G4Media.ro

9 locuri unde să bei o cafea în Sibiu, în timpul FITS…

Sursa foto: Facebook / Cafe Wien

9 locuri unde să bei o cafea în Sibiu, în timpul FITS / Ce sunt beisl, fiaker, sachertorte şi kaiserschmarrn / Cultura cafelei, importată din Viena

Café Wien, Kulinarium, Casa Frieda, Tekaffe și Monsenior JOBEN sunt o parte din locurile din centrul Sibiului unde artiștii și spectatorii, deopotrivă, fac o scurtă pauză între evenimentele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

G4Media a făcut o listă cu nouă cafenele din oraș, în funcție de felul în care aroma, ambianța, promptitudinea personalului și confortul localului reușesc să alimenteze cu energie un trup prins în focurile festivalului.

Sursa foto: Sibfest.ro / Mihail Nistor

Majoritatea cafenelelor din Sibiu urmăresc tradiția localurilor austriece, orașul neputând fi departe de această zonă nici măcar în domeniul cafelei.

Un exemplu clar în acest sens este Cafe Wien, localul de lângă Biserica Evanghelică din centrul Sibiului, aflat în curtea Liceului Brukenthal.

”Cafe Wien a apărut la Sibiu în 2008 din dorința de a aduce atât cultură cafenelei vieneze, cât și pe cea a bucătăriei austro-ungare la Sibiu. Beisl este un local tipic vienez în care se poate mânca. Popular, agreabil şi cu o atmosferă burgheză, şi-a făcut loc pe piaţa exuberantă a restaurantelor. Iar mâncarea pe care o oferă este autentic vieneză”, susțin administratorii localului.

Termenul beisl provine probabil din idiş, de la „bajiss” (casă). Un beisl vienez clasic înseamnă un bar mare, unde este răcit vinul şi unde se desface butoiul cu bere, lambriuri închise la culoare, mese şi scaune simple tip Thonet şi un public divers.

În bucătărie, domneşte tradiţia: supă cu clătite şi supă cu găluşte, şniţelele şi preparatele de carne, gulaşul şi gustoasele preparate de patiserie, cum ar fi sachertorte şi Kaiserschmarrn care alcătuiesc meniul.

Sachertorte este un tort de ciocolată intentat în Austria de Franz Sacher, în anul 1832, iar Kaiserschmarrn este o clătită ușor îndulcită care își ia numele de la împăratul austriac Franz Joseph I, căruia îi plăcea această clătită pufoasă mărunțită. Se servește ca desert sau ca un prânz ușor alături de sos de mere și conține stafide sau merișoare uscate.

Iar la un desert e nelipsită cafeaua. Cum se prepară, de exemplu, Überstürzter Neumann este descris de Stefan Bichler, un austriac stabilit de peste 20 de ani în Sibiu.




În Sibiu, în aproape toate locațiile din zona centrală se poate bea un einspänner. Este de fapt un espresso dublu cu multă frișcă. Băutura și-a primit numele de la trasurile vieneze. Vizitii lor țineau cafeaua într-o mână și frâiele în cealaltă. Datorită friștei groase, cafeaua se păstra fierbinte mult timp și putea fi savurată pentri o perioada mai lungă de timp.

E nelipsită și cafeaua Marghiloman, o băutură puternică, aromată, originară din România. Această cafea unică a fost numită după Alexandru Marghiloman, fostul prim-ministru al României și pasionat băutor de cafea. Caracteristica specială a acestei cafele constă în prepararea ei: în locul apei se folosește rom, ceea ce conferă cafelei un gust unic și inconfundabil.

De regulă, în cafenelele din Sibiu se prepară cu espresso dublu cu puțin coniac.

Fiaker este asemănătoare cu einspänner, doar ca la ea se adaugă si puțin rom! În zilele friguroase de iarnă, acesta ajuta  la condusul trăsurii pe o perioadă mai lungă pe străzile vieneze.

Franziskaner este o altă specialitate de cafea austriacă și, ca atare, face parte din cultura cafenelei vieneze. Franziskaner este un amestec ușor cu frișcă și fulgi de ciocolată.

A fost numit astfel datorită culorii similare a veșmântului călugăresc din ordinul franciscan. Este o băutură ce constă dintr-un moka ușor strecurat, lapte fierbinte, frișcă și, opțional, fulgi de ciocolată. Raportul de amestecare dintre cafea și lapte și frișcă este de 1:1:1. În Viena este de obicei servit într-o ceașcă mare.

Cultura vieneză a cafenelelor ca „practică socială tipică” a fost inclusă oficial în Lista patrimoniului cultural imaterial național al UNESCO începând cu 10 noiembrie 2011.

Locuri recomandate de G4Media:

Café Wien – Piata Albert Huet  nr. 4 – cafea vieneză

Kulinarium – Piata Mica nr. 12 – restaurant internațional

Atrium – Piata Mica nr.16 – restaurant / coffee house

Einstein Café – coffee house – Piața Mică nr. 13 –

Casa Frieda – Nicolae Balcescu Nr. 40 – restaurant românesc și iinternațional

Tekaffe Sibiu – Piata Unirii Nr. 10 –  cofetărie Continental Forum Sibiu

La Taifas –  Piața Mare nr. 10 – restaurant specific romanesc

Monsenior JOBEN – Piata Mare nr. 9 – restaurant Italian

Kulpa – cofetărie / gelaterie / coffee house

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Stau in sibiu de 10 ani si articolul asta imi arata cat de aerian poate sa fie un jurnalist anonim. In lista nu exista nici o cafenea care sa merite sa se afle acolo. Toate sunt locatii turistice , cu cafea la pachet de la marii distribuitori.

  2. Ce bine ar fi sunat „În Sibiu, în aproape toate localurile din zona centrală ” în loc de „În Sibiu, în aproape toate locațiile din zona centrală”

  3. Capitala culturala este acum Timisoara, dar voi Sibiu, Sibiu! O cafa la Timisoara chiar ii faina! Unde mai pui ca are si traditie! Si turcii si italienii stiu sa faca o cafea faina! PS: sa nu uitam si de inghetata din Timisoara!