G4Media.ro

Ziua Dobrogei, sărbătorită fără festivități în Tulcea, din cauza pandemiei COVID-19

sursa foto: Info Sud-Est

Ziua Dobrogei, sărbătorită fără festivități în Tulcea, din cauza pandemiei COVID-19

Ziua Dobrogei nu va fi marcată anul acesta de autorităţile tulcene prin depuneri de coroane de flori la Monumentul Independenţei, din cauza pandemiei cu noul coronavirus, dar în ultimele zile unele instituţii locale au organizat diverse manifestări pentru a onora acest eveniment.

Subprefectul judeţului Tulcea cu atribuţii de prefect, Carmen Caloianu, a vorbit, într-o declaraţie acordată AGERPRES, despre semnificaţia acestei sărbători care marchează unirea Dobrogei cu România.

„Astăzi, 14 Noiembrie 2020, pandemia provocată de noul coronavirus ne împiedică să depunem cuvenitele coroane pe Colnicul Hora, acolo unde, în anul 1879, Regele Carol I şi Mihail Kogălniceanu au pus piatra de temelie a Monumentului Independenţei. Voi aduce cu gândul şi cu sufletul, aşa cum sunt convinsă că toţi tulcenii o vor face, onorul meu tuturor acelora care, prin jertfă, au adus Dobrogea la România şi au împlinit o nouă etapă fundamentală în procesul formării statului naţional unitar român”, a afirmat Caloianu.

Ea a amintit că în urmă cu 142 de ani, prin decret domnesc, Carol I a numit personalul administrativ al Prefecturii judeţului Tulcea, în frunte cu prefectul George M. Ghica.

„Dobrogea era organizată administrativ-teritorial în trei judeţe – Constanţa, Tulcea şi Silistra Nouă -, regulamentul lor numărându-se printre cele mai liberale din Europa acelei vremi, principalul scop al prefectului fiind, ca şi în zilele noastre, de a veghea la aplicarea legilor ţării. De asemenea, prefectul era chemat să propună reforme ministerelor, obiectul acestor reforme urmând să fie şcoala, administraţia locală, judeţeană, serviciul sanitar, serviciul de drumuri şi poduri”, a mai spus Carmen Caloianu.

Subprefectul judeţului a subliniat şi importanţa minorităţilor etnice pentru această zonă a României, afirmând că Dobrogea „a devenit un râvnit model de înţelegere etnică, de multiculturalism şi de pace interconfesională şi interreligioasă”.

În ultimele zile, diferite instituţii din Tulcea au organizat evenimente pentru a marca Ziua Dobrogei. Unul dintre cele mai importante dintre ele, festivitatea de premiere a primei ediţii a Bienalei Naţionale de Grafică „Constantin Găvenea”, a fost găzduit vineri după-amiază de Muzeul de Artă.

„S-au acordat trei premii, trei menţiuni, dar şi patru premii speciale, având în vedere numărul mare al artiştilor înscrişi, respectiv 100. Fondul de premiere acordat de Consiliul Judeţean ne-a permis să recompensăm 10% dintre ei”, a declarat reprezentanta Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Alice Georgiana Fănaru.

Primele evenimente publice organizate la Tulcea, după revoluţia din Decembrie 1989, pentru a marca Ziua Dobrogei au avut loc în anul 1998 şi au fost organizate de un cotidian local, iar de-a lungul timpului organizarea evenimentelor a fost preluată de autorităţi.

Propunerea legislativă privind instituirea Zilei Dobrogei a fost adoptată la 19 noiembrie 2013, de Senat, şi la 9 septembrie 2015, de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. Legea 230/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Info Sud-Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează