G4Media.ro

UPDATE 82.79% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei speciale – centralizare…

sursa foto: Comisia Europeană

UPDATE 82.79% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei speciale – centralizare parțială a voturilor din adunările generale

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunţat, marţi seară, că a centralizat parţial voturile magistraţilor din adunările generale. Potrivit rezultatelor parțiale,  88.66% dintre voturile centralizate de la parchete (485) sunt pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție; 3.71% dintre procurori au votat pentru menținerea SIIJ, iar 7.63% dintre procurori au optat pentru amendarea (modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea SIIJ.

  • UPDATE 10.30 Număr de voturi magistrați 2621. Au votat pentru desființare: 2170 (82.79%), pentru menținere 210 (8.01%), pentru amendare 241 (9.19%). Procurori: total voturi 1934, Pentru desființare: 1653 (85.47%), pentru mentinere 137 (7.08%), pentru amendare 144 (7.45%). Judecatori: 687 Pentru desființare: 517 (75.25%), pentru menținere 73 (10.63%), pentru amendare 97 (14.12%).

Redăm mai jos integral comunicatul Asociaței:

”Asociația Forumul Judecătorilor din România a centralizat parțial procesele-verbale cu voturile din adunările generale ale instanțelor și parchetelor, organizate zilele trecute, ca urmare a solicitării Ministerului Justiției de consultare a judecătorilor și procurorilor români cu privire la oportunitatea unor proiecte de acte normative referitoare la următoarele subiecte: schema de pensionare anticipată a magistraților – vocația prevăzută prin art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în funcțiile prevăzute de judecător, procuror și magistrat-asistent de la Înalta Curte de Casație și Justiție, judecător și magistrat-asistent de la Curtea Constituțională; trecerea la complete de 3 judecători în apel – modificarea prevăzută la art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004; noul ciclu temporal de 4 ani de formare inițială la Institutul Național al Magistraturii – modificarea prevăzută la art. 15-16 din Legea nr. 304/2004; Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție – modificările prevăzute la art. 881 și urm. din Legea nr. 304/2004, precum și ordonanțele de urgență corespunzătoare.

În urma centralizării a 1172 de voturi de la instanțe și parchete de pe toate nivelurile, 75.25% dintre judecătorii care au votat (respectiv din 687 de voturi) s-au pronunțat pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și revenirea la competențele partajate ale structurilor de parchet existente anterior modificărilor legislative prin care a fost creată; 10.63% dintre judecătorii care au votat au optat pentru menținerea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție; 14.12% dintre judecători au votat pentru amendarea (modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii menționate.

De asemenea, 88.66% dintre voturile centralizate de la parchete (485) sunt pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție; 3.71% dintre procurori au votat pentru menținerea SIIJ, iar 7.63% dintre procurori au optat pentru amendarea (modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea SIIJ.

Cumulat, din 1172 magistrați (judecători și procurori) care au votat, 80.80% s-au pronunțat pentru desființarea SIIJ, 7.76% pentru menținerea SIIJ, iar 11.43% pentru amendarea (modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii de parchet menționate.

Asociația Forumul Judecătorilor din România va continua centralizarea voturilor, urmând a publica rezultatele definitive în zilele următoare, cu privire la toate aspectele supuse consultării magistraților.”

Context

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis, vineri, Ministerului Justiţiei că majoritatea judecătorilor ICCJ consultaţi sunt pentru amendarea prevederilor legale care reglementează funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. De asemenea, judecătorii ICCJ s-au exprimat pentru menţinerea dispoziţiilor privind pensionarea anticipată.

Potrivit News.ro, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis o scrisoare prin care cerea magistraţilor ca, până în 30 noiembrie, să-şi exprime punctul de vedere cu privire la 1- pensionarea anticipată; 2 – compunerea completurilor de apel la instantele inferioare; 3 – durata INM; 4 – functionarea SIIJ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Nici nu era nevoie de mascarada asta. SS trebuie desfiintata. O anomalie care trebuie sa dispara. GRECO, COMISIA DE LA VENETIA, MCV! CE naiba mai e de asteptat? Suntem sau nu europeni?

  2. Oare dacă i-ar întreba pe politicieni dacă vor desființarea DNA, ce ar fi?! ?

    • @Cristi

      E parsiv ce faci tu. Nici nu se pot compara DNA cu SIIJ, la fel cum nici nu ar avea sens sa compari politicienii cu magistratii. Vorbim de lucruri diferite. DNA si-a aratat valoarea si necesitatea de-a lungul timpului si a fost laudata de toate organismele internationale, pe cand la SIIJ treaba sta fix invers – e o unealta de control a magistratilor creata si controlata de politicieni.

      Dupa logica ta, la fel de bine am intreba bacteriile daca vor sau nu sa desfiintam antibioticele.

    • Majoritatea politicienilor sunt hoti, gunoaie umane, normal ca vor desfiintarea DNA.

      Numai USR+PLUS ar fi pentru mentinerea DNA.

  3. SS – organizatia clandestina a psDracnea – nu e altceva decat o urzeala de calomnii si rafuieli. Chiar de la infiintarea ei, a fost numita Gestapo. Chiar din secunda doi, aceasta creatie funesta a inceput sa se rafuiasca cu LCK. Intregul ei stat-major, in frunte cu matracuca orgolioasa si cruda Adolfina Flora – o monstruozitate din punct de vedere juridic -, trebuie zdrobit, deferit justitiei pentru vina de a fi la cheremul unor haimanale cu cazier bogat.

  4. Astia de la Forum, sunt aia ponositi, care cerseau pe scarile de la tribunal!

  5. Păi da, nu „mai” există, de când nu mai e mafia PRO-PSD-ALDE la butoane. S-a dus pe „apa sâmbetei” după un trol analfabet care copia link-uri de pe internet.

  6. @Nepriceputeanu – Nu stiu daca chiar esti „nepriceput” ca asa esti tu sau esti „nepriceput” pentru ca asa vrei tu! De ce nu completezi informatia cu citatul exact din stire? „a centralizat parțial procesele-verbale cu voturile din ADUNARILE GENERALE ale instanțelor și parchetelor”. Ca sa inteleaga toata lumea, e vorba de voturile din ADUNARILE GENERALE ale instantelor, deci nu de numarul total de magistrati din Romania. Dar de ce sa nu bagi tu putin batul din gard daca asa ai primit ordin, sau nu?

  7. Un alt fel de sondaj de opinie :
    1.Cati dintre magistrati au luat sau s-au gandit sa ia o spaga pentru a da o hotarare judectoreasca favorabila spaguitorului a/100% b/ 50% c/ 0%
    2. Actioneaza in justitie retele formate din avocat-procuror-judecator in scopul obtinerii de bani de la justitiabili care isi rezolva problemele prin negociere cu Reteaua a/ da b/nu c/nu stiu
    3.Exista procurori care claseaza plangeri ale cetatenilor victime ale infractiunilor in intelegere cu infractorii? a/da b/nu c/nu stiu
    4.Este dorinta magistratilor judecatori si procurori de desfiintare a SIIJ motivata de frica de a fii anchetati pentru coruptie de un organism independent care nu apartine Retelelor ? a/da b/nu c/nu stiu

  8. Decizia corecta ar fi desfiintarea LUPANARULUI , numit justitie .

  9. „Problema este ca acest procentaj nu reprezinta 80% dintre magistratii din intreaga tara, ci doar 80% dintre cei 2.621 de judecatori care au facut adunari sau consultari pe tema SIIJ.

    Iar cei 2.170 de magistrati care au votat pentru desfiintarea SIIJ sunt doar o treime din numarul magistratilor care activeaza in Romania.

    Dupa cum se stie, numarul judecatorilor si procurorilor romani depaseste 7.000, iar dintre acestia doar 2.170 s-au exprimat impotriva SIIJ.

    Ceea ce inseamna aproximativ 30%.

    Restul de 5.000 de magistrati, bravo lor, au refuzat sa intre in jocul politic al ministrului Justitiei Catalin Predoiu, alegand sa respecte legea, nu sa incerce sa o schimbe.

    Practic, prin pozitia lor, 5.000 de magistrati au aratat ca nu au nicio problema cu existenta SIIJ si ca nu doresc sa ia parte la demersul politic al ministrului Predoiu. ”

    nu va mai dau linkul, ca oricum nu cititi