G4Media.ro

190.000 de bulgari și români din Marea Britanie au solicitat despăgubiri cauzate…

sursa Foto: Pexels.com

190.000 de bulgari și români din Marea Britanie au solicitat despăgubiri cauzate de pandemie / De ce sunt îngrijorate autoritățile de la Londra

190.000 de bulgari și români și-au depus actele pentru despăgubiri în timpul pandemiei în Marea Britanie, ceea ce este de trei ori mai mult decât în anii precedenți, când au fost aproximativ 66.000, a dezvăluit ziarul britanic „Telegraph”, citat de 24Chasa și Rador.

Numărul total de cetățeni europeni care solicită ajutor s-a dublat și a ajuns la 800.000 de persoane, cea mai mare creștere din 2013 până în prezent. Pentru grupul de țări care a aderat mai devreme la UE, ce include Polonia, Ungaria și Republica Cehă, creșterea este de 94% – de la 160.000 la 300.000 de persoane.

Publicația își exrpimă îngrijorarea că mulți dintre europenii care se bazează pe banii contribuabililor britanici ar putea să nu mai locuiască deloc în Regatul Unit, având în vedere că, potrivit datelor din statisticile naționale, cel puțin 100.000 de europeni au părăsit Regatul Unit în timpul crizei coronavirusului.

Nici Ministerul Muncii, nici Serviciul Fiscal nu au putut oferi informațiile solicitate de ziar cu privire la câte dintre cererile de ajutor au fost depuse în afara țării. Cu toate acestea, o sursă guvernamentală de rang înalt a recunoscut că aceasta este o problemă care îngrijorează autoritățile britanice, deoarece 6,2 milioane de cetățeni ai UE au dreptul la despăgubiri și credite fiscale odată ce li s-a acordat statutul de rezidență în Marea Britanie.

Aceasta rezultă din acordurile privind Brexit încheiate între Londra și Bruxelles. „Ei pot revendica acești bani chiar și atunci când s-au întors în țările lor, ceea ce poate să nu fie foarte corect pe termen lung. Este un lucru pe care trebuie să-l reconsiderăm”, a spus el.

Autoritățile britanice sunt adesea criticate pentru că au distribuit ajutoare mult prea liberal în timpul pandemiei și este posibil ca mii de oameni să fi abuzat de procedurile online facilitate. Încă de la sfârșitul anului trecut, o sursă de la Ministerul Muncii a dezvăluit pentru „Daily Mail” că aceasta a fost probabil cea mai mare fraudă financiară comisă din istoria țării. Potrivit acesteia, 90% dintre furturi sunt conduse de grupuri criminale din Bulgaria, România, Polonia, Albania și Turcia.

În ultimele luni, autoritățile fiscale fac mii de verificări ale prestațiilor acordate lucrătorilor care au fost nevoiți să rămână în concediu pe perioada pandemiei. Aveau dreptul să primească până la 80% din salariul lor anterior, sau până la 2.500 de lire sterline pe lună, dar mulți dintre solicitanți au mințit în legătură cu propriile venituri.

Acest lucru a devenit posibil pentru că banii au fost dați pe baza declarațiilor făcute, pentru a nu întârzia alocarea lor, însă verificările ulterioare au scos la iveală că era vorba de firme „în repaus” și chiar de furt de identitate. S-a constatat, de exemplu, că 30 de persoane de la o adresă au solicitat 2.500 de lire sterline pe lună. Astfel, a devenit clar că acesta a fost un abuz în spatele căruia e crima organizată.

Potrivit ONG-urilor, cererile tot mai mari ale cetățenilor europeni pentru ajutor, care nu se află fizic în Regatul Unit, nu înseamnă neapărat abuz. Aceștia subliniază că cei mai mulți dintre ei au lucrat în sectoare precum hoteluri, în curățenie și servicii, care au fost închise cel mai mult timp pe perioada pandemiei, iar unii dintre ei este normal să plece din țară pentru a economisi costurile de cazare și ședere.

În afară de asta, își pierd dreptul la un statut de rezidență în țară, ceea ce le oferă acces la ajutoare și împrumuturi de stat ca localnici doar după o absență de doi ani pe Insula, care pentru cei mai mulți dintre ei încă nu a trecut. Și nu este exclus ca aceștia să dorescă să se întoarcă în lipsa unui serviciu acasă și a ofertelor de muncă din ce în ce mai atractive.

În ultimele zile, Amazon a devenit unul dintre angajatorii care oferă un bonus de 3.000 de lire sterline oricui acceptă să înceapă să lucreze până la sfârșitul lunii noiembrie. Motivul este că are nevoie urgent de 20.000 de angajați pentru a face față cererii tot mai mari de livrări de Crăciun.

Sursa: 24Chasa/ Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. In UK se aplica politici socialiste ?! In cazul in care raspunsul este da pot sa inteleg de ce dau navala atit de multi europeni ( pomanagii ) acolo ….

  2. Bună. Da as dori sa vorbim .Dacă se poate dați-mi un post cod și o persoană de contact. Sunt șofer profesionist full uk de 13 ani în UK.