G4Media.ro

32 de grupuri civice denunță modul în care guvernul Dăncilă organizează votul…

32 de grupuri civice denunță modul în care guvernul Dăncilă organizează votul în diaspora: ”Cronica unui eșec controlat”

Treizeci și două de Grupuri civice din străinătate și din țară își exprimă îngrijorarea asupra modului în care puterea de la București organizează alegerile prezidențiale, denumind-o ”cronica unui eșec controlat”.

După ce doar 38.944 de români au avut șansa să se opteze pentru vot la secție în străinătate și 41.003 pentru vot prin corespondență pe platforma www.votstrainatate.ro, organizațiile civice denunță lipsa de implicare a autorităților și ignorarea unor probleme tehnice și organizatorice.

Comunicatul integral:

Legea pentru alegerea Președintelui României a fost transformată anul acesta de două ori, în iulie – prin lege de modificare – și în septembrie, printr-o ordonanță de urgență care „schimba modificarea”. De pildă, în cazul votului prin corespondență, promovat exclusiv de Autoritatea Electorala Permanentă, serviciile de producere a materialelor pentru votul în străinătate și cele de curierat, sunt asigurate prin derogare de la legea achizițiilor publice de către Poșta Română.

Poșta asigură trimiterea documentelor către alegători până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor. La origine, legea prevedea că trimiterea documentelor să se facă până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor. Este uimitor că legiuitorul a exclus o marjă de timp de 5 zile într-un proiect în care Poșta Română joacă un rol crucial.

La începutul anului 2019, directorul instituției a anunțat … la Craiova, că a relansat „servicii importante, precum divizia de curierat internațional”. Autoritățile ar fi putut cere ca această divizie să asigure servicii de curierat internațional și la europarlamentare. Legiuitorul nu a prevăzut această opțiune, ceea ce a contribuit la formarea cozilor la vot din străinătate. În urmă cu o săptămână, directorul Poștei Române a fost amendat după ce o mașină a instituției a fost jefuită la Balș. Ne întrebăm cum poate Poșta Română să securizeze transportul internațional al votului prin corespondență, dacă serviciul intern de poștă este expus unui furt de 200.000 de lei?

„…Contează cine numără voturile.” – Stalin

Autoritățile românești ar fi trebuit să ceară de la țările de destinație ale migrației, cifrele reale ale românilor din afară, pe baza cărora să se deschidă noi secții de vot.

„În campania Un Timbru pentru Dreptate, din 2018, am demonstrat autorităților române că noi, simpli cetățeni, am obținut de la autoritățile germane o cifră completă a românilor din Germania, pe județe. Pe pagina noastră de Facebook există de altfel o statistică exactă” – susține Octavian Stîngă, din Germania, inițiatorul mișcării Un Timbru pentru Dreptate.

Cu toate că MAE ar fi putut furniza din timp numărul românilor din străinătate, pe țări, regiuni, poate chiar orașe, Guvernul a lansat platforma de înscriere www.votstrainatate.ro, expusă unui eșec controlat. Sabotarea propriei inițiative a avut mai multe faze: Conform legii, formularul ar fi trebuit publicat în aprilie 2019, dar autoritățile au întârziat lansarea până la sfârșitul lunii iulie, după o testare superficială făcută doar intern, de departamentul IT, nou-numit de AEP. Specialiștii IT din AEP n-au ținut cont de gradul de alfabetizare digitală a milioane de români care lucrează în străinătate ca șoferi, muncitori în construcții, bone, îngrijitoare de bătrâni, brutari, infirmieri, agricultori etc.

„În comunitatea din jurul orașului Cassano D’Adda din Italia, trăiesc peste 1,000 cetățeni români. Asociația românilor din zonă și-a propus să faciliteze înscrierea pe votstrainatate.ro, de pe propriile telefoane conectate la internet a peste 150 de români care participă frecvent la slujba de duminică. Dintre interesați, doar 4 aveau adrese de e-mail, iar 5 au acceptat să-și facă pe loc. Mulți însă au conturi de Facebook și urmăresc triști disprețul la care sunt expuși, senzația fiind ca nu-i interesează să se înscrie în condițiile impuse de către AEP” – a declarat Paul Lazăr de la Rezist Milano.

Votul prin corespondență și șoferii de TIR români

„Sunt aproximativ 140.000 de șoferi români cu domiciliu în România care tranzitează zilnic Europa și Asia. Am cerut MAE să ia în considerare deschiderea de noi secții în preajma frontierelor. Cererea noastră a ajuns la AEP, care a decis că singura modalitate de deschidere de noi secții este cea prevăzută prin aplicația votstrainatate.ro. Or, șoferii nu știu azi ce vor căra peste o săptămână, darămite peste 3 luni” – a declarat Adriana Mureșan, șofer de TIR, rezident în Spania, care administrează o comunitate românească Facebook și asociația Voluntari în Europa.

Totodată, platforma de înscriere www.votstrainatate.ro nu a permis comprimarea digitala de fotografii, mulți români plângându-se că nu pot încărca pozele documentelor de pe telefon.

„Am convins cât mai mulți să se înscrie la votul prin corespondență (suntem în diaspora) și numai probleme cu acest site, de pe telefon nu merge la toata lumea iar acum pe ultima sută cei care s-au înscris pe site le-a venit e-mailul de confirmare după ora 12 ( ora României) și le zice ca perioada de înscriere a expirat.” – a răspuns într-o postare din 16 septembrie, pe pagina mișcării Reset din Iași, Andrei Caracas, rezident în Bournemouth, Marea Britanie.

La ora închiderii www.votstrainatate.ro, doar 38.944 de români au avut șansa să se opteze pentru vot la secție în străinătate și 41.003 pentru vot prin corespondență.

Trei zile și… trei nopți!

În fine, lipsa de empatie a legiuitorului pentru organizarea votului în străinătate – mai multe zile pentru fiecare tur de scrutin – a făcut obiectul discuțiilor dintre grupurile civice cu AEP și MAE. Parlamentul „n-ar fi văzut” lipsa posibilității de odihnă ale membrilor secțiilor pe durata multiplelor zile de vot în străinătate, în schimb guvernul, „salvator” le-a rezolvat prin OUG, prin proceduri discutabile. OUG 64 permite președinților și vicepreședinților de secție să lipsească justificat, dar nu simultan, iar partidelor să desemneze până la 3 membri per secție, dintre care 2 supleanți.

Cele semnalate mai sus sunt doar câteva dintre disfuncțiile sesizate de noi, atât în dialogul cu autoritățile responsabile de buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din această toamnă, cât și printr-o cercetare independentă. Considerăm, de aceea, că organizatorii alegerilor electorale din noiembrie au lansat, de fapt, o strategie de eșec controlat, cu scopul de a lărgi marja de eroare a votului în străinătate.

17 septembrie 2019

Grupurile civice (în ordine alfabetică):

#activAG Piteşti (membru al platformei civice Contract România),
Asociația Aradul Civic (membră a platformei civice Contract România),
Asociația Platforma România 100,
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just,
Brașovul Civic,
Canada Save Roșia,
Cuza vrea dreptate Iași,
Diaspora Franţa solidară cu România,
Diaspora Milano,
Eu Ro Aleg,
Grupul Civic Madrid Ro,
Inițiativa România (membră a platformei civice Contract România),
Inițiativa Timișoara (membră a platformei civice Contract România),
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (membră a platformei civice Contract România),
Oradea Civică 2017 (membră a platformei civice Contract România),
Reset (membru al platformei civice Contract România),
#Rezist Milano (membru al platformei civice Contract România),
Rezist Bilbao,
Rezist Budapesta,
Rezist Constanţa,
Rezist Dublin,
Rezist Galaţi,
Rezist Iași,
Rezist Ingolstadt. Şi eu sunt din România,
Rezist Marseille,
#Rezist Protestatari Pro Democrație Londra,
Rezistăm și la Paris,
Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membră a platformei civice Contract România),
Un Timbru pentru Dreptate,
Vă Vedem din Iași,
Voluntari în Europa (membru al platformei civice Contract România),
Votăm în Kent.

Foto: Cozi la vot în Diaspora

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Care marja de eroare? Viorica nu vrea vot în diaspora…Nu o votează lumea în România de nicio culoare ,ce sa aștepte din afara țării?

  2. In tara asta nu mai poti sa tragi o basina de cate grupuri civice exista. Vad ca PRESA LIBERA nu vorbeste de numarul suspect de mare de persoane care au votat in data de 26 mai pe listele suplimentare, normal ca nu vorbeste deoarece PSD a pierdut acele alegeri. Daca PSD-ul castiga alegerile din 26 mai si votau atatea persoane pe listele suplimentare, iesea in scandal cat casa, tipau toate televiziunile de propaganda ca PSD a fraudat alegerile, ziarele si facebookul erau impanzite de postaci. Nu v-ar fi ma jegurilor rusine, ii manipulati pe saracii oameni din diaspora ca pe ultimii cobia, ii invrajbiti, ii umpleti de ura. Poate om avea si noi un Erdogan sa va puna cu botul pe labe ca altfel nu ai cum sa faci curatenie in mizeria asta de tara

    • Te deranjeaza ca romanii se pot organiza in grupuri civice.

      Tie iti place dictatura, gunoi PSDist ce esti, iti place ca nimeni sa nu aiba optiuni.

    • Pai du-te în Turcia, Rusia sau N koreea, dacă îți place atât de mult dictatura… O sa te saturi de erdogani și putini… Stai liniștit, vrăjeală cu numărul mare de pe listele suplimentare din 26 este doar manipulare marca psd… La fel și cu tabletele de la sts, care doar împiedică votul multiplu… Dar na, dacă stai toată ziua cu ochii beliți la a3, ajungi sa gândească alții ptr tine..

    • Alin,
      Marș în Turcia sau Rusia dacă vrei dictatură, comunistoid împuțit

    • El e vb de presa libera, dar vrea un erdogan peste tara…

    • Taie pe „N” de la ALIN si marsh in Turcia , intunecatule , daca nu te simti confortabil in zooparkul din Transnistria . Mutanti d-astia mancurti care gandesc cu rectul abunda pe malul stang al Nistrului , stati dreaqu in cocina voastra , nici Erdogan nu va primeste la cat sunteti de tembeli si indoctrinati !Panimaesi ?

    • Numarul ala „nejustificat de mare” de oameni care au votat pe liste suplimentare reprezinta, in fapt, doar o parte din numarul romanilor care locuiesc in cu totul alta parte decat au adresa in buletin/CI.
      Orasele mari sunt pline de tineri care muncesc acolo, stau cu chirie acolo, dar au „domiciliul stabil” (un concept ramas din vremea comunista) acasa la parinti.

    • Ce au sarit sclavetii in apararea grupurilor civice. Auzi tu, grupuri civice. Baaa, sunteti niste cacati stransi in niste gasti manipulatoare numite grupuri civice, manevrati de catre sponsorii vostrii. Niste catei imputiti, javre ordinare. Astea sunt aceste grupuri civice. Ce este civic in tara asta, parcatul pe trecerile de pietoni si pe locurile de handicapati, aruncatul gunoaielor pe plaja, mucuri de tigara, peturi si cutii de bere. Unde sunt aceste grupuri civice, voi nu vedeti mizeria care ne inconjoara? Acele grupuri de idioti nu se pot numi grupuri civice, sunt niste mizerii finantate de catre entitati obscure care se ocupa numai cu politica anti-PSD. Despre ce dracu vorbim, aveti impresia ca in tara asta suntem toti orbi si ne lasam manipulati de media.

    • @alin – Nu prea intelegi tu democratia, dar nu-i bai … o sa te invatam noi

  3. Guvernul Vioricai putea sa aiba toate informatiile referitoare la romanii rezidenti in strainatate si in functie de asta sa organizeze sectii de votare suficiente .
    Johanis presedintele care se vrea reales tace ca purceaua-n papusoi doar pentru ca liberalii au avut la europene voturi mai putine decat USR-PLUS !
    Inca o cacialma trasa romanilor plecati prin lume sa aduca bani acasa !

  4. penibil acest comunicat, care vine exact dupa inchiderea perioadei de inscriere.
    ma intreb de ce nu a aparut mai devreme, doar ca acum cifrele sunt evidente pentru oricine si trebuie aruncate fumigene pentru a le masca.

    „Dintre interesați, doar 4 aveau adrese de e-mail, iar 5 au acceptat să-și facă pe loc. Mulți însă au conturi de Facebook și urmăresc triști disprețul la care sunt expuși […]” – poate imi explica cineva cum iti faci cont de facebook fara adresa de mail.

  5. Ce au sarit sclavetii in apararea grupurilor civice. Auzi tu, grupuri civice. Baaa, sunteti niste cacati stransi in niste gasti manipulatoare numite grupuri civice, manevrati de catre sponsorii vostrii. Niste catei imputiti, javre ordinare. Astea sunt aceste grupuri civice. Ce este civic in tara asta, parcatul pe trecerile de pietoni si pe locurile de handicapati, aruncatul gunoaielor pe plaja, mucuri de tigara, peturi si cutii de bere. Unde sunt aceste grupuri civice, voi nu vedeti mizeria care ne inconjoara? Acele grupuri de idioti nu se pot numi grupuri civice, sunt niste mizerii finantate de catre entitati obscure care se ocupa numai cu politica anti-PSD. Despre ce dracu vorbim, aveti impresia ca in tara asta suntem toti orbi si ne lasam manipulati de media.

  6. Din articol: „Dintre interesați, doar 4 aveau adrese de e-mail, iar 5 au acceptat să-și facă pe loc. Mulți însă au conturi de Facebook și urmăresc triști disprețul la care sunt expuși”.

    Nu stiu cum sa va zic dar ca sa iti creezi cont pe FB trebuie sa ai adresa de email. Ai zice ca doar votanții psd sunt bătuți în cap, dar te minunezi ce se afla si de partea cealaltă. Din pacate in romania educatia a ramas mult in urma si se vede in comportamentul si gandirea noastra. Si nici nu sunt semne ca s-ar dori o îmbunătățire. De sistem scapa doar cine poate.

  7. Mult zgomot dupa europarlamentare, promisiuni & stuff. Nimic concret, in afara de aberatia asta cu „inscrierea”. Este mai mult decat evident ca din lipsa de timp, informatii, cunostinte digitale, acces la internet, si cel mai important – lipsa de incredere in statul roman, oamenii nu se vor inscrie. Cel mai simplu lucru e sa intrebe unde a fost aglomerat la europarlamentare si sa tripleze numarul de sectii, plus inca pe atatea de infiintat in orasele de langa. Daca pt europarlamentare oamenii s-au inghesuit, pentru presedintie o sa fie cu mult mai rau !! Institutiile conduse de psd fac totul sa se voteze cat mai putin

    • ma intreb ce fel de vot poate da o persoana care nu are „timp, informatii, cunostinte digitale, acces la internet”… pe cine voteaza? cum ia decizia de a alege intre candidatii inscrisi pe liste?

      in acelasi timp e interesant sa aflam ca „diaspora”, cea care pana acum era prezentata ca fiind mult mai evoluata, superioara fata de cei ramasi in tara, are probleme in a folosi o aplicatie online.

  8. ati vazut ce bomba a dat orlandu, baiatu care imprumuta zilnic sa plateasca privilegiile nomenkalturii si sa asigure banii pentru autoindestularea ei ?
    le-a bagat frica-n oase. pazea fiscu!

  9. Corect. In sfarsit se vorbeste raspicat despre asta. Tacerea cu care e tratat subiectul in tara, imi ridica niste mari semne de intrebare, e vorba de naivitate ori complicitate?

  10. Intrebarea mea e legata de sectiile de vot pentru soferii de TIR. Unde anume sa se faca aceste sectii in Spatiul Schengen? Ce puncte de trecere a frontierei intre tarile Schengen exista? Ca parca spatiul Schengen inseamna desfiintarea punctelor de trecere a frontierei terestre… Si unde anume ar trebui amplasate sectiile in acest caz? In mijlocul autostrazii sau la benzinarie? Uneori se propun gogomanii, chiar daca intentia e poate onorabila…In rest, nu poate decat sa ma intristeze numarul foarte mic de cetateni care s-au inscris sa voteze prin corespondenta. Motivele si le stie fiecare…