G4Media.ro

400.000 de români s-au înregistrat până acum pentru statutul de rezident în…

Sursa: Facebook

400.000 de români s-au înregistrat până acum pentru statutul de rezident în Marea Britanie. Ambasadorul României la Londra, după victoria conservatorilor: Se vor aplica în continuare aceleași reguli stabilite de guvernele precedente

Statutul cetăţenilor români din Regatul Unit rămâne sub incidenţa aceloraşi reguli care au fost stabilite de către guvernele precedente, a declarat vineri pentru Agerpres ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, după alegerile parlamentare anticipate desfăşurate cu o zi înainte în Marea Britanie.

Aproape 400.000 de români s-au înregistrat până acum pentru statutul de rezident permanent (settled status) sau pentru statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status), un număr impresionant, potrivit diplomatului.

Până acum nu au fost semnalate dificultăţi în procesul de înregistrare a cetăţenilor români pentru reglementarea şederii lor în Regatul Unit.

”Dacă vor exista, eu îi invit pe cei care se confruntă cu anumite situaţii să ne semnaleze şi vom rezolva acest lucru prin dialog cu autorităţile britanice”, a spus Dan Mihalache, îndemnând la calm şi la urmarea procedurilor legale care au fost stabilite de autorităţile britanice.

”Eu nu întrevăd schimbări, electoratul şi-a exprimat voinţa politică, vom lucra împreună cu noul guvern conservator. Ne uităm la modul de configurare a viitorului guvern şi la proiectele de viitor pe care le putem construi după Brexit, un parteneriat strategic cu Marea Britanie reînnoit, aprofundat, la care lucrăm deja şi suntem interesaţi ca el să continue”, a declarat ambasadorul.

Alegerile parlamentare desfăşurate joi în Regatul Unit au fost câştigate de Partidul Conservator condus de Boris Johnson, rezultat care îi va permite să-şi onoreze promisiunea de ieşire a ţării sale din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, după mai multe amânări.

Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni din Regatul Unit după Brexit, în funcţie de perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie. Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut.

Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status.

Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status.

Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii – însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Golanul ăsta nu poate fi înlocuit?

    • Sta omu lipit de ciolan nu a facut nimik la fel ca si predecessorul lui .La vot cand a stat diaspora afara s-a dat vina pe aia din tara sa ne lase sa
      votam .Mulge sistemu nu ne reprezinta cu nimic nu are nici un program de promovat sau de unit romanii din Uk .E nimic langa nimik nu stiu de ce e in functie si ce rol are.????

  2. Panarama de ambasador….
    Doarme 25h pe zi