar necesita doar un vot cu majoritate calificată.
„Trebuie să luăm decizii prin majoritate, prin majoritate calificată sau prin unitate”, a spus Costa despre procesul de deliberare al Consiliului. „Ar trebui să așteptăm evaluarea și apoi să discutăm ce fel de decizie dorim să luăm și de ce fel de majoritate avem nevoie pentru a aproba decizia”, a adăugat acesta.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank