
Zeci de persoane din județul Brașov, la spitale cu muşcături de căpuşe / Care sunt sfaturile autorităţilor de sănătate publică
Zeci de persoane au ajuns la spitalele din judeţul Braşov, în ultima perioadă, după ce au fost muşcate de căpuşe. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov transmite o serie de recomandări pentru prevenirea muşcăturilor acestor insecte, subliniind că pot avea consecinţe grave dacă situaţia nu este identificată şi gestionată corect, transmite News.ro.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Odată cu încălzirea vremii, zeci de oameni au ajuns la camerele de gardă ale spitalelor din judeţul Braşov după ce au fost muşcaţi de căpuşe.
În condiţiile în care căpuşele sunt mult mai active în sezonul cald şi în zonele cu vegetaţie abundentă cum ar fi păduri, parcuri, sau zone rurale, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Braşov a transmis o serie de recomandări, precum: evitarea zonelor cu iarbă şi arbuşti, păduri în care expunerea la căpuşe este foarte mare; purtarea de haine de culoare deschisă, pentru a observa mai uşor insectele, inclusiv căpuşele; aplicarea de spray-uri împotriva insectelor; verificarea atentă a hainelor, bagajelor şi a corpului la întoarcerea din drumeţii; verificarea animalelor de companie şi protejarea acestora cu produse recomandate de medicul veterinar împotriva insectelor, inclusiv a căpuşelor.
„Implementarea acestor măsuri este recomandată şi persoanelor care locuiesc în zone rurale sau în gospodării cu suprafeţe întinse de vegetaţie, unde prezenţa căpuşelor este frecventă. Muşcătura de căpuşă este adesea nedureroasă şi dificil de observat, dar poate avea consecinţe grave dacă nu este identificată şi gestionată corect. O parte din căpuşe nu transmit boli şi nici nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate gazdei. Altele însă reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalită”, informează specialiştii din cadrul DSP Braşov.
Boala Lyme este o infecţie cauzată de bacteria numită Borrelia burgdorferi, transmisă prin muşcătura unei căpuşe şi este cea mai frecventă boală transmisă prin căpuşe în emisfera nordică, inclusiv în România.
Printre simptome acestei boli se numără eritem cronic migrator (pată/pete cu aspect de ”ochi de bou”, având culoarea roşie, apărute la locul muşcăturii şi care se extind pe corp”; febră; dureri musculare şi articulare; frisoane; oboseală, inflamarea ganglionilor limfatici. Persoana infectată poate avea unul sau mai multe dintre aceste simptome.
„În general, pentru a transmite boala Lyme, căpuşa trebuie să fie ataşată de pielea unei persoane timp de cel puţin 36 de ore. Ca urmare, inspectarea corpului cu atenţie este foarte importantă deoarece căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii. Căpuşele trebuie îndepărtate cât mai rapid posibil în cazul în care sunt descoperite pe corp. Îndepărtarea se realizează cu ajutorul unei pensete cu vârf bont (fără cioc), prin prinderea acestora cât mai aproape de suprafaţa pielii şi tragerea în sus, pentru a evita ruperea şi rămânerea rostrului în piele. După înlăturarea căpuşelor, pielea se va dezinfecta cu alcool (70%) şi se va aplica un unguent cu antibiotic cu spectru larg”, mai transmit specialiştii din domeniul sănătăţii publice.
Aceştia precizează că, în situaţia în care căpuşa nu poate fi îndepărtată complet, se recomandă consultarea unui medic, întrucât cu cât rămâne ataşată de piele mai mult timp, cu atât mai mult creşte riscul de transmitere a agenţilor patogeni.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.