G4Media.ro

X-FEST – Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR prezintă „O istorie a…

X-FEST – Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR prezintă „O istorie a violenței” – adaptare după romanul autobiografic al lui Édouard Louis în regia lui Thomas Ostermeier „Povestea este una unviersală și ambivalentă”

Teatrul EXCELSIOR a ținut o conferință de presă eveniment în deschiderea X-Fest – Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR.

Conferința a fost prilejuită de prezența la București a Schaubühne Theater din Berlin, Germania, care participă la prima ediție a X-FEST – Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR. Festivalul are loc între 7 și 15 octombrie în sala mare a Teatrului Național Bucureși și e dedicat publicului tânăr. Acesta aduce pe scenă 18 piese din țări precum Germania, Cehia, Bulgaria, Franța și Grecia.

De asemenea, festivalul este însoțit și de un workshop de 9 zile de scriere dramatică pentru tinerii ce au scris o piesă de teatru, precum și de o serie de spectacole în liceele bucureștene ce se vor juca în sălile de clasă.

Invitat special este regizorul german Thomas Ostermeier, unul dintre cei mai importanți creatori din teatrul European actual. Nu este prima vizită a acestuia în România, însă spune că vrea să cunoască actorii români și să înceapă „un gând cu Teatrul Național”. Regizorul a mai fost în România cu piese precum „Nora” sau „Hamlet” în urmă cu câțiva ani. 

La conferința de presă, alături de Thomas Ostermeier a participat Vlad Cristache, Manager-interimar Teatrul EXCELSIOR și Director X-Fest, George Călin, Manager – interimar Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București și Mircea Rusu, Director General Adjunct, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București.

Schaubühne Berlin, cel mai important teatru din Germaniava prezenta luni, 9 octombrie, și marți, 10 octombrie, la ora 20.00, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național București, spectacolul O ISTORIE A VIOLENȚEI / IM HERZEN DER GEWALT / HISTORY OF VIOLENCE de Édouard Louis, într-o versiune scenică de Thomas Ostermeier, Florian Borchmeyer & Édouard Louis, în regia lui Thomas Ostermeier.

Adaptare după romanul autobiografic al lui Édouard Louis, aclamat în toată Europa, O istorie a violenței aduce în fața publicului din România o poveste personală dureroasă, reconstiuind scena unei crime și analizând trauma pe care aceasta a provocat-o. 

Piesa se anunță a fi una foarte explicită în ceea ce privește scenele de violență, regizorul Thomas Ostermeier declarând că ar putea înțelege dacă publicul se va simți incofortabil și va vrea să plece din sală după vederea acestor scene.

Povestea, în cuvintele regizorului este una „universală și ambivalentă” și are în plan idila dintre doi bărbați într-o societate homofobică și problemele prin care trec pentru a-și putea împărtăși dragostea. În același timp, însă, există o schimbare la un moment dat când în scenă este pus un viol, iar povestea se concentrează pe parcursul unuia dintre bărbați prin instituțiile statului – spital, poliție- după ce are loc fapta.

Vizionarul regizor Thomas Ostermeier a creat un spectacol investigativ, care aduce în atenție dezbaterea unor teme stringente, derivate din multiplele fațete ale violenței, care reconfigurează lumea în care trăim – migrația și discriminarea rasială, xenofobia, homofobia, violența de gen și structurile de autoritate obscure adânc înrădăcinate în societate, dar și obstacolele maturizării. Este, în același timp, un spectacol captivant și răscolitor, în egală măsură brutal și intim, care pune în valoare estetica regizorală a lui Thomas Ostermeier – ingeniozitatea cu care îmbină minimalismul și acuratețea vizuală cu elementele multimedia, în tandem cu jocul extrem de precis și fluid al actorilor, un spectacol care subliniază crezul artistic și uman pe care Thomas Ostermeier și Édouard Louis îl împărtășesc, acela că arta ar trebui să facă parte activă din societate și să contribuie la schimbarea sa.

Thomas Ostermeier este unul dintre cei mai prodigioși creatori de teatru ai generației sale. Spectacolele sale sunt jucate pe toate marile scene ale lumii, cucerind publicul de pretutindeni, în special datorită „twist”-ului surprinzător pe care îl dă textelor din
dramaturgia clasică. Spectacolul O istorie a violenței a fost prezentat cu mare succes publicului din întreaga lume – Belgia, Franța, Grecia, Italia, Olanda, Spania, Serbia, SUA, Tokyo.

Spectacolul va fi jucat în cadrul primei ediții a X-FEST – Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR, care va avea loc între 7 și 15 octombrie la București, un eveniment de amploare, unic în peisajul cultural al Capitalei. El se pliază perfect pe tema acestei prime ediții a festivalului care are o rezonanță aparte pentru vremurile pe care le trăim – Limite/Limits – Care sunt limitele impuse de societate și câte dintre ele devin doar obstacole în nevoia noastră de a gândi și de a ne exprima liber? De ce încă mai construim între noi ziduri și de ce încă se moare pentru a apăra sau a încălca granițe într-o lume în care auzim în fiecare zi cuvântul globalizare

         Timp de 9 zile se vor desfășura 18 reprezentații ale unor spectacole relevante pe plan internațional, realizate de companii și artiști de valoare din Germania, Franța, Cehia, Grecia, Bulgaria și România, pe scenele a 8 teatre bucureștene (Teatrul EXCELSIOR, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Godot). La acestea se adaugă o secțiune de formare pentru tineri care include workshopuri, spectacole-lectură precum și zeci de spectacole în liceele bucureștene. X-FEST reunește regizori de teatru marcanți, precum Thomas Ostermeier, Leander Haußmann, Alexandra Badea, Rostislav Novak Jr, Sára Arnstein, Thanos Nikas, Andrea Gavriliu, Gianina Cărbunariu, Bobi Pricop, Vlad Cristache, Irisz Kovacs, Bogdan Georgescu, Andrei Huțuleac, Diana Mititelu și companii precum Teatrul Schaubühne din Berlin, Teatrul RambaZamba din Berlin, Cirk la Putyka din Praga, Hedera Helix si Mascaret Production din Franța, Ufftenzivot din Praga, Ars Moriendi din Salonic, Teatrul Național „Ivan Vazov” din Sofia, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul German de Stat din Timișoara, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul EXCELSIOR din București, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează