
Zeci de răniţi în timpul unei manifestaţii antiguvernamentale în Armenia, după ce poliţia a folosit grenade asomatoare
Zeci de persoane au fost rănite miercuri în Armenia în timpul unei manifestaţii organizate în faţa parlamentului pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Paşinian, după ce poliţia a folosit grenade asomatoare, informează AFP, conform Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Manifestanţii răniţi au fost transportaţi către spitale în ambulanţe, unii fiind răniţi la picioare şi în abdomen.
Ministerul de Interne al acestei ţări din Caucaz a raportat arestarea a 60 de persoane, dintre cei câteva mii de manifestanţi prezenţi, pentru „nesupunere în faţa cererilor poliţiei de a se legitima”.
Manifestaţia, care se derulează ca protest la cedarea unor sate Azerbaidjanului, a generat scene de haos, manifestaţii încercând să treacă de cordonul poliţiei.
Mişcarea de contestaţie împotriva lui Paşinian este condusă de carismaticul arhiepiscop Bagrat Galstanian, care a stârnit miercuri mulţimea, denunţând cedările de teritorii către Azerbaidjan, pe care el le consideră ilegale. El a denunţat de asemenea „concesiile unilaterale şi umilitoare” ale Armeniei.
Adresându-se deputaţilor, Nikol Paşinian a dat asigurări că Erevanul este gata să semneze un acord de pace cu Baku „în cel mult o lună de zile”. Paşinian apără recenta cedare a patru sate de la frontiera cu Azerbaidjanul drept o concesie necesară pentru a evita un nou conflict cu Baku.
Cele două ţări s-au confruntat în două războaie, unul în anii 1990 câştigat de Armenia şi al doilea în 2020 câştigat de Azerbaidjan. Baku a înregistrat de asemenea o victorie fulgerătoare în 2023 asupra separatiştilor armeni din Karabah, reimpunându-şi controlul asupra acestei enclave.
Această înfrângere a tensionat puternic relaţiile Armeniei cu tradiţionalul său aliat rus, acuzat de Erevan de inacţiune.
Paşinian a afirmat miercuri că ţara sa va părăsi Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară a unor foste republici sovietice, condusă de Moscova. Cu toate acestea, el nu a fixat o dată exactă pentru această retragere din organizaţie.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank