G4Media.ro

Zeci de răniţi în timpul unei manifestaţii antiguvernamentale în Armenia, după ce…

sursa foto: Captura video

Zeci de răniţi în timpul unei manifestaţii antiguvernamentale în Armenia, după ce poliţia a folosit grenade asomatoare

Zeci de persoane au fost rănite miercuri în Armenia în timpul unei manifestaţii organizate în faţa parlamentului pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Paşinian, după ce poliţia a folosit grenade asomatoare, informează AFP, conform Agerpres.

Manifestanţii răniţi au fost transportaţi către spitale în ambulanţe, unii fiind răniţi la picioare şi în abdomen.

Ministerul de Interne al acestei ţări din Caucaz a raportat arestarea a 60 de persoane, dintre cei câteva mii de manifestanţi prezenţi, pentru „nesupunere în faţa cererilor poliţiei de a se legitima”.

Manifestaţia, care se derulează ca protest la cedarea unor sate Azerbaidjanului, a generat scene de haos, manifestaţii încercând să treacă de cordonul poliţiei.

Mişcarea de contestaţie împotriva lui Paşinian este condusă de carismaticul arhiepiscop Bagrat Galstanian, care a stârnit miercuri mulţimea, denunţând cedările de teritorii către Azerbaidjan, pe care el le consideră ilegale. El a denunţat de asemenea „concesiile unilaterale şi umilitoare” ale Armeniei.

Adresându-se deputaţilor, Nikol Paşinian a dat asigurări că Erevanul este gata să semneze un acord de pace cu Baku „în cel mult o lună de zile”. Paşinian apără recenta cedare a patru sate de la frontiera cu Azerbaidjanul drept o concesie necesară pentru a evita un nou conflict cu Baku.

Cele două ţări s-au confruntat în două războaie, unul în anii 1990 câştigat de Armenia şi al doilea în 2020 câştigat de Azerbaidjan. Baku a înregistrat de asemenea o victorie fulgerătoare în 2023 asupra separatiştilor armeni din Karabah, reimpunându-şi controlul asupra acestei enclave.

Această înfrângere a tensionat puternic relaţiile Armeniei cu tradiţionalul său aliat rus, acuzat de Erevan de inacţiune.

Paşinian a afirmat miercuri că ţara sa va părăsi Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară a unor foste republici sovietice, condusă de Moscova. Cu toate acestea, el nu a fixat o dată exactă pentru această retragere din organizaţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează