G4Media.ro

Presa bulgărească: O instanță din Bulgaria a permis ca Elena Udrea să…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Presa bulgărească: O instanță din Bulgaria a permis ca Elena Udrea să fie cercetată pentru corupție și spălare de bani / De ce a fost nevoie de acord și cum funcționează principiul specialității în cazul fostului ministru

Fostul ministru român al dezvoltării regionale și turismului, Elena Udrea, va fi din nou anchetată în patria sa pentru corupție și spălare de bani. Judecătoria din Blagoevgrad și-a dat acordul în acest sens, transmite 24Chasa, citată de Rador.

  • Nota redacției: Este vorba de așa numitul principiu al specialității, potrivit experților în drept consultați de G4Media.ro. Astfel, Udrea a fost extrădată pentru a-și ispăși pedeapsa de condamnare la închisoare, dar pentru a fi cercetată în oricare alt dosar este nevoie de acordul instanțelor bulgărești unde a fost decisă extrădarea.

Potrivit 24Chasa, Udrea, în vârstă de 48 de ani, a fost arestată la Punctul de Trecere a Frontierei de la Kulata, în drum spre Grecia, în seara zilei de 7 aprilie, la câteva ore după ce Curtea Supremă de Casație a României a condamnat-o la 6 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. S-a dovedit că, cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței, Udrea și-a părăsit patria, a trecut prin Bulgaria și a fost arestată la Punctul de Control de la Kulata, după ce a fost emis un mandat european de arestare.

Judecătoria din Blagoevgrad a acceptat să pună în aplicare mandatul european de arestare și a dispus ca Udrea să fie predată autorităților române pentru a-și ispăși pedeapsa. Atunci ea nu a renunțat la principiul specialității, adică să fie extrădată în România numai pentru cazul pentru care este dată în urmărire. În iunie, această decizie a fost confirmată de Curtea de Apel Sofia, iar fostul ministru a fost plasat într-o închisoare din România.

În urmă cu două luni, la 30 septembrie, Bulgaria a primit însă din România o cerere de urmărire penală împotriva Elenei Udrea într-un dosar penal din 2019 conform inventarului Secției I Penale a Curții de Apel-București pentru infracțiuni de corupție și spălare de bani comise în 2011.

Pentru a avea loc o asemenea anchetă împotriva ei, întrucât nu și-a dat acordul pentru extrădarea sa, este necesar acordul instanței. Judecătoria din Blagoevgrad a emis o astfel de decizie, iar decizia aceasta a fost confirmată în urmă cu câteva zile de Curtea de Apel Sofia. Elena Udrea a fost înștiințată de procedura curentă, dar nu a dorit să participe și a autorizat un avocat să o reprezinte.

Apărarea a susținut în fața instanței că a expirat termenul de prescripție a faptelor pentru care se cere ca Udrea să fie cercetată. Cu toate acestea, instanța este fermă că termenul de prescripție este verificat doar de autoritățile judiciare din România.

La extrădarea din Bulgaria, Udrea nu a renunțat la aplicarea principiului specialității. Esența acestui principiu este respectarea suveranității statului care predă, care își rezervă dreptul de a judeca dacă acceptă sau nu urmărirea penală suplimentară pentru infracțiunile comise înainte de predarea persoanei către autoritățile celuilalt stat membru.

Din acest motiv, instanța bulgară a derulat o procedură judiciară și aceasta a decis să își dea acordul.
În timpul procedurii de extrădare a Elenei Udrea, care a durat mai bine de două luni – din aprilie până în iunie, aceasta s-a plâns că sentința din România împotriva ei este politică, din cauza apartenenței sale politice. Ea a cerut azil politic în Grecia, dar nu există informații dacă l-a primit.

Udrea s-a plâns, de asemenea, că a primit scrisori de amenințare cu moartea și legate de îmbolnăvirea de SIDA în închisoare. Udrea a mai explicat că și condițiile din închisorile din România sunt groaznice – supraaglomerate și cu condiții precare de igienă.

Acest lucru a obligat instanța bulgară să solicite și să obțină o garanție ca Udrea să fie plasată în condiții acceptabile, stipulate în mod expres, în închisoarea pentru femei Ploiești – Târgșorul Nou, nu în condiții de supraaglomerare, cum ar fi penitenciarele pentru bărbați.

În scrisoarea Administrației Naționale a Penitenciarelor din România s-a garantat asigurarea unui spațiu individual minim de 4 metri pătrați, acces neîngrădit la o baie, asistență medicală etc., condiții normale. După ce Udrea a fost transferată la închisoarea din România, ea s-a luptat să-și poată vedea fiica de 4 ani fără a exista gratii între el, pentru a-și putea îmbrățișa copilul.

Sursa: 24Chasa/ Rador/ Traducerea Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. la multi ani, Elena!