G4Media.ro

28 iulie – ziua în care cantitatea de plastic produsă pe planetă…

Sursa Foto: pexels.com

28 iulie – ziua în care cantitatea de plastic produsă pe planetă a depășit capacitatea anuală de reciclare

Astăzi, 28 iulie, este ziua în care cantitatea de plastic produsă în acest an pe planetă a depășit capacitatea anuală de reciclare a lui. Ziua internațională a plasticului, stabilită în funcție de evoluțiile din fiecare an, are ca scop sensibilizarea cu privire la relația nocivă a lumii cu plasticul și la eforturile noastre de a-l recicla în mod adecvat. Există o zi a depășirii excesului de plastic pentru fiecare țară, în fiecare an.

Pentru prima dată, această zi este marcată la nivel internațional de către compania de cercetare Earth Action, cu sediul în Elveția, scrie Euronews.

„Creșterea gradului de conștientizare este unul dintre obiective, dar responsabilizarea și posibilitatea de a acționa sunt, fără îndoială, și mai importante”, a declarat pentru Euronews Green Sarah Perreard, co-director executiv și responsabil cu implicarea părților interesate la Earth Action.

„Nu dorim doar să educăm oamenii cu privire la această problemă, ci dorim ca datele și informațiile din raportul nostru cuprinzător să acționeze ca un instrument pentru a impulsiona schimbările necesare.”

Fiecare țară are o zi de colaps diferită

Unele țări sunt capabile să proceseze mult mai mult plastic decât altele.

Danemarca are „ziua depășirii” la 26 decembrie, deoarece este o țară care gestionează bine deșeurile de plastic. Există doar patru zile în care plasticul este risipit în raport cu capacitatea națiunii de a-l recicla.

Ziua de depășire” a Nigeriei este 3 ianuarie, ceea ce înseamnă că, în restul anului, plasticul pur și simplu nu este reciclat sau gestionat și va fi adesea aruncat în mediul înconjurător.

În prezent, potrivit Earth Action, 43% din toate deșeurile de plastic generate sunt gestionate greșit. Aceasta reprezintă echivalentul a peste 68,5 milioane de tone de plastic numai în acest an. Aceasta include 420.000 de tone de aditivi chimici eliberați în căile navigabile.

Peste 40 la sută din populația lumii trăiește, începând cu 8 ianuarie 2023, în zone în care cantitatea de deșeuri de plastic generată a depășit deja capacitatea de gestionare a acestora.

Materialele plastice nu sunt dăunătoare doar pentru mediu, ci și pentru viețuitoare.

Macroplasticul, tot ceea ce este mai mare de 5 mm, poate provoca încurcarea, rănirea și ingestia la animale. În timp ce microplasticele, cu dimensiuni mai mici de 5 mm, au fost asociate cu efecte cancerigene, disfuncții hepatice și perturbări endocrine – în special dacă conțin substanțe periculoase.

Nici producția de plastic nu pare să încetinească, mai mult de jumătate din toate materialele plastice care au fost fabricate vreodată datând din anul 2000. Se estimează că producția globală de plastic va continua să crească rapid, ajungând la peste 1 miliard de tone până în 2050.

De ce se luptă țările în curs de dezvoltare să proceseze plasticul?
Mulți dintre cei mai mari producători de deșeuri de plastic din lume provin din țările din sudul lumii, în parte pentru că acestea trebuie să preia și să prelucreze deșeurile din țările mai bogate.

„Miliarde de oameni trăiesc fără sisteme adecvate de gestionare a deșeurilor, iar poluarea cu plastic este foarte evidentă în unele părți ale lumii”, explică Dr. Tobias Nielsen, cercetător în domeniul politicilor privind clima și durabilitatea la Institutul suedez de cercetare a mediului.

„Cu toate acestea, nu numai guvernul național, ci și companiile care operează în aceste țări au responsabilitatea de a dezvolta gestionarea deșeurilor din plastic. De asemenea, UE poate contribui la dezvoltarea sistemelor de gestionare a deșeurilor și, bineînțeles, asigurându-se că deșeurile de plastic din UE nu ajung în țările în curs de dezvoltare.”

În prezent, Organizația Națiunilor Unite încearcă să ajungă la un acord asupra unui tratat privind poluarea cu plastic pentru a elimina poluarea cu deșeuri și deșeurile la scară globală.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Marea insulă de gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch) este o zonă de acumulare a deșeurilor de plastic și de alte materiale. A fost descoperită în anul 1997 și are 1.391.324 km², de șase ori suprafața României, potrivit Wikipedia