G4Media.ro

26 de parlamentari PNL și doi de la PSD propun ca în…

Sursa foto: Pexels

26 de parlamentari PNL și doi de la PSD propun ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile

Mai mulţi parlamentari au propus, într-un proiect, ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

Propunerea legislativă modifică şi completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 – Codul Muncii.

Semnatarii iniţiativei legislative sunt 26 deputaţi PNL şi doi deputaţi PSD.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul.

„Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menţionează, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis.

Potrivit acestora, „legiuitorul doreşte ca atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obţină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu”.

Ei au exemplificat că, anul acesta, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend”, au precizat iniţiatorii.

Aceştia au susţinut că „se urmăreşte ca zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere”.

„Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, au explicat aceştia.

Totodată, ei au arătat că un element important al acestei modificări legislative ar fi „planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea a sectorului public, sectoare aflate în interdependenţă, deoarece va oferi sustenabilitate nevoilor societăţii de a-şi putea desfăşura activitatea în mod coordonat”.

„Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti”, au mai susţinut iniţiatorii.

Ei au menţionat şi că angajaţii români au cele mai puţine zile libere din Uniunea Europeană – 15 zile, „faţă de spanioli care se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii de 28, la fel şi britanicii, olandezii, germanii şi portughezii”.

„Această reglementare poate fi interpretată şi ca o încercare de aliniere la situaţiile similare ale salariaţilor din UE, fără a mai fi nevoie a se declara şi alte zile ca fiind nelucrătoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucrătoare, angajaţii români să poată beneficia în mod efectiv. (…) Raportat la dispoziţiile principiilor fundamentale ale dreptului muncii, egalitatea de tratament, libertatea muncii, precum şi la drepturile salariaţilor, propunerea legislativă nu intră în contradicţie cu prevederile acestora şi nu prezintă nicio altă inadvertenţă juridică fală de alte prevederi ale Codului muncii”, au mai arătat iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Pai asa e in lumea civilizata, ce zi libera legal e aia care e doar pe hartie definita ca libera 🤣 ?

  2. Dar ce ar fi sa nu mai mergem de loc la lucru si sa primim doar banii, tichetele de masa si voucerele de vacanta?!
    Aceasta propunere vine de la bugetarii, care acum – impreuna cu parlamentarii si salariatii din guvern – depasesc 1,5 milioane de persoane. La noi, in loc sa mai reducem acest personal taietor de frunze la caini, „sparlamentarii”umbla sa le mai acorde privilegii suplimentare.
    Deja in Anglia, pe fondul crizei, au decis sa reduca personalul din ministere si agentii cu 90.000 persoane. Iar noi, mai smecheri, angajam toate sinecurile si pupezele, fara a ne mai opri, adica : fara numar, fara numar.

  3. În Europa se practică!

  4. Mai bine schimbăm calendarul.
    Dacă se constată că sunt prea multe zile libere, ziua de 1 Ianuarie se repetă de 2-3 ori, până când pică 1 Mai într-o zi de marți.

  5. Se prea poate ca în Europa să se practice, dar acolo se muncește nu se taie frunză la câini. De 30 de ani încoace USL, sub diferite forme, încurajează doar lenea nu munca. Abia dacă se lucrează trei zile pe săptămână. Luni e după odihnă, vineri e scurtă și uite-așa lenea se face Mare Doamnă. Numai salariile cresc…

  6. Si uite-asa pnl-ul se mai umple de penibil si de cacao!!!! N-ar fi mai bine sa dea liber la toata lumea si nimeni sa nu mai munceasca???? Si poate ne invata pseudo-liberalii si pzd-istii cum devii milionar fiind angajat la stat(ul degeaba)!!!!!

  7. Eu va propun ca zilele lucratoare din aceste vremuri să devina CO și cele de CO actual să devină zile lucrătoare!! Le inversăm și gata, ce ne coim atâta!?!

  8. Finally! In privat sunt deja care practica acordarea compensata a liberelor care pica in weekend.

    Personal nu cred ca impacteaza semnificativ productivitatea. Or sa fie 2, 3, 4 zile libere in plus pe an. In schimb ai confortul mental ca nu mai trebuie sa-ti calculezi cate libere legale ai intr-un an – o grija mai putin.

    • Ce vă mai place unora să chinuiți limba română ! Credeți că sunteți mai interesanți dacă folosiți cuvinte de genul „impactat, carantinat, crizator ” și cine mai știe ce alte ciudățenii lingvistice ?

  9. Astia chiar vor sa guverneze forever, tine-i saraci si drege-i cu pomeni.
    Ma întreb cum ii vor ajuta si pe patronii privați.🤔

  10. Corect! Sa fie votată!

  11. La mine la țară, când e sărbătoare cu cruce roșie în calendar, nu ridică unul un capăt de ață. Dacă sînt angajați (nelegal) la vreo construcție, au liber.

    Unde pot să fac propunerea să devină libere toate sărbătorile religioase? Pe lângă celelalte…

  12. Gata,au gasit solutia prin care romanii vor fi fericiti ca vor avea ce le trebuie. Dupa ce ca iau bani cu gramada s au gandit ca muncesc prea mult,ca pentru ei fac treaba asta ,nu ca le ar pasa de ceilalti. Ei au bani si nu pot sa i cheltuie daca n au vacante multe si uite asa au gasit solutia. Fraierii muncesc si de sarbatori,sau se duc si ei la un gratar mai sarac ca de obicei, ca nu si mai permit ca inainte,iar smecherii in vacante pe afara. Lasa ca e bine si sa votati la fel ca pana acum si apoi sa plangeti iar patru ani,si tot asa……. Mai se desteapta romanul vreodata?

  13. Asa, mai, penalilor, dați în brânci muncind, de ce să vă ia statul liberele? Nu sunteți voi statul, asa ca recuperați-vă zilele libere. Putorilor care ați distrus țara!

  14. Va dati seama ca asta e tot pt ei, pt bugetarii care sug banii Romaniei. La privat nu esti sigur nici de Craciun ca stai acasa, dar ei, bugetarii, plini de sporuri si pensii speciale, mai vor niste libere.

  15. Corect!
    Ma mir ca le-a dat prin minte!