G4Media.ro

Nou incident între Armenia și Azerbaidjan, doi soldați armeni au fost uciși

Sursa Foto: Deutsche Welle

Nou incident între Armenia și Azerbaidjan, doi soldați armeni au fost uciși

Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc, marți, că au tras focuri de armă la granița dintre cele două țări rivale din Caucaz, incident soldat cu moartea a doi soldați armeni, potrivit Erevanului, transmite Le Figaro.

Marți dimineață, „unități ale forțelor armate azere au deschis focul (…) asupra pozițiilor armenești din apropierea Nerkin Hand”, un sat din regiunea Syunik (sud), care se învecinează atât cu Azerbaidjanul, cât și cu enclava azeră Nahcivan, a precizat Ministerul armean al Apărării într-un comunicat. „Potrivit rapoartelor inițiale, doi armeni au fost uciși și alți câțiva au fost răniți”, a adăugat acesta.

Potrivit unui comunicat al Ministerului azer al Apărării, forțele armene au tras de două ori luni seara asupra pozițiilor sale „în direcția satului Kohanabi, în regiunea Tovuz”, în nord-vestul Azerbaidjanului.

„Operațiune de răzbunare”

La rândul său, Serviciul azer de gardă de frontieră a afirmat că acest atac asupra pozițiilor armene a fost o „operațiune de răzbunare” ca răspuns la o „provocare” a forțelor armene luni seara, potrivit Baku, care a rănit un soldat azer.

La finalul operațiunii de marți, „postul militar de unde s-au tras focurile de armă (…) a fost complet distrus”, a precizat Serviciul de grăniceri azer, promițând un „răspuns și mai sever și mai hotărât” la „orice provocare” la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan. La rândul său, Ministerul armean al Apărării a respins aceste acuzații, afirmând că ele „nu corespund realității”.

Incidentul survine la scurt timp după realegerea lui Ilham Aliev, care se află la putere de două decenii în această țară bogată în hidrocarburi, în funcția de președinte al Azerbaidjanului. Omul forte de la Baku, în vârstă de 62 de ani, se bazează pe victoria sa militară asupra locuitorilor din Nagorno-Karabah. În septembrie 2023, armata azeră, într-o ofensivă fulgerătoare, a preluat controlul total asupra acestei enclave muntoase populate de armeni și autoproclamată republică, forțând zeci de mii de locuitori să fugă.

În timp ce se laudă cu urmărirea unui proces de pace cu Armenia, președintele azer nu și-a ascuns niciodată celelalte ambiții teritoriale: controlul regiunii armene Siunik pentru a lega enclava Nahcivan de restul Azerbaidjanului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...